Jak naučit fenku respektovat osobní prostor?
Dobrý den jdu si pro radu už mi hrabe.
Máme 9 měsíční fenku. Já pracuji hodně času z domova na home office, takže je zvyklá že tu jsem a asi i trochu závislá? Moc to nechápu. Když jsem doma, neustále ale opravdu NEUSTÁLE na mě kouká. Asi co jako vymyslím za aktivitu a zábavu. Když jsem ve stejné místnosti prostě si nehraje a neustále je zaměřená na mě. Když jsem na pc, telefonu, koukáme na film, nevšímám si jí. Říkám někdy povel volno = ať si dělá co chce, bádá po bytě, hraje si, jde spát, prostě co chce. Ona ne, civí na mě. Uklízím, je mi neustále za zadkem!!!! Ať jdu kamkoliv mám ji za zadkem.
Asi mě vnímá jako páníčka jelikož jí žrát dávám hlavně já, venčím jí hlavně já. Hraju si s ní ale míň než partner třeba 2x 10 minut denně. 10 minut jí trénuju. Partner si s ní hraje hodně třeba 30-1 hodinu denně. Denně spí cca 1-2hodiny na jednom z nás. Když je jen s partnerem a on si jí nevšímá, v pohodě si hraje.
Když jsem odjela na 2 týdny byla doma sama 2x4 hodiny, na přestávku vždy dojel partner domů na 30 minut dát jí na záchod, pohrát. Byla 8 hodin doma sama a hráli si hodně, hledala granulky, pospávala...ale byla úplně v pohodě. Jakmile jsem ale doma já prostě čeká na aktivitu ode mě, nebo i když si pohrajeme kouká na mě celou dobu, chodí za mnou neustále kamkoliv.
Prosím jak pejska naučit respektovat že páníček potřebuje někdy svůj osobní prostor a nechce s ním být v daný moment? Aby to pejsek ale nebral nějak negativně? I když jí pošlu pryč tak za chvíli příjde. Nebo jí pošlu na místo a o na tam pak smutně kouká. Nehraje si, nezkoušel hračku, nespí...prostě je smutná a bere to jako trest že s ní nechci být. Nevím jak jí naučit že se mnou nemůže být 24/7
To, ze za tebou jde, kdyz odejdes z mistnosti, je uplne normalni. Ale mela by rozhodne byt schopna se uvolnit a spat, kdyz se ji nevenujes. Podle toho, co popisujes, ma asi separacni uzkost, meli byste to resit s trenerkou a postupne pracovat na tom, abyste to odbourali.
Zalezi i co je to za rasu, pokud je to pracovni plemeno typu border kolie, potrebuje velke mnozstvi mentalni stimulace.
Co to je za plemeno? Mela jsem jezevčici a ta se mnou chodila i na záchod.
To jste popsala přesně. V mé přítomnosti se neumí uvolnit. Je na mě neustále zaměřená.
Ale zvláštní je že když je sama i delší dobu, je úplně v pohodě. Máme doma kameru a můžeme ji sledovat. Vůbec neteskní...
Je to pastevecké plemeno Corgi Pembroke. Prý rádi pomáhají páníčkovi atp...snažím se jí i zapojovat ráda pozoruje co děláme atp...ale někdy prostě chci aby mi dopřála prostor, a to nevím, jak ji naučit. Nebo že by hrál roli i věk?
problém bude v tom, že se jí snažíš zapojovat. Tak si jí prostě nevšímej, když pracuješ. Měj na ní vyhrazené určité hodiny, kdy spolu budete blbnout, chodit ven apod. a taky hodiny, kdy si jí nebudeš všímat. Že na tebe kouká a chodí za tebou je celkem neškodné. Čemu to vadí? Když zjistí, že si jí nevšímáš, tak jí to třeba přejde.
Tak pořiďte druhého psa a máš vystaráno 🙂
Zapojují ji někdy, ti je ta část kdy si jí všímám. Někdy ji ale zase nechávám být...a to je pak problém.. bohužel jí to nepřijde.
Zdá se mi že možná nechápe, že chci prostor pro sebe, že nechci být s ní. Možná jí to neumím dostatečně jasně dát najevo.
@sahrazad1 druhého pejska nemůžeme pořídit, v nájemní smlouvě máme dovoleného jen jednoho psa :/
Tak je to pes.. tak s ni jednej jako se psem 🙈 ten nezna pojem.osobni prostor 🙈
Cuba neumi odpocivat a zadelavate si na velkej problem.. to ze za tebou chodi, je normalni.. ale mela by umet odpocivat.. ja jakmile si sednu, pes nekde lehne a spi.. taky mela umet byt sama - pochybuju ze dalsich 15let budete moct byt 100% s ni..
