Jak ven ze začarovaného kruhu? Žádný vztah, ale prace 🙂
Mile damy, potrebuju poradit :( hlavne od tech, ktere maji zkusenost s praci pri RD nebo delaji z domova.
Jsem 4. rok na RD, nyni s druhym ditetem. Celou dobu jsem pracovala, nikdy jsem nemela takovou tu typickou materskou. Posledniho 3/4 roku vsak pracuji podstatne vic, cca 15 hodin tydne. Obcas je to narocne, protoze babicky mame daleko, soukrome hlidani nechci, ale jakz takz to s manzelem zvladame. Prace me bavi, je to v oboru, mam slusny vydelek. A ted k problemu - jsem v nejakem zacarovanem kruhu, za posledni tydny pokazim snad vse na co sahnu. Bojim se zacinat dalsi ukoly, rovnou pocitam s tim, ze udelam zase nejakou botu. Jsem v permanentnim stresu, ze mi nekdo zavola, ze jsem neco pokazila. Mam hrozny problem s pozornosti. I kdyz si po sobe praci kontroluji, vzdy neco prehlidnu. Pred klientama uz se citim uplne trapne, protoze uz ani nevim, jak to vysvetlit/omluvit se. Zacalo to nejak pred vanoci, prikladala jsem to puvodne unave a narustu prace. Ale posledni dva tri tydny je uz zase trochu klid, jsem celkem odpocata a stejne se situace nelepsi. Potrebuju nejaky figl, jak se z toho zacarovaneho kruhu dostat. Nesetkala jste se nekdy nektera z vas u sebe podobnych potizi? Co vam pomohlo? Nejake “mentalni cviceni”? Uprimne uz jsem v takovem stavu, ze si i rikam, jestli neni duvodem nejaky zdravotni problem, ktery se takto muze projevovat (napr. zacinaji pribyvat doma i hadky s manzelem o to, o cem jsme se spolu bavili, co jsem rekla/nerekla..) omlouvam se za dlouhy prispevek a diky vsem, co docetli sem
Ja mám pocit spíš, že to máš z únavy. Jsi vážně odpočata dost? Přesně tohle se mi stává také, jsem hrozně roztěkana, nedokážu se soustředit, vše kazím, vše mi padá, jdu v pondělí kolem kalendáře a tam je "Lékař v úterý 14:00" já kolem něho JDU i ráno před odjezdem a KOUKÁM NA NĚJ a k lékaři jedu na 8:00 🙄 + Mi zjistili nějaké problémy se štítnou žlázou, ale to s tím asi nemá nic společného.
@lpch znam to taky. Chces mi vsechno perfektni a proste se to nakupilo za ry roky a mas toho moc. Telo a duse je vycerpana, denodenni stres co vsechno musis stihnout (i podvedome) aniz by jsi si to uvedomovala. Chce to proste zvolnit. Dat deti na hlidani, byt i jen manzelem, do skolky atd. A mit ten dany cas jen na praci nebo jen na deti... bude ti urcite lip, jen to oddelit a zorganizovat. Pokud to budes ignorovat, skutecne si z toho muzes udelat nejaky zdravotni problem. Chce to proste zbrzdit, vlastni zkusenost
@lpch mate toho moc. Mela jsem to podobne-z puvodniho uvazku na par hodin tydne byl najednou polovicak az cely uvazek. Dve male deti za zady. U mne ani ne chybovost ale naprosta unava, ktera dospela az k tomu, ze jsem mela naprosto prehozeny rezim, protoze praci jsem mohla delat jen v noci, kdy deti usnuly, abych se na ni mohla soustredit. Doporucuji zvolnit, praci omezit a venovat se sobe a detem. Rodicak brzo skonci a uz si nikdy od prace neodpocinete, zdravi nevratite.
souhlasím s meronym. Mě osobně se hodně ulevilo, když jsem si našla hlídačku k nejmladší. Ani jsem ji nepotřebovala často, ale ten pocit, že není vše jen na mě! Jasně, peníze jsou důležité, ale zdraví Ti nikdo nevrátí. Navíc, moje hodinovka byla podstatně vyšší než její, takže se to dalo. Rozhodně doporučuji vyzkoušet! Ať se daří 🙂
@lpch Mně v takové chvíli pomůže si od té práce odpočinout a prostě si ji nechat na jindy, i když mě baví.
