Jak předcházet bolestem lýtka při pravidelném běhání?
Ahoj maminky, jistě se tu najde nějaká zkušená běžkyně. Já od cca srpna propadla doslova běhání. Bohužel jsem takový stále věčný začátečník, jelikož u mě propuklo několikrát nachlazení, popřípadě stejná trasa, která mě omrzela a já pak běhala nepravidelně. Cca 14 dní jsem začala běhat ve městě, miluji běhání večer. Vyběhla jsem i po práci, kterou dělám také fyzickou a asi 5x týdně jsem vyběhla na 40 minut. Od včera jsem cítila zlepšení v rychlosti ale bohužel, také od včera mě začalo bolet levé lýtko vnější strany. Dnes jsem vyběhla, že to určitě nic není, ale nedalo se skoro doběhnout , jak mě to začalo bolet skoro do křečí 😔 Jsem z toho otrávená, jelikož vím, že zase budu muset pár dní v lepším případě vynechat a bojím se, aby z toho nebylo nic horšího. Chtěla jsem se zeptat,vy co běháte pravidelně, jak často běháte, kolik dní má mít člověk regeneraci a zda se některé přihodilo s lýtkem, jako mě? Budu ráda za vaše zkušenosti
Ja jsem takhle "začínala " taky. Stokrat asi. Podobná vec jak popisujes me vyřadila asi na pul roku :/ bezela jsem pres bolest - pravy lytko/holen vnejsi strana, skoro jsem nedobehla a opravdu jsem pak nemohla doskocit na tu nohu nekolik mesicu. Mno. Doufam ze to není tvůj případ. Každopádně - nekolik věci. 1. Jelikoz jsi začátečník, nemas asi moc zpevneny svaly, rovnomerne mobilni klouby atd. Chce to začínat hodne pomalu, nepretezovat, klidne behat mesic 2k ve stejnym tempu a pomalu posilovat a pridavat vzdálenost. Nebo rychlost. Ale opradu pomalu. 2. Beh je komplexni pohyb, kdyz jednou nohou doslapujes blbe/jinak, protize mas treba slabsi tu druhou, tak dojde k pretizeni jedny strany a to se projevi právě bolesti , kterou popisujes. Takze je dobrý se poradit s nekym kdo beha, aby ti zkouknul techniku, došlap atd. 3) samozřejmě obuv 4) posilovani a protahování - hodne důležitý. Posílení urcitych svalovych skupin a zvyseni mobility kloubu ( kotnik, kycel) to hodne zlepsi techniku a zmensi riziko urazu.
5) jsou ruzny techniky " rozbehani".me nejvic vyhovuje run+walk+run - bezis rychle minutu, minutu jdeš. Takhle pul hodiny. Po tydnu, dvou změnís pomer z 1+1 na 2+1 atd. Kdybys vypadla na dyl, je moznost zkusit ruzny koucovany treninky ( staci v apce) tohle může byt jeden z nich.
PS - ja jsem tedy nakonec skončila u silovyho tréninku. Priznala jsem si konečně, ze beh vlastně nenávidím :D a silovej trenink me vyhovuje moc. Každopádně - kdybys náhodou nemohla bezet nejakou delsi dobu, tak to muzes vyuzit prave k posilovani - hlavně nohou samozřejmě, ale i celkově , zvys mobilitu. Porid si posilovaci pasy treba, gumy a zamakej. Az se pak budes zase "rozbehavat", uvidis ten rozdil ;)
@odula Ach jo, to se tak blbě čte. Zrovna sport, který jsem si skutečně zamilovala. Ale ano, vzpomínám si, že jsem včera špatně došlápla a od té doby toto. Nevíš , jak dlouho se to hojí? Já chodím posilovat. Ale bohužel jen 1x týdně. Ale musím se přemoct a posilovat doma. Mě silový trénink nebaví. Chodím opravdu z donucení. Mám raději aerobní cvičení. A k tomu běhu jsem se právě dokopat nemusela a spíš naopak, když jsem nešla, tak jsem byla protivná.
@jancazao boty mám běžecký, ale nemám nějaký za 4000. Dnes jsem si i koupila novou mikinu na běh a měla z ní radost a teď bůhví, jak dlouho se budu kurýrovat. Je to ze špatného včerejšího došlapu. Dnes mi to právě víc propuklo u běhu
Zanet okostice? Mela jsem nekolikrat, je to pruda a nejde s tim nic moc delat.