Reseni... No pokud pracujes z domu tak ji vymezit prostor, kde proste x hodin bude (ohradka, klec, pokoj).. ucit ji pozvolna, postupne prodluzovat cas..
A ty se nauci ji ignorovat, poslat na misto atd..
My máme obývák spojený s kuchyní. Tam jsme většinu času. Kuchyně je dále dveřmi oddělena od temné chodby, ze které se vstupuje do 4 pokojů.
Většinou pracuji na pc v obýváku a musím si pc brát vedle do pokoje aby byl pes aspoň trochu sám. Ale upřímně nevyhovuje mi to. Že se já musím přesouvat kvůli pejskovi. Pejsek má bohužel pelíšek na rozmezí kuchyně a obýváku. Většinu času tráví tam i když dveře na chodbu i do pokojů jsou otevřeny. Takže je s námi nonstop. A vypadá to jak to vypadá. Na chodbě má pelech na spaní. Myslíte že bychom ji měli nějak přesunout pelíšek aby byla přes den víc sama? Jak byste to zařídily vy? Ale četla jsem že pes má být i se smečkou. Což jí nechci odpírat. Je ale fakt že už je to neúnosné být s ní non stop a ona se musí naučit být i sama. Někdy jí dám hračky na chodbu, má otevřeno i do pokojů a zavřu dveře. Jsem sama v kuchyní a obýváku. A ona? Prostě leží u dveří nebo u nich sedí a čučí. Nehraje si, neodpočívá v pelíšku, nešmejdí...
🙈 prosim te, nacti si neco o psech... Pes si sam hrat fakt nebude.. kdyz je sam, ma spat.. a ja jsem pan, ja urcuju kde pes bude nebo ne.. pokud neni ok aby byl v mistnosti napr s navstevou, tak je holt v jine mistnosti no.. vsak tam neni 24/7..
Ano pes je spolecenske plemeno, ale sam par hodin vydrzi a fakt je potreba mit to naucene..
Pojud nemuze byt zavrena v nejake mistosti, tak klec..
pes je pes a psem vždy bude dělat jen to co mu člověk dovolí ...
rozhodně bych jí naučila povel na místo, kde bude naučená, že se leží a odpočívá. Máme v bytě 3 borderky ( 2x5 let a teď stěně 6 měsíců) a jediný kdo občas "vysírá" je právě to štěně, protože ještě pořádně nemá zajetý režim (máme ho doma cca 2 měsíce). Klasicky máme psy naučené na to, že procházka je na venčení a prostor pro hraní, každopádmě i venku je člověk ten kdo určuje jestli se bude hrát nebo ne. Máme povel "stačí" a to znamená, že se končí s hraním, cvičením a je to. Přes to nejede vlak.
Naši psi mají volný pohyb po celém bytě, v každé místnosti (kromě koupelny a wc) mají alespoň jeden pelíšek. Mohou i na gauč a do postel. Vlastně si sami udělali takový zasedací pořádek a je doma klid. Občas so hrají mezi sebou, ale jakmile se to strhne do nějaké honičky, tak je okřikneme, protože to pak lítají a skáčou hlava nehlava.
Já osobně bych tvojí situaci vyřešila tím, že bych psa poslala na místo a nevšímala si jí. Pokud ne místě nevydrží, tak klec, aby se naučila být sama se sebou.
Nikdy jsem nebyla zastánce klecí, ale konkrétně u nás se osvědčila a teď není potřeba.
Poslala bych ji na místo a smutného koukání si nevšímala. Máme labradorku, kdybych se měla řídit jejím smutným koukáním, tak je z ní koule 😀
Ahoj, mam dve kavalirky. Chodime od zacatku na cvicaky a na socializace a hodne mi to/nam to dalo. Vim, ze to neni pracovni plemeno, treba jako borderka, ktera jede od rana do vecera a vlastne nikdy se neunavi, ale … plati urcite pravidla. Clovek se NIKDY nepodrizuje psovi. Pes se vzdy podrizuje panickovi. Duslednost duslednost duslednost & trenink. Pokud ti vadi, ze pes vyzaduje pozornost, bohuzel neustalou trpelivosti ho musis udolat v tom, ze pri tve pracovni dobe ma byt na mistu a nevyzadovat pozornost. Napr porad ho odesilat na misto, kde ma byt v klidu. Je dulezite si uvedomit, ze vy jste panicci a vy rozhodujete a co vy reknete , to je svate a vyzadovat to.

Například teď spala u mých nohou asi 15 minut. Vstanu a jdu do jiného pokoje a ona vstane a jde za mnou!!!