Jméno pro chlapečka, máte nějakou inspiraci? 🙂
Ahojky , jsem v sedmém měsíci těhotenství a zatím jsme se s přítelem neshodli na jménu pro chlapečka.Přítel pracuje v zahraničí , tak je tím dost ovlivněn.Nejsem proti zahraničním jménům , ale přece jen bych brala něco s čím nebudou mít děti problém to později vyslovit , nebo napsat 🙂 A chceme se vyhnout mnohočetným jménům , jako jsou Jakub , Jan , Tomáš... i když jsou krásné , je jich opravdu moc.Máte pro nás a další takové jako jsme my prosím nějakou inspiraci?? 😀 😀
My máme Sebastiána, další bude nejspíš Benjamín nebo Maxmilián 🙂
my mame Dominika, ale v planu byl i Elias, Matyas, Marcus
@petrabaks mate jeste cas, ale neznamena to, ze se nekam pohnete, my meli pro holcicku jasno hned, ale v brisku je chlapecek a jeste par dni pred terminem si jisti nejsme... Od zacatku tehotenstvi ma mimi prezdivku Rafa/Rafik jako Rafael, nekolikrat probehla diskuze, ze je to moc a nejdriv jsme napsali Oliver, jenze pak zase ze Olik je divna zdrobnelina a vsichni ji pouzivaji, tak ze dame Denis nebo Mikulas, jenze jsme se proste uz nepreorientovali a mne neslo miminku rikat jinak. Posledni tyden uz je to jen: "Rafiiii, tak uz pojd za nami!" Takze mu to asi opravdu zustane, i kdyz nas vsichni zrazuji. Proste zadne jmeno pro kluka pro nas nebylo "TO ONO" na prvni pohled.
@lauraf jak říkáte🙂 líbí se mi různá jmena,ale po jejich zdrobneni už to taková hitparáda není. Oliver se mi líbil taky ,ale Oli už moc ne. Přítel teď navrhl Kristiana,ale vsichni by mu říkali Kiki a to se mi moc nelíbí. Navíc mám sestru a neteř Kristýnu a těm se tak říká,tak už by u nás bylo překikinováno :D Líbí se mi i Ben,to ale taky moc zdrobnelin nemá. Tak pořád tápeme. Zatím žádné TO pravé 🙂
Tak já se taky přidám. První syn je Matyáš, protože jsme chtěli "Matýska", jinak je to Matyášek, Mates, Maty a Bestie 😀
Druhý syn se narodí cca za dva měsíce a bude to Mikuláš (Miky), protože jsem chtěla, aby ta jména k sobě tak nějak sedla.
Matyášek a Mikulášek.. Nám se to líbí 🙂
Ve hře byl ještě Tobiáš, Tadeáš, Šimon, Jáchym, Kryštof a Vojtěch. Příjmení máme typicky české, velmi běžné.
Jinak osobně se mi hodně líbí třeba Vincent, říkala bych mu Venoušku, ale manžel rezolutně zamitl 😀 A pak se nám oběma líbí zdrobnělina "Bertík", bohužel už ale žádné jméno (Albert, Norbert, Robert..)
Nakonec jméno najdete, já uz jsem počítala, že jméno vybereme až v porodnici a stačilo to nechat pár týdnů uležet a bylo hotovo 🙂
A ještě jsem chtěla doplnit, ve vší úctě 🙂, že teď je sice aktuální, že přítel pracuje v zahraničí a je tím ovlivněn, ale vybíráte jméno pro vaše dítě, ne pro přítele 🙂 Takže bych se tím nenechala až tak ovlivnit a vybrala jméno, které se bude opravdu líbit, i kdyby mělo diakritiku 🙂 Pokud nemáte 100% jistotu, že za rok za dva budete žít v cizině, vůbec bych tenhle aspekt neřešila. Já žila dlouho v cizině a i s takovým easy jménem jako Magdalena si mě přejmenovali na Maja. 🙂
My budeme mít Richarda, máme krátké přijmení, chtěli jsme jméno které není často používané...
Když jsme čekali syna a vybírali jsme jméno, tak jsme hooodně dlouho nemohli nějak na žádné přijít, na kterém bychom se shodli....holčičku jsme měli hned, ta měla být Lucie, ale klučičí jméno k nám pořád nějak nepřicházelo....nakonec jsme na něj přišli a máme Jiříka 🙂 ....nechtěli jsme nic exotického, ale zase všude kolem nás byli samí Jakubové, Tadeáškové, Tobiáškové, Filípkové.....a Jiří moc ne....a teď je ve druhé třídě a pořád je v okolí jeden z mála.... navíc se mi líbilo, že z toho jdou udělat různé zdrobněliny - Jirka, Jíra, Jiřík, Jiříček....když byl miminko, tak jsme mu říkali Jurášek 🙂
Alexandr, Alfons, Konstantin, Benjamin, Oskar, Otakar, Kristián, Augustýn, Jeroným...
Arnold, Hubert, Eduard, Edmund, Alan, Silvestr, Herbert, Ignác, Hynek, Edgar, Cyril, Gabriel
Holky koukněte na nasejmena.cz je tam červeně "Jméno pro dítě", kam si zadáte příjmení, pohlaví a zda nechcete mít narozeniny a svátek blízko sebe a vyjedou vám jména podle vybrané skupiny..nejoblíbenější, na vzestupu, na ústupu apod. Je to párada🙂 mnohem líp jsme si vybrali jméno. Navíc u každého jména je i datum svátku, význam, kolik lidí a odkud se tak jmenuje, časová osa s četností jména a průměrný věk pojmenovaných 🙂
Sebastian. 🙂

My chtěli český jméno, ale aby s nim nebyla potíž v cizině, takže bez diakritiky, máme Martínka a spokojenost 🙂