Já to měla taky tak - když jsem cvičila Jillian, při každém postupu chřipka nebo angína, při běhu jsem taky vždycky byla otrávená, když mě něco vyřadilo, že zase budu muset začínat od asi ne nuly ale taky ne tam, kde jsem skončila... Asi spíš se zaměřit na psychiku a neřešit, že tě ta pauza o něco obírá a prostě to vnímat, že ten postup neztrácíš. A soustředit se na to, že si to užíváš a ne na výkon. I normálně někdy člověk vyklepne 12 km jako nic a jindy je 6 vydřený výkon.
Nejsem žádný expert, ale teď už běhám asi rok a půl a běhat pětkrát týdne mi tedy přijde až moc...
Snížila bych celkove frekvenci a prokladala to i jinými druhy sportu/chůzí. Konec konců i Garminy mi po běhu obvykle naordinuji 72 hod "odpocinku".
Nevím, jestli Te to uklidní, ale já běhám tak v průměru jednou tydne. Výjimečně i dvakrát, ale sem tam zase přijde období, kdy mi to z různých důvodů vyjde třeba až po dvou týdnech nebo i víc...
A i s touhle frekvenci se mi zlepšuje výdrž i rychlost. Pomalu, ale v dlouhodobém horizontu je to znát dost 🙂 vloni jsem dokonce od listopadu do února nebehala vůbec a jaké bylo moje překvapení, že to pak na jaře i tak nebylo vůbec marný 🙂
Nebeham tedy nijak často, ale já třeba dost nachodím (většinou mám 15 tis + kroku jen z prirozene chůze, v "linejsich" dnech alespoň kolem 10 tis). No a k tomu se snažím cvičit skoro každý den cca 20min pilates, takový dynamičtější, takže to posiluje, protahuje, občas je to i takové lehčí kardio.
A ta fyzicka se fakt lepší, ve všech ohledech 🙂
Klasicke pretrenovani!! Zanet okostice to nebude, boli jinde. Tohle vypada na upon nebo pretizeni lytka. Hele dej si par dni pohov, ledovat, mazat analgetiky, lehounce pprotahovat. A pak...zacinat pozvolna!!! 1 den jen treba 20 min lehce, druhy den volno, 3 den 23 min lehce a pak volno az se dostanes na nejakych 40 min a vys. Az budes na napr 35min muzes si dat fartlek, rovinky proste neco kde budes stridat intenzitu. To je na zlepseni vykonosti rychlosti atd daleko lepší než hodinove behani, to ti jen rozvíjí obecnou vyzrvalost. Neni treba to tak lamat pres koleno. Hele ja beham uz nekolik let (zavod) a ted me trochu trapily achilovky a proste trenuji obden a ten progres tam je. Je treba i regenerovat jinak se utavis. Behu zdar!!!😁
bohužel jsi začala moc zhurta, mě se to taky stalo, ale je to těžké, no..mě to třeba tělo dovolilo, běh x* týdně třeba na hodinku mi nedělal problém, ale zvýšení zátěže pro tělo a pro nový pohyb bylo neuměřené, a pak se ozve zranění, které většinou není o pár dnech klidu, ale spíš o měsíci nebo měsících, v opačném případě jsem to totiž u sebe dodělala tak, že jsem nemohla nejen běhat, ale ani normálně fungovat bez bolesti a tak....No, běžecká zranění, aniž by se člověk skutečně zranil např. pádem a tak, jsou celkem častá, je dost věda se jim vyhnout...
