Je morální prodat polovinu rodného domu?
Trápí mě jedna situace v mém životě , a tak bych ráda nestranný pohled na věc. Po úmrtí mamky jsem zdědila polovinu jejího rodného domu ..je to starý dům , ale ve výborné lokalitě ( centrum města ,ale zároveň klidnější ulice ) . Dům je dvougenerační se zahradou. Druhou polovinu vlastní strýc ( mamky bratr ) který je již ve vyšším věku a nezvládne žádnou činnost na domě. Jeho potomci ( moji bratranci a sestřenice ) nemají zájem a nikdo sem z jejich strany nejezdí. Zahradu sekáme mi , plevel roste jak se mu chce . Dům chátrá a je zralý na celkovou rekonstrukci ..já už o dům nemám zájem, nechci chodit sekat , plevelit, zalévat kytky a nic kolem něj řešit . Strýc se ukáže jednou za rok , nikdo ho sem nepriveze nikdo nemá zájem. Dům prodat nechce . Ale nevidí,že vše je jen na nás , že se s jejich stany nic neděje . Chci svou polovinu prodat , mám však morální problém a to postavit se strýci a říct mu že to takto dál nejde a dům ztrácí na hodnotě . Je to starší člověk , nechci mu pritížit zdravotně, ale takto to dál nejde . Jsem sobecká? Je to fér ? Já nevím. Díky za každý pohled
Ahoj, proč by to nebylo fér. To není správné, že vlastníš polovinu domu a staráš se jen ty. Máš víc možností - buď se na údržbě domu spravedlivě podělíte nebo můžeš svoji polovinu prodat. Od 1. 1. 2018 bylo znovu zavedeno předkupní právo mezi spoluvlastníky (s určitými výjimkami). Musíš tedy strýci nejprve nabídnout svůj podíl ke koupi – za cenu a za podmínek, které bys nabízela jinému zájemci. Měl by mít přednostní právo koupit podíl do 3 měsíců od nabídky. Nabídku udělej písemně (pro případ, že bys to musela doložit). Nebo dům prodáte společně a podíl si rozdělíte. Vím, jde o rodinu, ale právo dělat si se svým vlastnictvím co chceš máš, ať jde o rodinu nebo ne.
@tereza90tess moc děkuji za odpověď . Už jsem z toho na mrtvici . Prodat nechce , ale starat taky ne. Je mu přes 80 , chápu že nějakou práci už nezvládne,ale zas mi máme prcka, svůj život a manžel dělá do večera a pak ještě běhá makat na barák na zahradu. To předkupní právo se tedy musí dodržet ? Jsem neměla ani tušení , že něco takového je 😱
Ano, je to fér a ne, nejsi sobecká. Jsi jediná, kdo se stará, ostatní se vezou. A máš naprostý a plný právo se svým majetkem zacházet jak chceš. Strýci dům nabídni a pokud odmítne, udělej cokoliv, co přijde správné tobě!
Taky mi příjde v pořádku, že chceš dům prodat. Jestli to dobře chápu, v domě nikdo nebydlí. Takže v podstatě chátrá, nutnou údržbu děláš jen ty.
Jak vycházíš s bratranci a sestřenicemi? zkusila bych je kontaktovat a svůj záměr jim říct. Třeba by měli taky zájem o prodej a svého otce přesvědčí snadněji, než ty. a při prodeji celého domu za něj dostanete víc, než prodávat jen půlku a oni pak svoji půlku.
Třeba by ti psychicky pomohlo, že někdo možná po tom domě touží a dal by mu péči, kterou si dům zaslouží... Obýval by ho...
(Mně pomáhá rozloučit se s tím, co mi už neslouží tak, abych tomu péči věnovala...)
Druhá věc je pořešit to s tím strýcem, aby bylo formalitě učiněno za dost. Držím palce
Ano, strýc má na váš podíl předkupní právo, takže mu ho musíte nejprve nabídnout. Pokud o něj neprojeví zájem a rozhodnete se podíl prodat například prostřednictvím realitní kanceláře, je třeba počítat s nižší prodejní cenou – obvykle se jedná o 30 až 60 % tržní hodnoty, protože se jedná o tzv. komplikovaný majetek, který pro kupce představuje určitá omezení.
Pokud se vám nepodaří svůj podíl výhodně prodat, můžete navrhnout zrušení a vypořádání spoluvlastnictví soudní cestou. Soud pak může rozhodnout buď o fyzickém rozdělení nemovitosti, nebo – což je častější u rodinných domů – nařídí prodej celé nemovitosti a výtěžek rozdělí mezi spoluvlastníky podle jejich podílů.
Taky mi příjde v pořádku, že chceš dům prodat. Jestli to dobře chápu, v domě nikdo nebydlí. Takže v podstatě chátrá, nutnou údržbu děláš jen ty.
