Jak založit domácí školku?

aniska
6. čer 2009

Ahoj mamky! Slysela jsem, ze jak je malo mist ve skolkach,je mozny si zalozit skolku i svepomocne a stat na to dokonce i necim prispeje, nevite o tom nekdo neco vic? Kde hledat info, podminky? Vopred dekuji za jakekoliv info!

karotky
6. čer 2009

Pokud máš zdravotní školu,tak bys měla jeden problém vyřešen.Pak ještě musíš mít živnostenský list a prostory odpovídající normám higieny. 😉
Já prostory mám,ale nemám odpovídající vzdělání.Musela bych si k sobě sehnat zdravotní setřičku. 😖

mywiel
6. čer 2009

Neviem ako to je v Cechach ale vo Svajciarsku na to treba povolenie, ze osoba je opravnena strazit deti a ze podmienku u nej doma tomu vyhovuju a treba mat aj zravotné a urazové poistenie spec. pre tuto pracu.

mywiel
6. čer 2009

Asi treba mat kurz Cerveného kriza pre prvu pomoc pre dieta aspon tu.

aniska
autor
6. čer 2009

tak nieco som uz nasla, ale nie oficialne, len clanok v novinach:

Místo do školky k sousedce

Návrh řeší nedostatek míst ve školkách zřízením oficiální sousedské výpomoci s hlídáním dětí. Chůva by nemusela mít pedagogické ani zdravotnické vzdělání. Jednou z podmínek je čistý trestní rejstřík a kvalitní péče o své vlastní dítě. V bytě by také měla být vhodná místnost pro děti a dostatečné sociální zařízení. Pečovatelka by se mohla starat až o čtyři cizí děti, za každé by dostávala maximálně pět tisíc korun měsíčně. Počítá se s tím, že chůvám by byla odpuštěna platba zdravotního a sociálního pojištění, s ministerstvem financí se jedná o co nejnižších daních. Opatrovnice by byly evidovány na obecním úřadě a namátkovou kontrolu by prováděly sociální odbory.

skoda ze nedali aj odkazy na tie zakony:(

tatolu
6. čer 2009

Anis, mne sa to zdá, ako keby to bolo iba v návrhu 😒

s.arik
6. čer 2009

ale pořád se to dá řešit neoficiálně ne? alias načerno.
problém je jenom v tom, že by provozovatelka nemohla být pojištěna a byla by prostě zodpovědná za příp. úrazy dětí. ale kdo z vás ještě nikdy nehlídal kámošce dítě...? úraz se může stát kdykoliv...

já bych třeba do 4 dětí nikdy nešla, ale moje plus 1-2 cizí, na to bych si asi troufla.

aniska
autor
6. čer 2009

sarka a tatlu maju asi pravdu, jedine ak svojpomoc, zatial som nic ofisl nenasla:(

gtver
6. čer 2009

anisko, právě v těchto dnech byl návrh zákona o tzv. "vzájemné rodičovské výpomoci" (což je to, o čem píšeš v příspěvku ve 13:23) dán do Sněmovny, takže už je to v legislativním procesu, ovšem bude to pár měsíců trvat, než se to schválí (pokud ano).