@podaji Také už si říkám , že jakmile začnu znovu a doufám, že jo, tak si dám vždy jeden den pauzu mezi tréninky. Jak to tedy dělají běžci, že běhají každý den? Jak dlouho se toto bude hojit, nemáš zkušenosti? Mě štve, že jsem se ani pořádně nerozběhala, nezískala pořádnou fyzičku a neprojevilo se to já postavě a hned takto ze startu
Bezci nebehaji nutne kazdy den.. mam v praci kolegy, kteri maji limit 200km/mesic ( cca 50 km za tyden) a behaji vetsinou 4x tydne ( 2x kratsi vzdalenost ve dnech po sobe, 2x delsi s dnem odpocinku, nekdy intervaly). A to jsou lidi kteří běhají roky. Ten odpocinek je strasne dulezitej. Pokud mas potrebu se hybat denne, coz je super, zarad jinej druh pohybu, kterej - zase - ti pomůže se silou, strechem ( posilovna, plavani, joga, pilates... cokoliv). Me tenhle kolega doporucoval ze zacatku behat max (!!) 2x týdně, aby se člověk hned nevyradil s tim, ze vybudovat stabilnich 5k treba trva opravdu rok ( ps - on je opravdu dobrej, beha maratony, na 10k ma pace okolo 4:30... takže fakt myslím ze vi o cem mluví)
V klidu, tohle je klasicka zacatecnicka chyba. Hrrr ted hned vsechno a hned. Telo neni zvykle. I kdyz behas napr pomalu je to neco jineho nez chuze. Jak to delaji ostatni? Za a behaji uz delsi dobu a za b navysuji intenzitu a za c kazdy jsme jiny. Kazdy potrebuji jiny cas na adaptaci. Dum taky stavis cihlu po cihle. Takze nech to min 7 dni v klidu. Leduj, masiruj, pokud by to bolelo brufen. A potom jak uz jsem psala. Nejdriv kratsi useky a treba prokladat chůzi. Pred behem protahnou, ale spise dynamicky tzn ruzne krutive pohyby, drepy, poskoky, neco jako bezecka ABC. Menit trasy teren spise mekci pro zacatek. Pis si treninkovy denik. Staci jen datum a cos bezele, bude te to vice bavit!!!
Protahovat, magnesium, dobre boty.. Nohu si namasiruj, namaz Slavitonem, je vyborny. Já když jsem měla bolesti lýtka, šla jsem běhat po dvou dnech. Musela jsem i přes bolest jinak bych neubehla nikdy nic a pomohlo to. Ze začátku jsem šla, běžela, šla, běžela..střídala..pak protahovala čas. Behavala jsem se sluchatkama na uších, byl to pro mě relax. Trvalo mi měsíc než jsem pak uběhla kolik jsem chtěla a potřebovala.
Jinak jsem nebehala každý den, musíš nechat odpočinout. Někdy ob den a někdy až třetí den. Podle času, možnosti..
Jsi to teda dobře napálila. Běhat 5x týdně, když začínáš, je pro tělo šílená zátěž. Musíš myslet i na odpočinek. Třeba sportisimo má blog s radama , jak běhat, tady zrovna článek pro začátečníka https://www.sportisimo.cz/blog/jak-zacit-behat/ , můžeš si projít i ostatní články k běhu. Určitě na netu najdeš spoustu dalších blogů s radama, doporučuji přečíst, ať se nezničíš.
Zkus chuzi misto behu, pokud nechces vypadnout uplne. Ja vim, ze chuze pro toho, kdo chce behat, zni jako pakarna, ale pro zacatecniky je mnohem lepsi. Jak bolest ustoupi, prokladej tu chuzi behem. Ale zvolna, netlac tak na pilu, to neuspechas. Kdyz na to telo nebudes tak hrr, tak ti bude slouzit lip a budes se pomalu zlepsovat.
Já běhala každý den. Ne proto, že bych se nějak chtěla honit ale Bavilo mě to a naplňovalo mě to. Chce to hodně se protahovat. Mě pomáhalo večer mazat chladivym gelem a stahovací ponožky ❤️
No mě ta nožka bolí pořád. Když jdu například po schodech, tak mi v ní škube 😔😔 Já to mám právě taky na vypnutí a relax, než abych třeba běhala závody. Ale jak dlouho bude trvat zahojení, to vůbec nevím 😭😭
Tak dnes jsem šla na fyzioterapii. Nohu mi zatejpovala, stále mě lýtko bolí 😔 Škube to i při normální chůzi. Každopádně od včera jsem pořád taková spavá, zimouřivá. Mám si zajít příští týden na rentgen, když to bude stále bolet. Už je to skoro týden a žádné zlepšení. Myslíte, že to tejpování pomůže?

Děláš strečink? Před i po?
Taky je potřeba pořádné boty, pokud běháš po asfaltu, tak boty na zpevněné povrchy, pokud v terénu, tak trekové.