Je tu nějaký právník/právnička? Potřebuji radu při problémy se sousedy

chja
27. črc 2021

Dobrý den, hledám někoho, kdo by mi mohl pomoct. Nad mamkou v paneláku bydlí sousedé, kteří se neumějí chovat. Ve dne v noci rev, sprostá slova, rány a další jiný hluk. Máma chodí do práce a nemůže se v noci pořádně vyspat. Ve dne si domů nemůže vzít vnučky, protože by v pěti letech uměly jen pi*a, ku*va a další sprostá slova. Se sousedy není domluva, paní má papíry na hlavu a většina se jí boji. Jsou v pronájmu od bytového družstva. Máma byla na byt.druzstvu za právnickou, ale ta jí řekla, že je demokracie a pokud je paní svéprávná, tak s ní nikdo nic neudělá. Proč, když je v nájmu? Dá se s tím dělat něco jiného než denně volat policii nebo čekat než se tam něco stane? Děkuji za rady

nikjean
27. črc 2021

@chja Když se tím nechce zabývat ani bytové družstvo (jakožto "vlastníci" bytu), tak je to marné. Leda, že by např. všichni sousedi hromadně podali stížnost, pak by třeba začalo bytové družstvo jednat. Ale jinak jste bez šance.

eliska_f
27. črc 2021

Pokud je rušení nočního klidu, tak ať zavolá policii. Třeba už to i jini sousedé udělali a když bude víc takových stížnosti, tak se tím bytové družstvo zabývat musí. Ale to chce opakovaně a odůvodněne na polici rušení hlásit, aby byly dolozitelne záznamy..

chja
autor
27. črc 2021

@eliska_f No jo, jenže co když se policie zavolá a ona než přijedou se uklidní? Bude se platit výjezd? Sousedi nevolaly, protože se jí boji. Je to silná agresivní paní, která nejde pro ránu daleko...

martt
27. črc 2021

@chja Maminka je vlastníkem bytu? Co mají ve stanovách? Ať pročte stanovy. My to tam třeba máme přímo ukotvené , ze pokud dochází k nějakému nočnímu rušení, velkemu hluku apod. Tak se s nájemníkem může rozvázat nájemní smlouva. Pokud dělá paní velký hluk ať to nahraje a zavolá policii, klidně i opakovaně. A na bytové schůzi ať to řekne, že ji to vadí.

guliii
27. črc 2021

Jen poradím ať si maminka vše nahrává. I třeba konfrontace, hluk, nadávky.. ať má důkazy. Když to nebude nikam dávat (internet), tak může pro svoji ochranu a jako důkaz paní nahrávat.

martt
27. črc 2021

@chja Trochu opravím svůj předešlý příspěvek. Máme to ukotvené v Domovním řádu. Ale i ve stanovách je ukotvené, ze člen společenství coz je vlastník bytu se má vyvarovat nadměrnému hluku, hraní na hudební nástroje...... v době 22-6 hodin.

chja
autor
27. črc 2021

@martt mamka je vlastníkem, sousedé to mají od družstva pronajaté...

eliska_f
27. črc 2021

@chja pak to chce více svědků a jak byly předešlé návrhy - nahrávat si to.

martt
27. črc 2021

@chja V domě by měl být výbor nevím jak velký to je dům, ale většinou jsou tři. Předseda a 2 členové, kde jeden dělá zástupce předsedy. Správně by toto měl řešit za všechny sousedy právě předseda kvůli tomu tam je, aby hájil zájmy obyvatel domu. Ať mamka koukne do domovního řadu co vse a jak tam mají psané a formulované. Jinak, jak už tu bylo psáno ať si to nahrává a volá policii. Tím, že bude volat policii, tak bytové družstvo jakož to majitel bytu by to pak správně měl už řešit podle domovního řadu a stanov.

chja
autor
27. črc 2021

@martt mají domovníka, jenže ten se tě paní také boji, tak mamce řekl, že se s tím nic dělat nedá...

sinicka
27. črc 2021

@chja muzu poradit. Poradim do soukrome zpravy.

chja
autor
27. črc 2021

@sinicka určitě moc děkuji