Je věkový rozdíl 11 let v pubertě normální?
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli je normální když holka má 15 let a její přítel má 26
V tomhle veku ne.
Oba jsou v uplne jine fazi zivota.
@ai30 ptz jak uz pisu po 2 ze je stale vice castejsi ze maji ms i divky od 8 a 9 let a jak pisu je o tom dost lekarskych clanku ...tak nechapu proc to porad zpochybujes?
Nrjdriv ze se hranice neposouva...ted zas ze jo ale malo
Ze nemam novy graf 😀
Koncim 🙂 😀
Kez bych ms vubec nemela 😀
Nebo aspon si ji nevsimla ...
@veronicka89 Ne, netvrdila. Tvrdila jsem, ze ta hranice se 'za poslednich tricet let' neposunula.
@veronicka89 Zpochybnuju to, protoze z toho, co pises, je poznat, ze o tom vubec nic nevis a vymyslis si 'fakta', abys podporila svuj nazor.
@ai30 a jak se tedy posouva ? Kdyz ne postupne malymi odchylkami ?
On je ale rozdil mezi holkou v osme/devate tride, kdy je ji 13/14 a mezi holkou v prvaku na stredni, ktere je 15/16. Ty patnactiny nebyly uzakoneny jen tak. Opravdu je to obrovsky milnik pro toho cloveka. V tech patnacti udela jak fyzicky, tak i mentalni skok. Rekla bych, ze daleko vyraznejsi nez treba v 18. Takze z dotazu si predstavuji, ze se jedna o stredoskolacku. Kdyby byla jeste na zakladce, tak ano, hranici to s uchylitou - ale zase zduraznuji - hranici - a zalezi, jak moc je vyspela, zda je ji 15 ted cerstve a je v devitce, nebo uz davno bylo, treba na podzim/v lete a sla o rok pozdeji, tudiz uz ji je skoro 16. Je to strasne individualni. Vice informaci nemame, zakladatelka se nevyjadruje.
@veronicka89 Ok, for the sake of the argument tedy predstirejme, ze se vek posunul a nejen to, ze se za poslednich tricet let posunul stejne jako za poslednich 100 let, tedy o cca 1 rok. Jaky to ma mit vliv na psychologii pubescentnich divek a na otazku, jestli je normalni, aby 26lety muz mel romanticky vztah s 15letou divkou?
@veronicka89 rozdíl nevidím a nehledám. 15ti lete dítě je furt dítě a je jedno jestli kluk či holka. Kolik máš 15ti letych děti ty že jsi se tu pasovala do role paní nejchytřejší a soudís názory druhych? Kdybys mi 20x napsala že ti to přijde ok tak můj názor se tím nezmění 😄 ani nemám v plánu tebe přesvědčovat, je mi to jedno, třeba tě tvá vlastní slova jednou doběhnou..
@exbordelar souhlas, navíc k té hranici před 20 lety. Nám bylo 15 ve druháku na střední a tam si opravdu u některých spolužaček rovnocenný vztah představit dokážu. Pak jsme tam samozřejmě z velké části byla telata, u kterých by to divný bylo. Nemyslím si, že dnešní holky jsou mentálně až tak jinde, než jsme byly my.
Nečetla jsem celou diskuzi, ale..
Já v čerstvých 17 potkala mého muže, kterému v tu dobu bylo 29 let. Byla to moje platonická láska a vypadal mnohem mladší (tak na 24).. No a jsme spolu dodnes, letos to bude 10 let a máme tři děti. Já i dnes vypadám spíš na 17, takže vyspěleji jsem nevypadala vůbec (ještě jsem malá a hubená), ale myslím, že v hlavě jsem byla trochu jinde, než mí vrstevníci a tak jsme si s mým mužem perfektně rozuměli a prostě jsme jako bychom se znali celý život.. A o tom to je. Když si dva lidi rozumí, tak je jedno, kolik jim je.
