Je synchronizace menstruačních cyklů mezi přítelkyněmi možná?
Podle internetu je to spíš pověra a nesmysl. Ale mě se to fakt stalo. Travime s kamarádkou téměř každý den, jsme si opravdu hodně blízké a měla ms úplně jindy. Na dovolené se nám srovnal, mě začala ms a hned druhý den ji také.... A to to měla dostat až za 14dni!
Od té doby to máme stejně. U mě je to o to divnější že jsem vždy měla nepravidelnou ms. Od té doby mám pravidelnou.
Zažil jste to někdo? Je to fakt zvláštní.
Nevím, co je na tom pravdy, ale mě se to stalo dvakrát. Jednou, když jsem pár měsíců bydlela s kamarádkou a měly jsme to najednou obě +- 2 dny od sebe stejné. No a teď zase s kolegyněmi z práce. Tedy teď už jen s jednou, jelikož ta druhá bere hormony kvůli časté MS. Je pravda, že s tou jednou kolegyní mám dost často směny. Obzvlášť teď, co je naše vedoucí v dlouhodobé neschopnosti.
Mě se to stalo v životě několikrát. Jak se sestrami, tak s kamarádkami či spolubydlícími. Vždy po pár cyklech.
Jedná z teorií je, že to pochází z dob pravěku i hlouběji do minulosti. ( Vítězná) samice když ovulovala, tak u ní byl samec po čas celé ovulace/ plodných dní. Uzurpovala si jej tak pro sebe. A zamezila tak jeho přístupu k ostatním ovulujícím samicím. Synchronizace menstruací je dle této teorie synchronizací ovulací a boj o samce ve smečce/ tlupě.
🤷♀️
Já mám stejnou zkušenost s kolegyní.. sedíme spolu přes 7let v kanclu, pár metrů od sebe a už asi tak 3 roky jedeme synchro jak hodinky

V knížce Plodnost Helena Máslová myslím píše, že se můžou ženy synchronizovat, které jsou spolu úzce propojené. Vím, že tam ještě psala, že v někde v dávnějších dobách léčila nepravidelnost ženského cyklu tak, že žena spala venku pod širým nebem, aby se synchronizovala s měsícem, ale tady tančíme na hraně alternativy/ezo
Já znám opačnou situaci, moje mamka jede přesvědčení, že ona nemůže mít nic lehké, samozřejmě má dvě dcery a když jsme bydlely doma a řešila se dovolená, tak plánovat ji podle našeho menstruačního kalendáře bylo peklo, protože skončila jedné, začala druhé, skončila druhé, začala třetí. Pěkně tři týdny. Hezky, co vysílala do vesmíru => tj. mám smůlu, mám to vždy složitější než ostatní, my se nemůžeme synchronizovat, se jí vrátilo 😅