Jak vycházíš s bratranci a sestřenicemi? zkusila bych je kontaktovat a svůj záměr jim říct. Třeba by měli taky zájem o prodej a svého otce přesvědčí snadněji, než ty. a při prodeji celého domu za něj dostanete víc, než prodávat jen půlku a oni pak svoji půlku.
@betelgeuzz bohužel s nima nemám žádné vztahy. Neviděla jsem je několik let . On bohužel strýc má takový názor, stylem až umřu tak se poperte . Dědicové po něm jsou 4. Já už jsem mu naznačila , že dům nechceme , on řekl že to na jednu stranu chápe a že mu je to líto a probere s dětmi co tedy dál . Utekli dva měsíce a opět nic. V domě nikdo nebydlí , já ho mám dvě ulice dál než byt, kde bydlíme ,takže tam chodím . Když dům vytopila sousedka , malovali jsme já a manžel nikdo z nich nepřijel. Mám toho opravdu plné zuby. Ano trávila jsem tam dětství , dokud byla mamka na živu, dělali jsme grilování , udržovali zahradu ale vše jsme dělali pro ní a s láskou . Ten dům pro mě umřel s mamkou , teď je to jen starost 😔
Třeba by ti psychicky pomohlo, že někdo možná po tom domě touží a dal by mu péči, kterou si dům zaslouží... Obýval by ho...
(Mně pomáhá rozloučit se s tím, co mi už neslouží tak, abych tomu péči věnovala...)
Druhá věc je pořešit to s tím strýcem, aby bylo formalitě učiněno za dost. Držím palce
@jahodi kdyby to někdo dal do kupy , má krásné bydlení v centru města , ale v klidnější části. Bylo by to určitě lepší , než když tam chátrá. Já mám spíše normální problém postavit se strýci a stát si za svým , je to pro mě citlivé téma . Každopádně děkuji 🌹
Pokud se vám nepodaří svůj podíl výhodně prodat, můžete navrhnout zrušení a vypořádání spoluvlastnictví soudní cestou. Soud pak může rozhodnout buď o fyzickém rozdělení nemovitosti, nebo – což je častější u rodinných domů – nařídí prodej celé nemovitosti a výtěžek rozdělí mezi spoluvlastníky podle jejich podílů.
@tereza90tess moc děkuji , tak to to dám nějak dohromady ..protože už před dvěmi měsíci jsme mu to řekli , a on řekl že to probere s dětmi . A neděje se nic
Chapu, ze je to neprijemne, ale zadne vycitky. Ja si v podobnych ( i kdyz ne tak vaznych) zalezitostech rikam :"a brali by oni na me takove ohledy?" Ne! Kazdy by se na me (nas) vy.ral, takze tak.. hlavne prodavala bych pres provereneho realitaka. Ne sama.
Zkusila bych kontaktovat bratrance/sestřenice. I když s nimi nemáš vztah, tak by nebylo na škodu probrat možnosti.
na slib 80 letého člověka bych moc nedala a radši je kontaktovala sama.
Snažila bych se vyřešit než strýc zemře, pak to bude kor na dlouhý lokte, když má 4 děti.
To je taky pohled, že strýc mohl zapomenout jim říct. Nebo třeba to má obavu s nima probírat... Nebo je to prostě "jen" zarputilý pán, co vám to chce nechat na hlavě a bratranci si jen počkaj na peníze.
I když těm by prodej asi nevadil? Možná bych zkusila tu domluvu...
A osobně tě chápu, podobnou situaci máme v rodině a je to dost na nic, ty peníze z toho taky nejsou k zahození... Chápu i citovou vazbu, ale když člověk buduje domov jinde...
To je taky pohled, že strýc mohl zapomenout jim říct. Nebo třeba to má obavu s nima probírat... Nebo je to prostě "jen" zarputilý pán, co vám to chce nechat na hlavě a bratranci si jen počkaj na peníze.
I když těm by prodej asi nevadil? Možná bych zkusila tu domluvu...
A osobně tě chápu, podobnou situaci máme v rodině a je to dost na nic, ty peníze z toho taky nejsou k zahození... Chápu i citovou vazbu, ale když člověk buduje domov jinde...
@erchia vím naprosto jistě, že nikdo z jeho potomků nemá o dům zájem. Všichni bydlí úplně v jiném městě , mají tam již své děti , někteří u vnoučata. Největší legrace je , že hodně z nich pracuje ve stejném městě jako máme dům . A ani se tam neotočí. .prostě nezájem.
Tak nemusí mít vyloženě zájem o dům,ale až otec nebude,tak dům prodat a mít nějaké peníze třeba chtít budou…
A kdo v domě platí energie a daň z nemovitosti, pojistku …. Ja osobně bych se domu nezbavovala, muže se někdy hodit a udržovala jen to nejnutnější. Pokud je to dobra lokalita, tak tím spis. Děti třeba budou jednou rady.
