Dítě řvoucí v obchoďáku - Vánoční experiment. Můžete vyzkoušet a dát vědět?
Ahoj holky, včera se ke mně dostal zahraniční článek s trikem, jak vyřešit problém s tím, že dítě v obchodě vymrzuje že chce to a to a to... a já nutně potřebuju zjistit, jestli to fakt funguje, jenže můj pokusný králíček je na to ještě malej. Mohla by to, prosím, některá vyzkoušet a dát vědět? Třeba tím usnadníme někomu život :D
Situace:
Obchoďák, dítě zmerčí hračku a spustí, že ji chce. Obvykle když mu ji vezmete nebo řeknete, že ne, začne řvát a vztekat se (...válet se po zemi, prostě scéna).
Rada velí:
Místo toho navrhnout, že mládě s danou hračkou vyfotíte a pošlete tu fotku Ježíškovi/babičce/(doplň vhodné), aby věděl, že jí dítě moc chce. Načež teorie říká, že by dítě mělo přestat řvát, ba naopak udělat sýýr do foťáku a spokojeně hračku vrátit na místo s tím, že Ježíšek o tom přece ví. Techniku je možné využívat opakovaně, klidně u každého regálu...vy máte sadu fotek v telefonu, ušetřený nervy a u východu už mládě stejně neví, co drželo v ruce. 😂
@ferdinanddeste
kazdy nekdy zuri a ma vztek,je to naprosto prirozene.pokud nekdo tvrdi,ze nikdy nezuri tak bud lze nebo ma nejaky psychicky problem nebo je psychopat
@zelenaesmolda ty vapadaš teďko že zuříš, tak klid.
U nás fungovalo pohrát a po chvíli nechat hračku odpočinout, že už je unavená a až přijdeme příště, zas si bude moci pohrát. Naštěstí to fakt fungovalo. Ted je to horší, už má výmysly, jako Co je ti přednější- peníze, nebo spokojené dítě? A podobně - to jsou filozofické debaty na hodinu.
@ferdinanddeste
nezurim,proc bych mela?ja jsem uplne v klidu.
i kdyz to profackovani nebo kybl studene vody me teda nastvalo.
@zelenaesmolda to víš holka, nezuřím, naštvalo... Pěkně se to v tobě mele.
takže když to dítě je totálně nepříčetné (herecký výkon) a maminka fakt už neví co s ním tak máš 3 varianty
A FACKA
B PSYCHOLOG
C PRÁŠKY
myslíš že B a C tomu dítěti do života nějak prospějí? To dítě stejně ten řev jen předstírá a baví se tím jak si maminka neví rady
My máme taky doma seznam, na který píšeme společně s dětmi co je kde zaujalo. Pak narozeniny, svátek, Ježíšek a nebo když si našetří svoje peníze (syn 9 let dostává kapesné a dcera 4 roky ráda sbírá do kasičky :D ) probereme co se jim kde líbilo a nakonec si většinou vyberou něco úplně jiného 🙂 V krámě ví, že se scény za hračky nedělají, protože se pak stydí když na ne ostatní koukají. Dcera pochopila docela rychle, se synem nebyl nikdy v tomhle problém, ale to je spis výjimka. Jinak kolem těch 2 let to u dcery asi ještě nebylo, taky parkrat zkusila a když se na ní lidi koukali jak bulí, tak se styděla 😀 asi bych zkoušela vysvětlovat, podat to nějak aby to takový prcek pochopil. Není to s nimi občas sranda 🙃
my jsme syna nikdy nezvykávali na to, že kdykoliv se jde do obchodu, musí se něco koupit. Nelíbí se mi, jak jsou dneska děti zavalovány hračkami (a o sladkostech ani nemluvím), takže prcek nám tyhle scény nedělá. Občas když nutně "potřebuje" jezdit s nákupním košíkem (takovým tím s kolečky) a my už potřebujeme jít, tak začne brečet a vyvádět, někdy si i lehne na zem, v tu chvíli začnu počítat a stačí 3, 2 a už se sbírá. Někdy když jdeme a on nechce jít za ruku (ale já spěchám a potřebuju aby šel), tak se mu "podlomí" nohy a klekne si a odmítá si stoupnout. Neřve, jen prostě klečí. Funguje opět počítání. Sice je naštvanej, ale stoupne si (je mu 2 a čtvrt).
Tohle s vyfocením by ještě nepochopil, ale hodně si pamatuje, takže věřím, že by to opravdu vyžadoval. Třeba před týdnem jsme jeli k doktorce, já tam trošku najela na obrubník a dneska sedáme do auta a prcek říká "máma bác brm (=máma nabourala auto)". Nebo jsme šli kolem pohotovosti, kde jsme s ním byli když měl zánět spojivek a on řekne "tadýýý" a u toho ukazuje očička, moc dobře si pamatuje.
