icon

Jak se naučit vyhnout lidem ve městě?

20. led 2025

Už od dětství mám problém, že se neumím vyhnout lidem. Do nikoho většinou nevrazim a končí to tanečkem "vlevo a vpravo", ale začínám se stále víc setkávat s agresivním chováním ostatních. Dneska mě cizí člověk opravdu velice vulgárně seřval. Byl to chlap, pěkně oblečeny a ten slovník jsem nečekala, celkem jsem se bála, že mi dá pres pusu. Řval na mě a šel kus za mnou.
Problem mám hlavně ve velkých mestech. Taková Praha je pro mě utrpení.
Dá se to nějak naučit?

monaluza
20. led 2025

Spíš ten pán by se měl naučit slušnému chování a vy byste si to neměla brát do hlavy...

luciina
20. led 2025

Chodí se vpravo a vyhýbá se vpravo. Srážka s nevychovaným blbcem je bohužel někdy nevyhnutelná.

hennrietta
20. led 2025

Občas mám chůzi, kdy chodím z jedné strany na druhou. Když si to uvědomím nebo vím, že překážím, tak jdu hned vpravo.

1pomnenka
20. led 2025

Pokud chodíš po chodníku vpravo, nemůžeš mít problém.

autor
20. led 2025

@1pomnenka vždy chodím vpravo, snažím se vyhýbat, ale ve chvíli, kdy se třeba v Praze setkávají dvě pěší trasy, je problém. Jak jde víc lidí proti mě, zasáhnou do mého prostoru a neumím se vyhnout.

simkrk
20. led 2025

Snažím se chodit opravdu vpravo.. 😁Ale bohužel někteří nevědí, že se tak chodí, například alespoň na přechodu a čuměj jak bejci. 😂🤦🙄 Takže ja si stoupnu správně a tupci naproti me stojej.... Takze udělám ze sebe taky tupce a stoupnu si nalevo abych se jim nemusela vyhýbat 🤦🤷
Ale Praha, myslim ze to je kapitola sama o sobě 😂😁 tam se myslim žádný řád nedodržuje.. 😬😁

cilkat
20. led 2025

Pardon, ale pokud tě někdo seřve za to, že mu na chvíli zablokuješ cestu, je vůl. Zvláť pokud to není v běhu, kdy se ti tak-tak vyhne, nebo nevyhne vůbec a prostě se lekne, tak štěkne nadávku, aby to ze sebe dostal.
Jinak an, chodí se vpavo, když to jde...
s proudícíma davama: jela jsi někdy na řece v kanoi? dav lidí a voda v řece se chová vlastně velmi podobně... (některým lidem pomůže na to fakt koukat jako na molekuly proudu... zmizí ten pocit "lezu do osobní zóny" a chovají se jistěji, čímž i předvídatelněji.

autor
20. led 2025

@cilkat šli jsme naproti sobě, já vpravo, on vlevo, chvíli jsme se právě vzájemně vyhýbali, což se mu hodně nelíbilo.

malytlustyhroch
20. led 2025

Mela si smulu. Taky uz se mi parkrat stalo, ze jsme se takhle s nekym blokovali, ale bez vyjimky jsme na sebe vzdycky byli mili.

veronicka89
20. led 2025

😅coze ...ja myslela ze zo je vtip ta otazka...

Tak nad tim jsem se teda nikdy jeste nezamyslela

barumrallyebum
20. led 2025

Lidem hrabe, neber si to osobne.

autor
20. led 2025

@malytlustyhroch mně se to stává několikrát za měsíc, že už měl někdo hloupé připomínky se mi stalo už poněkolikáté. Tentokrát byl opravdu agresivní, že mi to nebylo příjemné, hlavně jak se otočil.

smajlinka
20. led 2025

Nesmíš se lidem koukat do očí, jakmile se na někoho zaměříš, začneš opakovat jeho pohyby. Mám to vyzkoušené, taky jsem kolikrát tahle někomu zablokovala cestu. Jakmile se koukám jen pořád sebe, jdeme si každý svou cestou a vyhneme se. posledně se mi to stalo dokonce na kole a pro pána jsem taky byla kráva...

mysh_me
20. led 2025

Pro pohyb v davu pomaha, zamerit pohled pevne tim smerem, kam jdes, a nekoukat na lidi, jak tu nekdo psal. Pak se pohybujes jako ta “molekula v proudu” 😀 a ostatni lidi vidi kam mas namireno a automaticky se drzi mimo tvoji drahu…

marketa1218
20. led 2025

Tohle se naučit nedá, taky se někdy motám jako vítr v bedně 😄. Já mám ale poruchu rovnováhy, nejezdím ani na kole. Bych se zabila 😄.

mikawis
21. led 2025

Občas je v davu dobré použít i trochu lokty...drž se vpravo, jak si zvyklá a pokud jde někdo cíleně proti tobě a nehodlá ti uhnout, tak vystrčit loket, aby si uvědomil, že tam není sám. Samozřejmě si držet svůj směr, ale trochu do něj strčit. Jinak si z lidí noc nedělej.

lv
21. led 2025

Myslím, že to může souviset i se sebevědomím, ta nejistota, jestli to vlastně dělám dobře, jestli nezavazím, nedržím si pevně svůj prostor.. Jo, jsem takový motovidlo

cilkat
21. led 2025

Koukat tam, kam chceš jít, je ověřené doporučení i z autoškoly: "nesleduje překážku, ale únikovou cestu - tělo tě samo navede do ní." Navíc u pěší chůze je to i čitelnější pro toho, kdo jde proti tobě a vyhne se tím pádem snáz.
Další věc, kterou používám, když už se na někoho zakoukám, tak prostě ukážu rukou, kam půjdu. Ale to až ve chvíli, kdy už je jasné, že se blokujeme. ... a někdy ne. Když třeba musím prokličkovat lidma na tramvajové zastávce, tak ukazuju rovnou, aniž bych na ty lidi koukala.