Tak jsem si početla... naprosto souhlasím se @sarihy a to pro to, že "to" mám taky doma 😉 Ještě se přikláním k názoru 15 let na ZŠ a 15 let na střední, ten rozdíl je markantní. Ad menstruace - je to pořád stejný, tak jako se částečně "dědí", kdy byly naše maminky a babičky v přechodu, tak stejně tak alespon v mém okolí, je to s MS. Ano, dcera měla ve třídě holky, které menstruují od druhé třídy, ale stejně tak to měly jejich maminky. A naopak spolužačka, která to ještě v osmičce nemá, tak jako to neměla její maminka. Grupáč se v osmé a deváté třídě skutečně standardně neprovozuje. Holky jsou některé na pohled vyspělejší a jiné méně. Stejně jako já před 30ti leti vypadala ve 13ti na 20, tak je to i teď. A to je asi tak vše, co bych k tomu řekla 😀
a to hlavní jsem zapomněla... v 16ti jsem měla takový dost divoký období a se stejně starými chlapci jsem ho skutečně netrávila 😀
Mne ta diskuze skolacky na tema grupac prijde, ze jestli to nemohly byt jen silacke reci…?@veronicka89
@exbordelar sverila se mamce
Za mě hodně hraje roli mentální úroveň pokud je ta holčina zodpovědná a ten kluk taky...nehazela bych všechny do jednoho pytle.. znám takový případ.. je jich sice hodně málo ale existují páry co mají takto velký věkový rozdíl a jsou to ti nejoddanejsi lide. Problém.je ten že hodně z nás to odsuzuje hlavou a nevidíme to co je k sobě přivedlo, chceme soudit. Chceme moralizovat ...Jasně může to být uchyl, ale pokud má vztah vydržet vydrží. Pokud ne tam se ponauči a obávám se že s tím nikdo nic nenadela.
@hanulebrabec Co privadi 26leteho muze k 15lete holce?
Ne, nepřijde mi to normální.
Ono je spíš úsměvné, že když by ona měla 18 a on 29, tak už je to vlastně podle okolí v pořádku. A přitom věkový rozdíl stejný..
V těchto letech to normální není a byla bych proti jak v pozici matky holčiny, tak v pozici matky toho mladíka. Ale asi bych moc nezmohla, max. nastavit dceři jasně daná pravidla, která bude dodržovat a já budu na oplátku ten vztah respektovat. V pozdějším věku, kdy už bude i slečna plnoletá, se ten věkový rozdíl bude stírat.
@ai30 No tak kdyby 18letý muž randil s tou 15letou, tak je to taky muž a dítě a přitom jsou o tři roky.. Není to jednoduché, nahlizela bych na to z více úhlů a prostě není to černobílé. Vím, že v USA je to dokonce trestné, že do 18 nemůže holka být třeba se ctyricatnikem.. (nebo do 21?) Je to takové to téma, které rozděluje na dva tábory. Já jako vždy jsem někde uprostřed 😄 dokázala bych pochopit obě strany..
Mne by uchylne, a to doslova, prislo, kdyby dvacetilety chodil s devitiletou. Ale v patnacti uz neni dite - ne NENI. Je to adolescent, ktery ze zakona MUZE provozovat sex s kym chce - tedy s 15+ samozrejme.
@exbordelar No tak to jsem rada, ze alespon nekde mas tu hranici, alespon na tom rozdilu 20/9 se shodneme :D
Mne jenom prijde alarmujici, jak vsechny resite jenom tu holku. Jestli ona muze nebo nemuze, jestli vypada nebo nevypada, jestli menstruuje nebo nemenstruuje, jestli se maluje, jestli toci tiktoky.... Samozrejme, ze patnactilete holce imponuje starsi chlapek. V patnacti chce clovek uz byt dospely, pripada si dospely a ten zajem starsiho muze tu dospelost dokazuje. Takto je ale nase spolecnost nastavena a to uvazovani jede jenom po jedne lince. Bavime se o tom, kolik zen je znasilnenych, ne kolik muzu znasilnilo zeny. Hlavni fokus je na to, co vsechno ma zena delat, aby byla atraktvni a v jakem veku uz atraktivni byt nema sanci. Ze muze pohani hormony (pokud jde o omluvenku za sexualni nasili), ale zeny jsou hormonalni (pokud jde o jakoukoliv rozhodovaci pozici)...
Pro me to neni ok ze strany toho muze. Jedine, co mu ta patnactka muze nabidnout, co se hur hleda u dospelych zen, je podrazenost a nezralost a vyhoda toho, ze uz samotny fakt, ze je mu 26, je imponujici. Ale v patriarchatu se proste takove vztahy romantizuji, protoze je to jeho idealni zhmotneni.
@ai30 tak jak ty nepochopis muj nazor na vec stejne tady porad cpes ten svuj...
Mela jsem cerstve 16( skoro jako v nadpisu) potkala jsem chlapa 20 let ( ne mic mentalne vzdalene 25 )
Co jsem mu nabidla ? Srandu - humor ,zazitky ( nutila jsem ho cestovat vyletovat ) ,sex - nekolikrat denne a perfektni , normalni popovidani o vsem moznem od sexu pres skolu filmy muziku ...
Prestavela jsem mu byt ( v dome jeho rodičů) ...
Neprijde mi ze bych mela podradnou roli ...

@ai30 netvrdila si pred chvilkou ze vek menstruace je porad stejny a ze se nesnizuje ...?