Úplně si nemyslím, že to je dobrá taktika.
Třeba manžel něco slíbí (jako třeba za chvilku půjdeme na klouzačku) a po chvilce už to prcek nevyžaduje, tak to manžel jako přejde, proožte se mu to nechce dělat a myslí si, že OK. Jenže pak dojdou domů a prcek křičí "jájá žžž (chci na klouzačku) a přesně tak by to bylo s tím dárkem. Ale zajímá mě, zda to někdo vyzkouší 🙂
@ferdinanddeste
kdyz te neco nastve tak nemusis jeste nutne zurit.kdyz mi ujede autobus tak me to sice nastve ale rozhodne ne tak,abych kvuli tomu byla vzteky bez sebe.
obdobi vzteku je normalni soucast vyvoje.ty si myslis,ze nejaka facka tady pomuze?jak jsi psala o tech tyranych zenach tak presne takhle to zacina.jak maji poznat,ze neni v poradku kdyz je bije partner kdyz to od mala delali rodice?kde je ta hranice kdo bit muze a kdo uz ne?neni lepsi dite rovnou naucit,ze nasilm se spory neresi?
co treba ukazat,ze rozumis jeho pocitum?ze vis proc zuri a snazi se mu porozumet?uz vidim jak do maleho ditete rves prasky protoze se v obchode vzteka,ze nemuze mit hracku.fackou nic nevyresis a psycholog by ti akorat rekl,ze je to normalni soucast vyvoje.
@zelenaesmolda zkus to více rozvést
@ferdinanddeste
co konkretne?
Hmm, tak to by se Jezisek teda nedoplatil. Tech hracek, ktere v kazdem obchode chce, by bylo za rok opravdu hodne. 😁
@zelenaesmolda
@ferdinanddeste já tedy paní chápu. Pokud je dítě v afektu a válí se vzteky po zemi, pak malé proplesknutí (ne facka plnou silou nebo mlácení) může pomoci. A tedy podle mě je dost velký rozdíl vztekající se dítě v afektu a hádající se dospělý, ne? Proto jsme dospělí, protože jsme se naučili zacházet se svými emocemi a tudíž pokud zuříme, neměli bychom se chovat jako vztekající se dvouleté dítě, tak pak snad není důvod, aby nám partner dával facku, ne? A tedy mít partnera, který se naštve a bude se chovat jak vztekající se dvouletý fracek, tak mu tu facku v té chvíli snad i dám, protože není možné, aby se takto choval dospělý partner. A bylo by evidentní, že tady někdo (rodiče parnera, tchyně) nezvládl výchovu dítěte.
@bbn
a co tou fackou vyresis?pomuzes mu nejak zvladnout ty emoce?nebo ho potrestas za to,ze neco neni schopny sam zvladnout a zpracovat protoze k tomu jeste nedospela jeho nervova soustava?vlastne trestas dite za neco,za co nemuze.
spousta dospelych s emocemi zachazet neumi.kdyby to umeli tak nebudou male dite,ktere je narozdil od nich neumi zvladat,bit.protoze proc to udelaji?v te chvili se nastvou a potrebuji si ulevit.facka,pohlavek nebo na prdel je jenom selhani rodice.vychovnou hodnotu nema zadnou akorat se rodici na chvili ulevi.neumi ovladnout sve emoce ale chteji,aby to udelalo jejich dite.
@zelenaesmolda Mě pobavila představa, jak naštvaná nedoběhneš autobus a za odměnu si flákneš jednu zleva a jednu zprava...
Fakt si někdo myslí, že tím něco vyřeší? Ach jo 😕
@cuuza
z diskuzi vim,ze si to mysli 99% ceskych rodicu
ta predstava me pobavila taky 😀
@ferdinanddeste "udělit při záchvatu řádnou, ale bleskovou facku"... To jste se asi pomátla, ne? A proč to nemůžete udělat v obchoďáku a doma jo? Chudáci vaše děti.
Se budu opakovat, ale "Diky vsem za nazory, kazdopadne pokud se najde maminka ochotna drzet se pointy tohohle fora a vyzkouset, zda to funguje, budu rada! :D"
@zelenaesmolda bavíme se o dítěti v afektu ano? Tou “fackou” (bavíme se o mírném plesknutí přes tvář, nikoliv o facce plnou silou!) ho probereš z afektu a pak je možno s dítětem hovořit. V afektu do něj můžeš hučet, co chceš, stejně tě nevnímá. Mám 3 děti a rozhodně je nemlátím, nebiju ani nic podobného, ale když každý jeden z nich měl záchvat vzteku a hodlal se před publikem válet po zemi, pak ano, tohle pomohlo. Jednou, dvakrát a pak už nebylo třeba. A dovolím si skoro po 10 letech výchovy podotknout, že moje děti jsou šťastné, veselé a spokojené a rozhodně na nich jedno/dvě plesknutí v obchoďáku nezanechalo žádnou psychickou újmu.
