Jak znovu nabít energii na rodičovské?
Jdu s problémem , který řeší asi spousta žen, maminek... nicméně, nevím, jak se z toho dostat a co je vlastně příčina. Jsem máma dvou kluků (1,5 a 3,5). Řekla bych, že jsou naprosto normálně zdravě "zlobící" kluci. S manželem máme pěkný vztah. Občas nějaké neshody, ale nic, co by se nedalo vyřešit a jsme spolu spokojení. Můžu říct, že se i po dvanácti letech, co jsme spolu, milujeme. Já jsem ale posledních pár měsíců hromádka neštěstí. Pořád brečím. Ze všeho se hroutím. A když nebrečím, tak křičícím. To mi je ale pak líto a zase brečím. Pořád mám pocit, že něco nestíhám, jsem pořád s hadrem nebo motykou v ruce. Prádlo se mi kupí. Něco uklidím a během pár minut to není vidět. Rozhodí mě třeba i jen nanošené bahno v předsíni. Předěláváme starý dům, už asi 2,5 roku. Všude okolo bordel, samé nářadí, krabice. Nedokážu se uvolnit, když si řeknu, že se budu chvíli věnovat sama sobě, vezmu si knížku, nedokážu se na ní soustředit. Do toho mám občas pocit stáhnutého žaludku, tlaku na hrudi, stáhnuté hrdlo, ale po zdravotní stránce mi nic není, u lékaře jsem byla...holky, co vám dodalo drive do života na rodičáku. Co mě asi nejvíc trápí je to, že si teď nedokážu užívat ty chvíle doma s klukama. Už začínám přemýšlet o nějaké psychoterapii. Podotýkám, že jsem bývala vždy vcelku vyrovnaný člověk a tyhle problémy jsem neměla.
Co třeba plánovat květiny a rostliny na zahradu? Hledat vhodné a hezké rostliny, stromy? 🍀 Nebo ve volných chviličkách pomáhat potřebným přes sociální sítě?
A co se týká přádku - znáš pořekadlo - "bordel v bytě - spokojené dítě / děti" ? Když je nejhůř, tak to můj muž vytáhne a hned se oba zasmějeme nebo mu řeknu, ať kouká konečně uklidit své věci. 🙂
Nebo zkus nějaký recesistický nebo vtipný portál typu opraski, abys přišla na úplně jiné myšlenky..https://cs-cz.facebook.com/historje
A občas místo práce se všemi vyrazit na procházku..
@honzinenka zahrádku plánuji, spíš je problém v tom, že na ní nemůžu dělat, mladší mi to nedovolí. Já si uvědomuji, že za rok to bude zase jiný. Bude starší a kluci si vyhrají spolu, nebude už tolik utíkat, ale... pořád se mi honí v hlavě, jak to na té zahradě vypadá hrozně TEĎ a že tam vlastně nejsem spokojená. To je prostě problém v mé hlavě a musím se naučit, že to nejde hned.
Můj muž je v tomhle podobný, on mi říká, že je mu jedno, že není uklizeno, hlavně ať jsou kluci spokojení.
Řekla bych, že to je asi taky touhle korona dobou... měli jsme spoustu plánů na výlety a moc jich nedopadlo a jsme vesměs doma, ani žádné hlídání
Že chlap pohlídá a ja jdu běhat, i jen blbych 30minut
Mne dobiji pobyt venku a kamaradky.a nasla jsem si je az na materske...jinak terapii doporucuju,materska je velmi narocne a specificke obdobi
@kemija tyhle stavy ti můžou způsobovat i chybějící vitamíny, prvky.
Ono je to psychicky vyčerpávající, když za člověkem není vidět práce a bydlet 2,5 roku v rozestavěném domě, k tomu 2 malé děti, dala bych ti metál, za to, že jsi se nezbláznila. Já pár rekonstrukcí zažila, bez dětí, takže částečně vím, jak je to náročné.
Neřeš bordel, prostě jsou to jen věci, které nemají své místo. Pokud se to dá překročit, je to ok. 😉
Zkus si dělat malé radosti, třeba zapálít aromalampičku nebo svíčku, někdy napustit vanu. Cvičení je dobrý nápad, klidně i malé protažení, zkus třeba jen 10 minut ze začátku, pak si můžeš přidávat.
S těmi výlety, pokud nebude pršet, jděte někam do přírody, hlavně, když vypadnete z domu.
Na ten žaludek můžeš vyzkoušet mátový a heřmánkový čaj, mně to na VŠ před zkouškami pomáhalo.
Co se týká korony, doporučuji se, co nejmíň dívat na zprávy, bez tak je to půl jedno a to samý pořád dokola.
Píšeš o mě ne? Já jsem v úplně stejne situaci i s tím rozkopanym barákem. U mě pididomeckem, takže ještě mi na nervy hraje to, že vše přeskakují, uhýbam, nebo prelezam. Já nevím jak z toho ven. Já jedu jako automaticky šroubek od rána do pozdních večerních hodin a pak lednu na hubu. Rada di přečtu návody a tipy, protože toto mi nejde.
