icon

Jak zjistit, zda je vaše morče březí?

31. led 2025

V listopadu jsme si kupovali dvě morčata, údajně kluci. Jenže už pár dní to jedno má obrovské břicho, tak se obávám jestli to nespletli a není to samice 🤔 Jak bych poznala kdyby byla březí?

Jak zjistit, zda je vaše morče březí?
autor
31. led 2025

Ještě lepší fotka

dashyyy
31. led 2025

Ano, takto vypadá březí samice morčete. V pokročilém stadiu březosti jsou vidět i pohyby a většinou se to pozná právě pohledem ze shora, kdy je morčátko rozvalené do stran, jako tvoje na fotce.. v tomhle stadiu už by to mělo být cítit i na pohmat .. předpokládám, že druhé morčátko takto rozvalené není.. tlusté morčátko by bylo zakulacené celé, tohle opravdu podle těch boků vypadá na maminu před porodem

autor
31. led 2025

@dashyyy Kamarádka říkala ať opatrně zkusím sáhnout na bříško, tohle morče má bříško obrovský a tvrdší, to druhý morče má normální měkké malé bříško 🙈 A něco jsem cítila, ale nevím jestli to byly pohyby mladých nebo třeba dýchání samice...

dashyyy
31. led 2025

Já jsem měla morčat opravdu hodně, viděla březích samic taky dost a podle fotky mi to přijde celkem jasné. Skočila bych pro jistotu na veterinu, kde ti to potvrdí/vyvrátí a případně načerpat informace k porodu a péči o mrňouse, abys měla představu, co vás případně čeká. Je to celkem běžný a častý případ, kdy se prodá ,,omylem" páreček.. předpokládám zverimex, chovatel by to měl poznat

autor
31. led 2025

@dashyyy Tohle je hrozný 🙈 A kolik mladých může být?

amazienka
31. led 2025

Za sebe tipuji tak 2-3 kousky. Hlavně samici včas oddělte od samce, ať jí hned po porodu zas neobskočí.

amazienka
31. led 2025

A kupte jim větší klec, pro 2 minimálně 120 Cm. Samce můžete dát vykastrovat.

dashyyy
31. led 2025

to těžko říct 2-4 kousky, víc ne 🙂 a jak píše @amazienka ta ubikace je fakt hrozně maličká, žádná schovka ani seno, i pro jedno morčátko malé

autor
31. led 2025

Tak jsem ji ještě sahala na bříško a je to jistý, ty maličký v bříšku kopou 🥰

korin
31. led 2025

Samec ji může znovu nakrýt hned po porodu, po kastraci je potřeba ho držet odděleně ještě 4 týdny, protože je ještě plodný. Mladé kluky je potřeba oddělit ve 4 týdnech, aby nenakryli mámu či ségry.

autor
31. led 2025

@korin Samci půjdou z domu...

autor
31. led 2025

@dashyyy Tak jsem morčátko důkladně pozorovala, a jsou vidět i pohyby malých. Nevíš za jak dlouho může porodit?

autor
2. únor 2025

Tak jsou morčátka na světě, jsou 3 🥰