@lilian2111 todle ale taky není dobře, tím se učí dítě, že před jinejma nesmí projevovat emoce a z toho je celá řada jinejch pr*serů.
No prostě ať děláme co děláme, stejně ti pišišvoři skončej ve třiceti na terapii s tím, že matky tu výchovu podělaly. :D
@bbn
a proc bych to mela delat?tak pockam az ten afekt pomine a pak s nim budu mluvit.jasne,ze v afektu nevnima,to ani dospely clovek.
me je uplne jedno co si mysli ostatni o tom,ze se mi dite vali po zemi.jejich problem to neni.
ten neutaly strach z toho "co by tomu reklo okoli" je mimochodem taky dany vychovou.
@cuuza to jako když nedoběhneš autobus a budeš naštvaná, tak budeš zuřit tak, že budeš ječet a válet se po zemi? Zvláštní. To opravdu nevypovídá o dospělém chování. Podle mně je markantní rozdíl mít vztek na nějakou situaci a nebo nezvládnout své chování a u toho se chovat jako dvouleté dítě v afektu.
@zelenaesmolda hele nevím, mě by třeba samotnou nebavilo se dívat na válející se dítě 10-15 minut, je schopno se u toho i pozvracet třeba. Tak než zažít tohle, a je jedno jestli doma nebo venku na veřejnosti, tak radši volím cestu lehkého plesknutí. A jako ano, chvíli jsem je vždycky nechala, ale když intenzita záchvatu spíše sílila pro pobavení okolí, tak jsem zakročila. Já nevím, mně nepřijde normální děti bít, pohlavkovat apod, ale tohle je trochu jiná situace. To dítě v tu chvíli nebiju ani netrestám, jen ho chci probrat z toho záchvatu. Je to pochopitelné?
@zlorenka 😂😂😂 no doufám že ne, ona si to nastavila sama, jinak mám pocit že projevovat emoce moc nemá ať je kdekoli :D tak uvidíme 😀
@bbn tak přesně takhle jsem to myslela, mám stejné zkušenosti
A neprijde vám proplesknuti(facka) na veřejnosti jako ponížení v první řadě dítěte a potažmo i váš protože nedokážete zvládnout danou situaci? Já tohle beru jako selhání rodiče, když musí přistoupit k fyzickým trestům 😒
Beru, že některé děti mají opravdu velky záchvat ze kterého je nějak musíte probrat ale takové stavy jsou poměrně výjimečně a rozhodně je nemá např každé druhé dítě...
@mia255
asi neprijde,bohuzel to vetsina rodicu povazuje za vychovne
@zelenaesmolda k tomuto bych ještě dodala své vyjádření z jiného vlákna, možná jsi četla https://www.modrykonik.cz/blog/sudylichozrout/m...
ještě abych to napsala po lopatě - udivuje mne, že se tady hromada lidí pohoršuje nad tím, že se děti bijí a jaktože to ty ostatní lidi nevidí, že je to špatné, když je to tak hrozné a ponižující apod. Snažím se vysvětlit, že ale pro ten zbytek lidí je těžké to pochopit a vzepřít se těm pudům, které nám vládnou miliony let, během tak krátké doby cca 30-40 let. Argument, že jsme přeci ale lidi a toto bychom tedy dělat neměli, neobstojí, protože jako humánní lidi pácháme mnohem větší zvěrstva, když k tomu dostaneme podmínky. Možná jednou jako lidská rasa k absolutnímu míru a všeobjímající lásce bez trestů dospějeme, ale nemůžeme to chtít během 2 generací. Kapišto?
Tímto mlácení, týrání a bití dětí neomlouvám, neschvaluji, jen vysvětluji, proč ten váš pohled na věc nemají všichni, proč ho zatím ani mít nemůžou.
@bbn tak to bylo zajímavé vlákno. K tomu ještě jedna věc která s tím souvisí, pokud by se měly kompletně zákonem zakázat fyzické tresty tak s tím souvisí ještě jedna věc a to je psychické vydírání a psychoteror (kterýbby se tedy měl také zakázat a identifikovat) jenž je většinou neviditelný aktivátor právě toho následně fyzicky potrestaneho jedince.
zkrátka do hlavy nikomu nevidíme a když se určitý jedinec rozhodne že bude prudit za každou cenu tak to nemá řešení. Takže když prudí partner a nechce přestat tak se sním můžete rozejít. Ale když prudí dítě a zkouší co se všechno smí tak s dítětem se nerozejdete a právě proto musí v krajní mezi dostat třeba pohlavek (takový malý aby se leklo, nebo jenom náznak) = a ta krajní mez závisí na inteligenci rodiče. Jenže ať by byla inteligence a vyspělost jakákoliv tak stejně všechno svojí mez má.

@zelenaesmolda nezuřím