Moc dekuju za odpovedi. Asi mate holky pravdu s tou unavou, mozna si to jen nalhavam, ze jsem odpocata, ale telu a hlave to nestaci. Sice manzel pomaha, ale prece jen je porad hlavni tiha pece o deti a domacnost na me. Do toho se pak objevi nejaka zmrvena vec a to psychicke pohode moc neprida. K tomu moje silena povaha, kdy nedokazu zpracovat ten pocit, ze jsem udelala chybu, a problem je na svete..Navic jsem byla zvykla, ze si parkrat do roka odjedeme nekam na prodlouzeny vikend, odpocinout si a vypnout. Od zari jsme prakticky doma. Jedeme jen jednou za tri tydny navstivit me rodice a vyjimecne manzelovy. Takze stereotyp - deti, prace, domacnost a porad dokola :(
K tomu hlidani - nedokazu vysvetlit proc se zdraham to hlidani objednat. Asi ten blby pocit, ze vse musim zvladnout sama. A do toho vaham, v jaky cas vlastne to hlidani vyuzit - jestli dopo, kdy je doma jen mladsi syn, nebo odpoledne, kdyz uz je doma i starsi (ale zase mladsi spi..). Stale vaham, jak to udelat :(
Může to být určitě únava, ale pozor! Mně se takto rozjela borelióza a následně zánět mozkových blan. Dělala jsem chyby v práci, unavená, ne soustředěná, nervózní...
@nnnadja jako byste presne popisovala moje stavy! Ono to asi muze byt prakticky cokoliv. Nejjednodussi asi bude ted zkusit odstranit tu unavu. Zkusim si lip zorganizovat cas na odpocinek, trosku vic spat, praci se venovat opravdu jen kdyz bude na ni klid a prostor a snad se brzy projevi nejaka zmena k lepsimu. Nezbyva nez doufat 🙂
@lpch Tak ono je to vždy na dohodě, potřebách a podmínkách. Jen dodám ,že jsem zkoušela přes web hlídačky ale nakonec jsem našla přes známé. Studentka medicíny, skautka, mladá holka ale v hlavě to má srovnané. Nejdřív hlídala jen nejmladší (v té době dvouletou), když jsem učila angličtinu mimo domov, to byli u nás. Za ty skoro dva roky, co mi pomáhá, se toho u mě hodně změnilo. Rozvod, stěhování, korona, více práce.... časem hlídala i mé starší dva, když bylo potřeba. Za jarní karantény, když byly zavřené školky, mě myslím zachránila od psychického zhroucení - všechno se na mě valilo, žádná práce, takže ani finance, problémy v prvním bytě, takže po 4 měsících další stěhování, problémy s exem atd atd. Pak se to uklidnilo a hlídala méně, ale třeba někdy večer když jsem šla na meditace nebo na rande. Děti jí milují. Někdy hlídala i u sebe doma, někdy byli venku, když bylo teplo. Já mám malý byt, ale pokud máš větší a třeba pracovnu nebo místnost, kde pracuješ, tak klidně doma. Jinak je potřeba vyzkoušet, co Tobě sedí, já využívala primárně dopoledne, občas večery.
@lpch a just bych skočila k lékaři,nechala si vzít krev na tu zmíněnou boreliozu,plus ještě rozbor,jak jste na tom s minerály a vitamíny 😉 a pak zavést režim dělení práce a odpočinku 😊

@lpch muze to byt priznak epilepsie