@levandule_k děkuji, je pravda, že ta rekonstrukce je na hlavu. My jsme ještě před barákem dávali dokupy byt. Jen jsme ho zrekonstruovali, stěhovali jsme se do domečku, kde to začalo na novo, ale podstatně rozsáhlejší. Takže v provizorním bydlení bydlíme skoro už 5let. Teď už to jde, ale zprvu, když jsme začali dělat na baráčku, bylo naše útočiště v podkroví, kde nebyla voda, záchod a já s ročním dítětem a po nějaké době i s pupkem běhala po strmých schodech na WC , do koupelny, umývat ruce atd. Nádobí jsem umývala ve vaně... takže když si to tak vezmu, teď je to už pohoda 😀 Manžel se snaží, ale je na to sám, chodí z práce mezi 17-18h, takže to nejde moc rychle a hodně věcí se učí.
Můžu vědět o jaké vitamíny, prvky by se tak mohlo jednat?
@kemija Jsem pouze laik v této oblasti, když tak si něco dohledej.
Je dobré dát si hořčík při zvýšené psychické a fyzické námaze.
Podrobnější popisy najdeš v odkazech.
Způsobovat to může nedostatek vitamínů skupiny B https://www.poradnaprozdravi.cz/magazin/chybeji...
Nedostatek déčka také může stát za vašimi nervovými potížemi jako jsou podrážděnost, neustálý pesimismus, depresivní nálady a poruchy spánku.
Zdroj: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/nedostatek-...
B komplex určitě doporučuji a také magnézium a železo, dopuji jimi svého muže, když je unavený :D ( dům nepřestavuje, práci má normální, nejede 12tky.) A pomáhá to.
Ještě mě napadá, když mám chvilku, tak se občas( teď už není skoro čas) podívám na weby Guardianu nebo BBC, abych udržovala angličtinu - BBC má i rádio online, tak jde poslouchat při práci..
Také jsou dobré vtipné knihy o mateřství jako je Deníček modernho fotra, Malá máma ( komiks), stačí to číst po kapitolách, nejsou dlouhé a jsou ucelené. To byl můj životabudič v prvních týdnech a měsících po narození miminka..
Hodně zřídka se dostanu na velmi satirické a sarkastické stránky ( ty ale nemusí sednout každému) jako je https://az247.cz/ ale zase je tam nadhled na tím, co se na nás valí z médií.
@kemija K té zahradě - moje mamka chce průběžně zahrádku úplně zrušit, i když ji má moc krásnou a kvetoucí, ale část květin jsou letničky..A už to nezvládá, je toho na ni moc. Tak se jí snažím přesvědčit, aby ji předělala na co nejvíce bezúdržbovou - aby pořád něco kvetlo a nemusela ji moc plet.. Začala jsem skalkou, co má směrem do ulice. V zimě, když jsem byla těhotná, tak jsem sháněla vhodné trvalky, dávala dohromady, co je hezké, nepotřebuje moc zalévat, kdy to kvete, atd. Je mi jasné, že s mladším synem ti to letos na zahradě moc nešlo, ale za půl roku na jaře už to bude zase jiné..Každopádně kytky a rostliny jsou poměrně drahé, proto je dobré popřemýšlet, co se Ti líbí, a co bys mohla dostat od známých, kamarádek, sehnat na rostlinném swapu..Klidně i třeba maliny pro děti, jahody, atd.Z Baumaxu nebo Hornbachu ty rostliny moc nevydrží.. ☹ Nakonec jsem v Praze našla normální a poměrně levné zahradnictví, kde jsem většinu trvalek sehnala za velmi rozumnou cenu..(Pokud jsi z okolí, tak Ti případně napíšu do soukromé zprávy, mají tam i třeba kanadské nebo balkonové borůvky,...)
A mamka měla radost, jak jí to hezky kvete a doufá, že ty trvalky přezimují..
Také omega 3 má velký vliv na psychickou pohodu a plno lidí to neví 🙂 Není divu, že jsi podrážděná, když máte už dlouho "provizorium" na bydlení, to sama dobře znám, potřebuje se pohnout s věcmi.
Chce to najit si konicek, klidne i nejaky domaci a domluvit se s manzelem na pravidelnem hlidani, abys mohla vypadnout. Byt jen do vedlejsi mistnosti, zavrit za sebou dvere a nazdar. Treba pul hodiny denne nebo hodinu parkrat tydne nebo treba dve hodiny kazdy vikend, dle vasich casovych moznosti a te zajmove cinnosti. A do niceho se nenut, jestli te bavi cvicit, tak cvic, jestli te bavi tvorit, tak tvor, jestli jsi uplne vyflusla, tak klidne civ do zdi nebo do mobilu. Hlavne nemuset nic resit, na nikoho mluvit, vsak to vsechny zname.

Mě pomohlo, když jsem začala pravidelně cvičit. I když jsem byla vyčerpaná, nabilo mě to energií a zase jsem se začala radovat z drobností. Cvičím a děti si ze mě dělají trampolinu nebo parkoviště, je mi to fuk, zasměju se tomu a je nám fajn 🙂