Jídelníček skoro 4leťáka. Jaký mají vaše děti?

cekypetra
28. led 2021

Ahoj maminky,

prosim, poradte...jaky jidelnicek maji vase deti kolem 4teho roku.

Ja ted u syna trochu bojuju. Od narozeni ma alergii na kravskou bilkovinu...alergie se lepsi, mlecne veci v pecene ci varene forme uz snese. Syrove mleko ve forme jogurtu, syru, apod. jen ve velmi malem mnozstvi (napr. platek syru denne).

Krom bezmlecne diety od mala jedl vse, ovoce, zeleninu, maso. Snazime se varit zdrave, vyvazene. Hodne si i peceme ( detem sladim panelou, medem). Kupovane sladkosti obcas.

No a ted uz par mesicu u syna bojujeme s nezravosti a vybiravosti. Nejradeji by jedl jen sladke...buchtu, palacinky, ovocne presnidavky, sojove jogurty. Ovoce jak kdy. Nekdy bez problemu sni mandarinku, jindy mu vadi skupka. Nekdy miluje kedlubnu, jindy mu vadi...to same boruvky, okurky. U obeda by nejradeji mel suche prilohy nebo rybu, rizek, mlete maso. Sunku uz kolikrat taky nechce. Syr mu nechutna. Z pomazanek miluje avokadovou, jine nechce.
Je dost haklivy na konzistenci...vadi mu slupka u ovoce, nastrouhane veci.

Kdyz jsou dobre dny, tak neresim. Kdyz ma nepazroutske, tak z ovoce delam smoothie, ze zeleniny omacky, ale uz mi fakt dochazi napady.

Hlavne uz moc nevim, co davat na svaciny, aby to nebylo jen sladke (ovoce, jogurt, buchta).

Z piti ma nejradeji cistou vodu.

Do skolky zatim nechodi.

Poradte, mely jste to nektera podobne, je to jen obdobi, nejake napady?

Diky moc

mamikry
28. led 2021

@cekypetra To bude obdobim. Nas ma skoro 4 a u jidla ted taky blbne. Co jeden den nechce, druhy den sni bez problemu. Prilohy mu nenutim, davam mu o to vic zeleniny, tu nastesti ji, ale nekdy mi sni taky jen samotne maso. Neresim to. Nehubne, neni bledy, roste a kdyz ma hlad, tak se umi nacpat. Navic na zimu bere vitaminy. Driv jedl krasne, ale ma ted vrchol obdobi vzdoru, takze cekam, ze ho to casem prejde. U strasiho to tak bylo.

radkovy
28. led 2021

@cekypetra Mám 3letou dceru, která též špatně toleruje mléčnou bílkovinu a navíc ještě vajíčka. Za mě je to hodně náročné, sestavovat nějak jídelníček.
Navíc cca před týdnem se osypala asi po slohovem mléku.
Takže plně chápu. Naštěstí tedy sní vcelku všechno. V případě zájmu Můžu vyfotit pár dnů, co jedla. Musím si to teď psát.

lida9
28. led 2021

ja bych si tipla obdobi plus navic zkousi co mu projde🙂

areh
28. led 2021

Syn taky jeden den něco sní a další den mu to nechutná. Na talíř vždycky dávám vše a chci aby ochutnal. Nenutím ho to sníst,ale aspoň lžičku. Kolikrát to nakonec sní...
K té alergii. Zkoušela jste zakysané výrobky? Kefír, acidofilní mléko? Tělo je toleruje mnohem lépe než klasické mléko

keksik002
28. led 2021

Mam 4 letaka, sice nema problem s lactosou ale zase je atopik..
Takze rano si da vetsinou jen jogurt nebo nejake ovoce, pak ma svacinu - pecivo s něčím, obed trochu polivky a druhe, odpoledni svacina opet pecivo s necim a vecere bud zbytky z obeda nebo si uz jen neceho zobne. Sladke neji vubec, vyjmecne zhresi marmeladou :D jinak ke kazdemu jidlu ma hromadu zeleniny a vetsinou svaciny a vecere funguji formou oblozeneho talire, kdy si da na co ma chut 🙂 u obeda sni od kazdeho neco
V tydnu kdy je ve skolce toho sni doma mene ale zato se nadlabne ve skolce.

cekypetra
autor
28. led 2021

@areh syn je lecen na alergologii, kde veskere veci stran alergie hlidaji a jedeme dle nich. Zakysane veci jsou lepe stravitelne, to ano, ale jde o bilkovinu, ne laktozu a on opravdu (dle posledniho zatezoveho testu), muze treba jen 2 lzicky jogurtu denne (pri vetsim mnozstvi reaguje). Bohuzel tim, jak to od narozeni nesmel a vlastne to neznal, tak mu to nechutna.

