Jak odstranit zápach ze starých ručníků?
Ahoj holky, jdu si pro radu. Da se zbavit zapachu zatuchlych rucniku nebo jsou uz na odpis a mam je vyhodit? Nejsou uz nejmladsi - cca 8 let, nekolikrat zapomnenuty v pracce… po vyprani jsou celkem ok, ale jakmile se do jich utrem, smrdi. Zkousela jsem vyprat s predepirkou, dvojte machani, ocet,… nic nepomohlo… nechce se mi je vyhazovat, ale jestli se neprestanou smrdet, tak budu muset 🫤 Diky!
@laxesis to psal výrobce ručníků ne? Neumím si představit, že bych vyhazovala 2, ale i 4 roky starý ručník. Mám doma i mnohem mnohem starší kousky.
Ale každý má toto jinak. Pokud by bakterie z ručníků byly nějak nebezpečné a nevypratelné, tak by mi tedy bylo více proti srsti používat cizí ručník v hotelu, než si nechat oblíbený o pár let déle.
@eviicka no věřím, že by se jim to líbilo, ale ne - brácha míval ekzémy a v pubertě mu jela i lupenka (ta už několik let "spí"), je to informace normálně od kožních lékařů... my to taky nedodržujeme, ale 8 let na ručník i osušku už mi teda přijde fakt hodně.. ale je to samozřejmě na každém 🙂
Naložit do teplé vody, dovnitŕ hodně sody v prášku, kapku jaru a peroxid vodíku. Pak vyprat na 90. Preventivně k praní pak přidávat hrnek jedlé sody.
@laxesis tak to nevím… tchýně dělala roky na kožní klinice a dělá i teď, manžel léčí ekzém od malička a díky tchýni se dostal do různých léčebných programů a tohle nikdy neslyšel. Jako tchýně přijde sem tam s lecjakou kravinou, ale s tímhle ne. To brácha spíš nějak špatně pochopil. Vždyť ručníky jdou normálně desinfikovat.
Jediné co, tak si bere na každé osušení vždy čistý ručník
Meli jsme v jednom vlhkem byte, odstehovali jsme se a rucniky prestaly smmrdet, dle mne byl problem ze nikdy poradne neuschly, jak po pouziti, tak po vyprani.soda je dobry tip, to vycisti i pracku.
Petu všechny ručníky i s utěrkami zároveň na 60°C a přidávám Sanytol desinfekci na praní. Sušičku nemáme, takže suším normálně na sušáku nebo pak venku, když už je teplo. Ručníky mám dobrých 10 let a jsou v pohodě. Ono by to hlavně chtělo na ně nezapomínat, když se doperou.
Ty jo, diky za tipy. Ani jsem necekala, ze s tim ma zkusenosti tolik lidi. Urcite neco z toho zkusim.
A ten ocet davate normalne do prihradky na avivaz nebo primo do bubnu?
Jinak pracku pravidelne cistim a mam ji novou 1,5 r.
tyjo, nekterym mym rucnikum je snad 20 😂 a nevidim zadny duvod je menit, nijak nesmrdi. Kdyz je hezky, susim na slunci venku, rucniky v susce nikdy. Bezne peru na 60, kdyz se mi ten rucnik nelibi tak ho vyperu klidne na 90 s tim, ze se bud rozpadne a ma osud jasny nebo se mu nic nestane a pak jsem si jista ja, ze v nem zadne bakterie nejsou..
Já bych je po praní vymáchala ve vodě, kam bych přidala savo a pak je dala na krátký program s dvojtým mácháním.
Nemyslím si, že je nutné ručníky vyhazovat. Bakterie se obecně zničí při teplotě nad 60 C. Co s týká zatuchliny, tak příčinou bývá vlhkost a nevhodné prací prášky, které obsahují plnidla (většina prášku v supermarketech). Dříve mi prádlo také zapáchalo, nyní peru v Euroně a prádlo krásně voní. 👍

Ručníky a osušky by se z hygienických důvodů měly kupovat nové po dvou letech používání. Takže bych řekla vyhodit a koupit nové. My je měníme teda tak po 4 letech většinou, pak už mi přijde, že dosloužily. Máme asi dva staré kousky, kterým bude tak 8-10 let a těmi suším psovi packy (resp sušila jsem, už není..). Ručníky prát co tři dny na 60 a žehlit, aby se prodloužila životnost🙂