Jak spolehlivě poznat a odstranit štěnice v domácnosti?
Holky pomoc, doma se nám začali objevovat takový hnědí brouci, manžel našel jednoho na Wikipedie, druhého na kuchyňské lince. Bojím se, že to můžou být štěnice. Já jsem poštípáná, ale takové kousance mívám i od komárů. Manžel nemá žádné kousance. Doma jsem nenašla žádné ložisko, nic, co dělat?

Holky a co použít dýmovnici?
Chápu, že bys to ráda vyřešila v tichosti, ale to u paneláku dost dobře nejde. Dýmovnice je jako úplně blbě, to fakt nepomáhá a když necháš vystříkat deratizátora jen svůj byt, tak ti sice zahubí ty, co už doma máš, ale ne ty, co jsou u sousedů a ve společných částech domu. Tudíž je budeš mít za chvíli zase zpět.
Hele to vypadá, že to leze k vám od někoho jiného. Asi bude nejlepší to řešit jako komplet barák. Tohle by mělo jít z nějakého společného fondu. Nejspíš už to bude řešit i víc lidí. Klidně si to někdo mohl přitáhnout z dovolené, ani nemusí být nějaký bordeláři.
podle dnesni fotky 100% stenice. Zavolej deratizaci, oni si je najdou
dymovnice pokud s tim nemas zkusenost sama je blbost, je potreba to poradne prohledat, na dymovnici (nehlede na to, ze si myslim, ze ji jako fyzicka osoba ani nekoupis) musis mit specialni postup, dostatecne vsechno utesnit a stejne to moc nepomuze
Dela se na to "postrik" ale neni to vlastne postrik, natre se hubicim pripravkem podlaha a povrchy po kterych nejspis behaji - a kdyz stenice vecer vyleze a "slapne" na to, tak pojde. Nesmis to pak cca 10-14 dni (co nejdyl) vytirat, aby sis ho nesetrela. Ony jsou mrchy a nevylezaji kazdou noc, nemusi se krmit porad, takze se to musi pak opakovat. Je to boj na delsi cas obvykle nez zmizi definitivne
(hotelove zkusenosti, hubime pravidelne, stejne to vzdycky jednou za cas nekdo nejspis v kufru pritahne...)
a jinak poradne si prohledni postel kde spis, prosteradlo, matraci - najdes tam male cerne tecky? Jestli ano, mas jistotu. Typicky se schovavaji v ramu postele, dukladne koukni na vsechny okraje
@tereza0111 Nic jsem nenašla ani trus ne, žádné černé tečky. Koukala jsem opravdu všude a prohledávání doteď a nic. Židle jsem taky koukala zespodu, tam také nic.
Já nebudu snad spát. Půjdu koupit oboustranně lepicí pásky alespoň uvidím jestli se něco chytne.
Odtáhla si postele?
to je zajimave, vetsinou na matraci jsou. Neni to napadane pod tim chranicem? Ale to co jsi chytla stenice je, volala bych tu deratizaci. Mozna k vam vazne lezou odnekud od sousedu, ale myslim, ze na ne clovek pokud nema zkusenosti nema moc sanci vyzrat, ony nejsou uplne "blbe" (coz je fakt smutny, dost to komplikuje :/ ). Deratizer si myslim, ze je najde nebo alespon lepe urci, ze u vas opravdu nejsou a leze to odjinud - pak se ti s tim take pujde na svj s nutnosti deratizaci celeho domu...
@pavca1982 Ano, nic tam nebylo.
@tereza0111 Já se bojím, aby nám to nedali zaplatit pro celý panelák.
V drogerii se dají koupit takové lapače na štěnice, zkus to dát do každého pokoje a uvidíš, co se kde chytne.
Zdravím, tohle dle všeho bude štěnice, kousance nemusí vždycky být, někdo nemusí být pokousán vůbec.
Stud ale fakt není na místě, ani hodnocení, od koho by to tak mohlo být, stačí si koupit nábytek, přijet z dovolené a tak...
Ovšem boj s nima je fakt náročná disciplína a určitě to bude chtít odborný zásah.
Pokud doma nic takovýho zatím není, tak to k vám teprve leze. Takhle to měli známí v bytovce. Nakonec se zjistilo z jakýho bytu to lezlo🙈Ten byt byl tenkrát tak zamořenej, že to lezlo po zdi, prostě všude. Ono stačí projít chodbou a donese si to člověk domu klidně na botech.
to je nesmysl, kdyz to k vam od nekoho leze. Ale je to treba resist hodne urgentne, fakt se rychle mnozi.. A stejne obavy jako mas ty - stud a obava z obvineni - bude blokovat vsechny, takze treba nekdo pak muze protestovat, ze nechce deratizery pustit do bytu :(
Dýmovnice by mohla být řešením, pokud byste žili v samostatném domě, ale nevím tedy, jak jí jde získat, známí to řešili tímhle, ale fakt nevím, jak jí sháněli 🙂
Nicméně... chápu obavy, ale nejít spát nepomůže.
Jo, je to škůdce, jo, je to nepříjemný, kousance nejsou nic moc, ale víme, že se jich nakonec dá zbavit.
Jasně, objevit se můžou kdykoli znova... ale snad to dobře dopadne.
Aby po vás mohlo SVJ nárokovat náhradu škody v podobě ceny deratizace, kterou bude muset zaplatit, muselo by být postaveno na jisto, že jste dům zamořili vy. Tebou udávané informace ale nenasvědčují tomu, že byste byli ohniskem šíření. Většinou se to fakt platí z fondu oprav a víc se to neřeší.
Holky tak řešila jsem to se svj a řekli, že pokud jim nepošlu foto štěnice jak leze ze stoupačky tak to řešit nebudou.
Pak jsou to idioti a kdyby to šlo, nechala bych je vykoupat v důsledcích. Jenže ty by dopadly na všechny ostatní, včetně vás, takže bych podezření na zamoření domu štěnicemi vyvěsila na nástěnce ve vestibulu domu s tím, že SVJ o tomto informováno bylo a odmítlo to řešit. Já myslím, že tím se to rozhýbe...
@miryp Zrovna jsem jednoho chytla v koupelně, tak jsem jim to poslala. Odpověď byla, že neleze ze stoupačky 🙈 To je snad zlý sen.
ridila bych se doporucenim Miryp a dala to na nastenku s tim, ze svj odmita konat... Navic dost mozna nejste jedinni, kdo to resi
Řeš to s nimi jen způsoby, které ti umožní mít důkazy o jejich nečinnosti. Nikdy nevíš, kdy se ti to bude hodit. A dej to na tu nástěnku, potřebujete, aby se to řešilo co nejdříve. Ještě můžeš zkusit písemně oslovit nějakou firmu, která se tím zabývá, vysvětlit problém a zeptat se, jaká je podle nich pravděpodobnost, že to k vám leze stoupačkami a zda je z jejich pohledu vhodné udělat obhlídku bytů v celém domě, atd. S jejich stanoviskem pak můžeš SVJ také konfrontovat a zase to pak můžeš komunikovat i ve vztahu k sousedům. Pokud alespoň občas umí zapojit mozek, tak už před tím zavírat oči nebudou (doufejme). Mě překvapuje, že jim vůbec nedochází, že jsou tím ohroženi i oni sami (pokud si je tedy sami nechovají pro potěchu z kousání, pardon, to už se jinak nedá).

Jsou za nábytkem a vylézají v noci.Všechno odtáhnout vysát a vystříkat.