icon

Jak se vám daří mít doma uklizeno?

19. dub 2021

Prosímvás zajímalo by mě, jak se vám daří doma udržovat pořádek? Já jsem z toho někdy fakt vyčerpaná a demotivovaná. Celý den lítám jak kráva a fretka k tomu a večer je doma zase bordel. A nějak si neumím vysvětlit čím to je. Jestli je to moji špatnou organizací domácnosti. Manžel mi na to pokaždé odpoví, že si přidělávám dost věcí sama a tím, že malou nechám na všechno sahat. To je asi pravda, ale vážně mám celý den na dítě hulákat - nesahej na to, zavři tu skříňku, to není na hraní. Vždyť to bych celý den ječela já na ni a ona by se celý den vztekala a já bych si to už asi hodila. Nenechávám jí dělat všechno a všechno brát, to zas takhle rezignovaná ještě nejsem, ale on si prostě představuje, že když má plno hraček bude si hrát jen s nima a idealně jen ve svém pokojíčku žejo 🤦 Poradí mi prosím někdo jak to děláte vy doma, aby to neustále nevypadalo jak po výbuchu granátu?

Strana
z3
loylii
21. dub 2021

@marta_kovar spící miminko a dvě třeba dvouletý deti je mega rozdíl. Ale já i tak jdu spát s uklizenou domácností, vstavat rano do uklizeneho je nejvíc.

pginka
22. dub 2021

Ja mám 4 deti . Nejstarší má 10,8 ,5,a nejmenší má 11 mesicu. Ja si uklidim až po obědě a ještě večer jak už spi deti aby mi neposlapali výtrenou podlahu a deti mi taky hodně pomáhají takže v pohode

loylii
23. dub 2021

@orisek56 to zní strasidelne...😊

orisek56
23. dub 2021

@loylii jenže té to naučí vážit si pro mnohe tak obyčejných a malicherných věci.

ev.ka
23. dub 2021

@marta_kovar Pardon, ale vy máte ještě "ležáka", to je úplně jiný level než dvě tři a více běhajících děti, které si hrají, výtvarníci, učí se sami chodit na nočník a jíst sami.

autor
23. dub 2021

@ev.ka ono stačí i to jedno, které se učí všechno samo 😄 malá se učí jíst sama, takže totální apokalypsa, na to udržet jídelní židličku čistou jsem už rezignovala a nočník zkouší, ale tím stylem, že nutně potřebuje sundat plínku, 5 minut sedí na nočníku a pak odběhne a hned se počůrá. A manžel chce k tomuhle ještě další, jsem mu říkala, že je ale možnost, že mě pak odvezou na psychiatrii 😀

marta_kovar
23. dub 2021

@ev.ka Ano a já to chápu. Ono by si stačilo přečíst celou diskuzi. Chápu, že na to dojde a bude mi tady malý lézt a pak chodit. Ale myslím si, že se dá aspoň uklidit poházené oblečení jak psala výš sama autorka. Stejně jako utřít prach, vysát, umýt kuchyň a koupelnu. To jsou věci které se normálně můžou uklidit. 🤷🏽‍♀️

ev.ka
23. dub 2021

@marta_kovar ja měla pár minut během dne a tak jsem diskuzi prolítla, neměla jsem čas číst několik stran
no tipy jsem nijak zvlášť nenašla, protože se to prostě samo neuklidí

a kdo nezažil, nepochopí
od nového roku všechny 3 děti doma (z toho dva školáci ..1. a 3. třída), práce, barák v rekonstrukci, počínající práce na zahradě, řešení školních povinností + a chcete taky si užít čas s dětmi (výlety, společenské hry atd)

děti a i my dospělí generujeme nepořádek a chaoz a opravdu "SE TO normálně neuklidí".
Děti furt "doma", střídají zahradu a pobyt uvnitř a natahá se neuvěřitelně nepořádku (prostě se jdou napít ze zahrady a nemají např dobře oprášené tepláky od písku), ze stavby se do obytných místností hodně práší. Vařím pro 5 lidí a že to neflákám, takže neustále vzniká špinavé nádobí. Do toho likvidace loužiček pod WC po nejmladším, který šel "já sám" na záchod a následně se pustili do výtvarky. Jak někdo psal, začnu likvidovat škody na jedné straně a když skončím na té druhé můžu začít nanovo.

Nejsem z toho nijak zvlášť nadšená, ale musela jsem hodně ustoupit ze svých představ a požadavků, jinak bych opravdu nedělala NIC jiného než lítala s hadrem, vysavačem (+ stála u plotny) a řvala po dětech (jsou to chlapi a oni fakt půlku toho nepořádku, který po nich zůstal ani nevnímají 😀 )

komenty typu "se to normálně udržuje a uklidí" mě teda jako užitečný tip nepřijdou 😀

autor
23. dub 2021

@ev.ka já bych asi potřebovala to trošku zautomatizovat doma. Máme novostavbu a bydlíme v ní chvíli, takže to není úplně dovybavené a manžel se k tomu stále moc nemá. Jemu prostě přijdou důležitější věci ke koupi, ke stavbě. Nemáme ani myčku, do toho každou chvíli dělníci tady, všichni předpokládají jídlo, což pro mě většinou znamená vařit jídlo pro ně a něco jiného pro mě a malou a já už jsem z toho fakt na nervy. Z venku se neustále nosí kupa bordelu, takže každý den lítám s vysavačem, ale to manžel nevidí, takže ho to nijak netankuje a nenakopává k tomu, aby to dovybavil doma. Ani nevím, kdy jsem si naposled třeba sedla, když malá spala a malovala si nebo zacvičila, dělala něco pro sebe. A nevím jak manžela přesvědčit, aby mi tu práci doma ulehčil.

Strana
z3