Individuální vzdělávací plán v MŠ. Co vše je třeba vyřešit?

lilian2111
10. únor 2020

Ahoj, chtěla by jsem se zeptat jestli má někdo zkušenost a dával poslední, povinný rok ve školce individuální vzdělávání? Dcera má bohužel nějaké zdravotní problémy, kdy se musí hlídat dostatečný pitný režim, nesedět na studeném, správné utření po wc apod. Nejsem si ale jistá jestli nám to doktorka napíše, jako důvod individuálu, tak se ptám, co je vše potřeba vyřešit? Jak se postupuje?

Děkuji.

ellena24
10. únor 2020

@lilian2111 na individuálu se můžeš domluvit i bez doktorky....

lilian2111
autor
10. únor 2020

@ellena24 Děkuji

ellena24
10. únor 2020

@lilian2111 není zač 🙂 musíš jít k zápisu a podat žádost o individuální vzdělávání, na netu jsou i nějaké vzory ;)

lilian2111
autor
10. únor 2020

@ellena24 Jj už jsem si stáhla 🙂 zápis vím že má být a do školky kam by jsem chtěla jsem psala maila, popřípadě tam dojdu ještě předem ať víme vše a ví o nás. ☺️

cilkat
11. únor 2020

To, co píšeš, myslím není o individuálním vzdělávacím plánu, ale zvýšeném zdravotním dohlednu. Prober to se školkou ideálně co nejdříve, jestli se nemáte pokusit žádat o asistenta pedagoga, aby měli člověka, který bude mít na starost přednostně tohle.
(Jinak já mám syna s individuálním plánem (teprve vznikajícím) a asistentkou pedagoga, ale u něj jde o vývojovou disfazii)

lilian2111
autor
11. únor 2020

@cilkat Děkuji za odpověď, už jsem mluvila s ředitelkou a půjde to přes ten individual s tím že dostaneme podklady co se doma “učit” a co dělat a tak ☺️

1lenuska1
11. únor 2020

Trosku zavadejici nazev diskuse 😉 Individualni vzdelavani je neco jineho nez individualni vzdelavaci plan 😉

cilkat
11. únor 2020

@lilian2111 jo, takže zůstane doma. To je opravdu jiné 🙂 (viz Lenuska).

olga_
11. únor 2020

@lilian2111 V předškolním roce stačí podat myslím nejpozději tři měsíce před začátkem září oznámení o individuálním vzdělávání. Není to žádost, je to opravdu oznámení, takže o tom, zda bude doma, nebo bude chodit do školky, rozhodují jen a pouze rodiče.

lilian2111
autor
11. únor 2020

@olga_ Přesně tak jak píšeš, děkuji ☺️

olga_
11. únor 2020

@lilian2111 Taky se na to chystáme.

lilian2111
autor
11. únor 2020

@1lenuska1
@cilkat děvčata než mi byl název dotazu prepsan, věřte, že jsem to měla napsané správně 🥴🤷🏻‍♀️😀

lilian2111
autor
11. únor 2020

@olga_ Také ze zdravotních důvodů? :-/ upřímně já vidím rozdíly u dcery co je se mnou doma a u syna, co chodí do školky od 3 let. Úplně jiné to je, jak se to odrazí na těch dětech pak 🙂

olga_
11. únor 2020

@lilian2111 Nene, já jsem přesvědčená, že doma je to pro moje děti lepší. 😉

lilian2111
autor
11. únor 2020

@olga_ No upřímně když vidím právě ten rozdíl, tak se mi do toho ani moc nechtělo i kdyby byla zdravá 😅 jak píšeš, určitě je to lepší když je čas věnovat se jim. Dcera navštěvuje několik kroužků takže mezi děti chodí normálně, a je to fakt že lepší než 10 dětí na jednu učitelku 🙂 jsem ráda že tu ta možnost je.

