icon

Jak začít pěstovat bylinky na parapetu?

9. únor 2025

Ahoj, nedal by mi někdo rady, jak začít 😁Chtěla bych si pěstovat bylinky na parapetu v kuchyni, kdy je nejlepší začít?a jak? 🙄
A jak se zahrádkou? Letos poprvé můžu něco nasadit, co je nejlepší a kdy se co sadi?

1pomnenka
9. únor 2025

Doma na vnitřním parapetu mi nic nejde, vše se táhne za světlem. Jedno okno mám na východ a druhé na jih, nevidím rozdíl. Na venkovním parapetu v truhlíku ano. Petrželka, pažitka, cherry rajčátka. Možná je lepší pěstování jen ve vodě, cibule na nať a podobně. Do květníku a do země už nic nechci.

felis
9. únor 2025

Ahoj, pěstuji jak v truhlicich, tak i volně v půdě. Mám dvě zahrady a nejsem úplně nováček.
Typy a rady.
1) volně v půdě: unor/březen zrýt, přihnojit granulovanym kravskym hnojem.
V březnu můžou do půdy ředkvičky, mrkev.
V druhé půlce dubna můžou do půdy predpestovane papriky, okurky, rajčata.
Predpestovani začni v pulce unora do květináčů/truhliku doma anebo si v dubnu kup sazenicky. Dal do pudy muze hrášek, kedlubny, petržel (kaderava i hladkolista). V březnu dubnu uz to zvládnou i naklicene brambory. Máta, medunka a šalvěj - u těchto bylin pozor, jsou hodně rozlejzaci, tj. při sázení dej cca 40 cm do pudy obrubník, plast nebo tak něco. Ony se mnozí odddenky a množí se sakra rychle. V dubnu muzes zkusit dát i maliny, staleplodici odrůdy by Ti mely rodit uz první rok. Levandule taky může do záhonu. Rajcata, papriky i okurky sazim do otvoru v cerne tkanine kvuli plevelu.
2) pěstování v truhlicich:
V dubnu taky můžeš do truhlíků vysadit: jahody (super je polopřevislá odrůda Mara de Bois - plody jsou sladke, stredni velikosti) - doporucuju jizni stranu a samozavlazovaci truhliky...a pak bylinky: rozmarýn, tymián, oregano, majoránka, smil italský. To jsou bylinky povětšinou subtropické a jednoletky, takže truhlík/květináč je ideální. Bud ale připravena je zakrýt při prizemnich mrazech netkanou textilií, aby se nespalily. V květnu, když pominou mrazíky, tak můžeš do truhlíků ze semínka dát bazalku - pozor, ta potrebuje hodne vody! A to celou sezónu. A super dalsi subtropicka bylinka (na čaj i proti komarum) je verbena citronová. Do truhlíků davam i cherry rajcata, protože ty tak nevyrostou a hlubší kvetinac o průměru 30cm jim postačí. K tem rajčatum: jak při sazeni sazenic do pudy, tak do květináče platí dve veci: a) opora - kovove/bambusové tyče (bambus je odolný proti vodě) a za b) skořápky od vajíček kvůli dostatku vápníku. Skořápky davam společně s prihnojenim tak 2-3x za sezónu. Hnojim bud kravskym/slepicim hnojem v granulich 2-3x za sezonu (pozor slepičí hnůj nikdy nedávej ke kořenům, spálil by je) a pak Krystalonem Plod a kvet (dle návodu 1x týdně).
Co se týče sazeni jak do přímo do pudy tak do truhliku/květináčů, tak pouzivam kupovaný substrát univerzal. Dám trochu hnojiva v granulich do jamky substrátu do spodu a pak dosypu zas substratem. Substrát pouzivam i 2-3x za sezonu když prihnojuji.
Co se hodí?
Pokud budeš sázet do půdy, tak se Ti bude hodit i nějaký přípravek proti slimakum (idealni jsou ty granule - ty neškodí lidem ani pejskům či kockam) a pak sbírat ručně a vyhodit - jsou to svine. Dale: zahradnické rukavice a nuzky. Fajn je i ruční pilka, silný provázek, vázací drátek, ta netkaná textilie (cerna i bila), kýbl na plevel, zakradni lopatka, takové malé hrabicky, ryc, hrabě.
Tak držím palce a at Ti to roste 🙂

mourovatakocka
9. únor 2025

K pěstování bylinek doma - záleží jak máš světlo, já mám okna spíš na sever než na západ a osvědčilo se mi koupit bylinky v květináči a sesadit je do truhlíku, ze semínek mi nešly, protože na ně prostě nebylo dost světla.

alianan
9. únor 2025

Na parapetu v kuchyni mám bylinky jako spotřební zboží, použiju do jídla nebo jako dekoraci a když jsou nehezké, koupím nové. Asi by to chtělo UV lampu, ale ta není uplně dekorativní.

@felis Ty jo, tas sepsala snad všechno.👍 Já bych dodala, že pro běžného zahrádkáře, který nechce nějaké zvláštní odrůdy, se vyplatí sazenice rajčat a paprik koupit než si s nimi zaplácnout parapety v bytě.

felis
9. únor 2025

@alianan no, me to pěstuje buď táta anebo kupuju. Doma to nemam, mě by to sežral kocour 😄

lis6
9. únor 2025

Holky a nemáte to z jižního okna spálené? Mě tam hrozně pere sluníčko a všechno chcípne (jako mě zatím nechciplo jen aloe vera, takže to není jen tím oknem.)

felis
9. únor 2025

@lis6 mám na jižní straně celoročně orchideje a těm se to líbí 😄 bylinkam na jare, než je dám do záhonu, tak taky se to líbí. Jahody a bazalka si venku na jižní straně chrochtají... máme jahody od května do prvního sněhu 😄

cherie24
9. únor 2025

Bylinky jsem zkoušela a doma vždy chcíply. Mám bylinkovou zahradu venku. A doma na parapetech okolo 50 kytek pokojových. 😁 Venku jsou to nepřekonatelné kytky. Nepotřebují moc zalévat, ani nijak extra péči, daří se jim na slunci a květy lákají spousty motýlů a hmyzu. Nic jiného než ovocné keříky a bylinky nepěstuji. Ale doma prostě nejdou, zkoušela jsem už několikrát.

aktakd
9. únor 2025

Máme celoročně doma v truhlíku bazalku, tymián a majoránku. Máme ze semínek a je to fajn. Průběžně stříháme dle potřeby.