A co to zkusit pronajmout? Se souhlasem stryce
A kdo v domě platí energie a daň z nemovitosti, pojistku …. Ja osobně bych se domu nezbavovala, muže se někdy hodit a udržovala jen to nejnutnější. Pokud je to dobra lokalita, tak tím spis. Děti třeba budou jednou rady.
@hanahana pojistku platím já , daň každý zvlášť s energie strýc , ale tím že tam nikdo nebydlí jsou vysoké přeplatky .. měli to takto nastavené s mámou a já to už neměnila . Já si dům opravdu nechávat nechci , chátrá a ztrácí na hodnotě. Dětem se hodí spíše peníze na účty
A co to zkusit pronajmout? Se souhlasem stryce
@jipe není obyvatelný momentálně tam neteče teplá voda , není v dobrém stavu
Snazila bych se odkoupit druhou polovinu,zrekontruovala a udelala byty-pokud jde o takovou fajn lokalitu. Nemovitosti je nesmysl se zbavovat.
Snazila bych se odkoupit druhou polovinu,zrekontruovala a udelala byty-pokud jde o takovou fajn lokalitu. Nemovitosti je nesmysl se zbavovat.
@lukaaaa na to bohužel nemáme peníze. Odhad té mojí půlky i přesto v jakém stavu dům je je zhruba 2800000. A rekonstrukce dalších pár mega , muselo by se úplně od základu všechno. Kdyby jsme měli možnosti a peníze tak neváhám ani minutu.
Manžel taky uvazuje, ze proda svuj dil bytu, ktery zdedil spolecne se svymi ctyrmi sourozenci. Chteji ho prodat, ale uz se to tahne nekolik let. Takze az se rozhoupe on, tak proda svuj dil klidne prekupnikovi nemovitosti, nez cekat dalsi roky.
o dům ne, ale o případné peníze po smrti strýce třeba jo, nesázela bych na to, že nikdo chtít nebude, takových bylo a když došlo na lámání chleba, každá kačka dobrá ...
o dům ne, ale o případné peníze po smrti strýce třeba jo, nesázela bych na to, že nikdo chtít nebude, takových bylo a když došlo na lámání chleba, každá kačka dobrá ...
@moudivlacek samozřejmě o peníze půjde . A budou ho chtít prodat . Ale může to trvat dalších 5 a více let ...a já už nechci čekat 😔
Z tebe je citit, ze bratrancum a sestrenicim vycitas, ze se nestaraji, ale ten dum neni jejich a pravdepodobne ani nevi, v jakem je stavu. Promluv si s nimi, je jedno jestli mate nebo nemate vztah, mluvit spolu snad muzete. Rekni, ze uz se o dum nemuzete starat, takze budto to budou muset nejak prevzit, nebo se vsichni domluvte na prodeji. A oni at si zpracujou tatu. Do toho bych se vubec nemontovala, s osmdesatiletym muzem je tezko se rozumne domlouvat, i kdyz je cily, ta racionalita uz proste neni co byvala.
proto jsem psala, řešila bych to co nejdřív, teď do toho prázdniny ... nabídni k prodeji (a dej o tom vědět těm jeho dětem), pokud to bude ofiko, musí se k tomu nějak postavit, případně později nemají šanci to napadnout a dle výsledku bych pak jednala, to že na tom budete oba tratní, pokud se bude prodávat po částech a ne komplet je jasné, ale na nějaké souzení strýc nemá věk, než by se to soudně vyřešilo, vyřešilo by se spíš samo ...
Ano, strýc má na váš podíl předkupní právo, takže mu ho musíte nejprve nabídnout. Pokud o něj neprojeví zájem a rozhodnete se podíl prodat například prostřednictvím realitní kanceláře, je třeba počítat s nižší prodejní cenou – obvykle se jedná o 30 až 60 % tržní hodnoty, protože se jedná o tzv. komplikovaný majetek, který pro kupce představuje určitá omezení.
@tereza90tess No, to neni vůbec jisté, ze ma stryc predkupni pravo.

Ahoj, proč by to nebylo fér. To není správné, že vlastníš polovinu domu a staráš se jen ty. Máš víc možností - buď se na údržbě domu spravedlivě podělíte nebo můžeš svoji polovinu prodat. Od 1. 1. 2018 bylo znovu zavedeno předkupní právo mezi spoluvlastníky (s určitými výjimkami). Musíš tedy strýci nejprve nabídnout svůj podíl ke koupi – za cenu a za podmínek, které bys nabízela jinému zájemci. Měl by mít přednostní právo koupit podíl do 3 měsíců od nabídky. Nabídku udělej písemně (pro případ, že bys to musela doložit). Nebo dům prodáte společně a podíl si rozdělíte. Vím, jde o rodinu, ale právo dělat si se svým vlastnictvím co chceš máš, ať jde o rodinu nebo ne.