cekypetra
autor
28. led 2021

@keksik002 a s cim davate pecivo? Muj potvorak ma prave obdobi, sunka moc ne, syrova zelenina moc ne, ale uherak (dam obcas) nebo marmelada ci med, to jo...ale to mu fakt denne davat nechci a ani nedavam. Driv s nicim problem nemel, ale ted je to teda des bes obcas.

cekypetra
autor
28. led 2021

@radkovy dekuji moc, mne zajimaji spis svaciny a vecere, protoze muj syn by ted nejradeji vse do sladka, coz pochopitelne ja nechci.

cekypetra
autor
28. led 2021

@mamikry dekuji, uklidnila jste me. Protoze jinak nez obdobim si to taky moc nedovedu vysvetlit. Tak snad to prejde.

mamikry
28. led 2021

@cekypetra Jinak k tem svacinam. Ja davam treba musli Janova pec. Nase deti ho miluji, jsou v nem tedy kousky cokolady a susene mleko, tak nevim, jak by to syn snasel. Pak treba mrazem susene ovoce, orisky, nastrouhanou salatovou okurku s kefirem nebo vajecne muffiny. Docela pekne recepty jsou v kucharkach z edice Jime zdrave.

any2any
28. led 2021

Nase 4leta taky nektery veci neji. Mame doma pravidlo, ze vse se da na talir, ale nenutime ji vse jist (takze dam na talir napr. brambory, spenat, vajicko, vse oddelene - dcera vetsinou sni brambory a bilek). Druhe pravidlo je, ze se o jidle nesmi rikat "fuj" ("ble" atd.), muze rict "nechutna mi to", "nemam na to chut". Kdyz neji, neji.

Ad svaciny, tak dcera tedy chodi do skolky, tak tam je to takova ta klasika: chleb/rohlik + pomazanka, ovoce, zelenina. Doma nejcasteji jako svacinu chystam na tac nakrajene sezonni ovoce, zeleninu, orisky, treba par piskotu (vetsinou ji jen jablka, mrkev, kesu orisky, opet, ostatni ji nenutim), nebo delam vafle, nebo klasika pecivo+maslo, jogurt... Nedelam si tezkou hlavu z toho, ze netocime 39 druhu svacinek, ale jen par, neni to hlavni jidlo dne a neminim na tom stravit prilis mnoho casu vymyslenim a realizaci. 😅

radkovy
28. led 2021

@cekypetra je pravda, že jsou vlastně taky hlavně sladké - ovoce, jogurt, Actimel, mrkev, rohlik s pomazankou, máslem, toast ...

keksik002
28. led 2021

@cekypetra většinou máslo, pomazánkový máslo, žervé, tvarohový pomazánky- různý druhy ;)

terezanovotna30
28. led 2021

Mám podobně starého syna i se stejnou alergií. U nás taky frčí hodně sladké, takže já musím mít každý den napečeno. Dělám vše ze špaldové mouky, většinou to ještě říznu pohankovou, aby to nebyl samý lepek, sladím napůl medem a rýžovým sirupem, cukr vůbec nepoužíváme. Ještě přidávám do těsta banány, mrkev nebo jablka, abych nemusela moc sladit. No a tyhle buchty jsou u nás snídaně i svačina většinou . Teď nejvíc frčí štrůdl, tam se nemusí sladit vůbec, když jsou dobrá jablka. V sezoně přidávám do těst cuketu.Jo a syn toleruje z mléčného akorát máslo, takže občas dá žitný chleba s máslem a marmeládou, nebo medem, nebo kupuju pomazánku humus, to mu hrozně chutná. Nebo dám na chleba máslo a vajíčko. K tomu zeleninu, nejradši má okurku, kedluben, občas dáme rajčata, ale spíš v létě.
Pak teda když chce, tak dostane občas sušenku. Ale to je u nás buď ovocňák (ty ovocné plátky), nebo různé raw sušenky, vše sladké jen z ovoce. Má dost cukrů z ovoce asi, ale naštěstí jí i hodně zeleninu. Co mi teď teda vůbec nejí jsou polévky. To je zase období u nás, polévku ani za nic, jinak jí skoro vše co mu dám.

prejeta_zaba
28. led 2021

Jestli si chceš stěžovat na to, že "nic" nejí, napíšu ti jídelníček našeho. Avokádová pomazánka a smoothie tam opravdu nebude...tak v klidu, stále jí věci, co většina populace na talíři ani neviděla. Že nejí šunku, z toho bych si opravdu hlavu nedělala. 🙈 Jestli chce suché přílohy, co zkusit "suché" rizoto, nebo nějaké zapékané věci, placky - tam se dá zakomponovat ledacos... nebo to vybírá?

terezanovotna30
28. led 2021

@prejeta_zaba jo když jsi u těch placek, tak dělám občas takové "suché bramboráky" 😁. Brambory, celer, mrkev, česnek, sůl, pepř, pohanková mouka, ještě tam dávám osmaženou cibulku a peču v troubě. To dávám do ruky na svačinu. To chutná i mě 😁