1lenuska1
11. únor 2020

@lilian2111 To ti to prepsali admini? To je system tohle 🤦🏼‍♀️

lilian2111
autor
11. únor 2020

@1lenuska1 No 😄 a já se divila kde jsem co špatně napsala a pak se koukla 😅 no jo, hlavně jsem to měla napsaný jak to bylo, nevím proč se musí přepisovat úplně vše 😀

jandl
12. únor 2020

@olga_ ,
@lilian2111
Je strašně skvělé, že stojíte o to, nechat si předškolní děti doma a věnovat se jim. Z toho budou těžit celý život.
Nejmladšího jsem v mš vůbec neměla. teď je v 3.tř.

olga_
12. únor 2020

@jandl Já sama do MŠ taky nechodila a připravujeme si asi i na domácí vzdělávání. Uvidíme 😉.

kaja2016
12. únor 2020

@jandl Ja zase zase muzu rict, ze mi moje dcera prijde tim, ze do skolky nemuze chodit oproti jinym detem hendikepovana a to je to zatim jen 3/4 roku. Socialni dovednosti se za hodinovy krouzek 1x denne nenaucis, cas traveny s kamarady pomuze, ale kdyz pak jedeme na hory a narazi na skolkou protrele deti, tak je proste zranitelnejsi a nekde jinde. Za me je skolka teda urcite lepsi nez mit dite doma - nerikam ze po-pa od 8 - 17, ale aspon 3 x tydne dopoledne je to urcite zadouci. Ale asi jde i povahu. Moje dite je xtrovert, spolecnost vyhledava.

jandl
Autor odpověď smazal
Zobraz
jandl
13. únor 2020

@kaja2016 Tlak okolí, že mš je nutnost, je obrovský. Chápu, že máš obavy, jak to bez mš dáte. Taky jsem s nejmladším měla, když jsem věděla, že do mš nepůjde vůbec. Já mám výhodu, že mám dětí hodně, neteří a synovců hodně a můj nejmladší měl přirozených socializačních možností až až i bez mš.
Svou nejstarší jsem dala do mš na dva roky, ale můžu ti sdělit, že rok by býval stačil. Stejně se tam bavila jen se svou sousedkou, sestřenicí. To mohly být spolu u nás doma, u nich nebo venku.
Jsi v náročnější situaci než jsem byla já. Držím palce. I když jsi v situaci, že pro vás mš není, věřím, že ty své dcerce dáváš vše, co potřebuje, co se dá.

kaja2016
13. únor 2020

@jandl No jsme v jednani s spc a dcerka by mela do skloky nastoupit. Ja, musim rict, nevnimam vubec tlak okoli, ze by dite melo do skolky chodit, ale spis je to tak, ze vetsina 4 letych deti ze ctvrti proste do skolky chodi, a asi i z cele Prahy, takze je minimum moznosti, kde by si dcera mohla hledat nove kamose. Uprimne nevim, jestli by dceri stacilo treba 10 deti z rodiny, ona je povahou na ceske pomery opravdu hodne sociabilni, jak uz to byva, clovek hledi na ruzne problemy spojene s vychovou optikou sveho ditete, tak je to pro me tezke vysvetlit - kazdopadne cim mene je s detmi, tim vice se fixuje na me, pac ja supluju kamarady a opravdu citim, ze to neni dobre. Verim, ze jinemu diteti by to treba tolik nevadilo - kdyz pozoruji deti na hristi, jak si hraji sami, i kdyz jsou tam tri, jak jim na horach trva tri dny, nez se skamaradi kolektiv, jak neprojevuji nadseni pri setkani se stejne starym ditetem - vetsina deti jsou mene kontaktni nez moje dcera, nejak to kopiruje chovani dospelych asi. Nevim, hodne nad tim s muzem uvazujeme. On cizinec, ja napul ceska, v tomto jsme oba odlisni a docela v tom narazime. Kazdopadne dekuju za reakci, zajem a podporu.-)

lilian2111
autor
13. únor 2020

@kaja2016 Určitě souhlasím s tím, že to není pro každé dítě a hlavně povahu dítěte. Jinak my máme tenis 1x týdně mezi dětmi na 3-4h, gymnastika 2h 1x týdně, plus klub pro maminky s dětmi, herničky.... dcera do školky ani nechce (možná protože i ví že zdravotně to není momentálně možné) syn byl ale úplně jiný, ten to vyloženě potřeboval. Jinak nemám ani pocit, že by měla problém “zapadnout” a nebo by na mě byla nějak závislá, to vůbec ne 🙂 naopak syn, ve školce od 3 let má problém zapadnout do kolektivu doteď. A to si právě myslím je o té povaze... 😕 Dcera je fakt “držka”, ničeho se nebojí, nestydí se,.. :D každé dítě je jiné a každému vyhovuje něco jiného samozřejmě ☺️
A držím palce 🍀