Jsem líná? Podle jedné kamarádky asi ano
Jako, že se setkám s takovými slovy, to bych opravdu nečekala. Mám kamarádku, bydlíme ale poměrně daleko od sebe, takže se opravdu hooooodně zřídka navštívíme. Včera jsem ji potkala v obchodě, měla rozepnutý kabát a moc hezký svetr, který jsem jí pochválila. Natož mi povídá, že si ho pletla sama. (Fakt moc pěkný, ještě ji říkám, že by se mi líbil také, ale v jiných barevných kombinacích). Zeptala jsem se jí, zda by mi ho také neupletla, že jí zaplatím. Co ji znám a co si pamatuji, věčně nemá peníze, pořád si stěžuje, tak jsem si i říkala, že jí vlastně trošku finančně "vypomůžu". Její chlap dělá od rána do večera, stále si myslí, že na ten vysněný baráček vydělá alespoň z poloviny, ona do práce nechodí. No, nic, to by bylo na dlouhé psaní, podstatné je, co mi řekla..... -
...vždyť plést umíš, tak si ho upleť, NEBUĎ LÍNÁ!
Takže, já chodím do práce, tam dřu jako blbec, pak dělám ještě domácí práci, mezitím vařím a celkově domácnost. Dělám spoustu věcí domácích, co se jídla týče. Nárazově dělám administrativu a účtařinu a to jsem hlídání děcek absolutně již vyloučila. Fakt mám dny, kdy se nezastavím čtrnáct hodin denně.
Ona do práce nechodí už nějakých dvanáct let, dohromady nedělá nic, ale mně řekne, - nebuď líná a vzápětí mě pozve na kafe, že je doma a že můžu přijít kdykoliv, stačí jen dát hodinu předem vědět, aby nešla někam do města......
@j.a.n.i a ještě si založí diskusi na MK, kde bysme jí měli chlácholit, že není líná..... asi to mělo být svým způsobem psychohygiena, ale když prolistuju stránky zpět, tak se obávám, že to nezabralo😀 nicméně @msimankova - to není o tom váží, neváží - když jdeš s kůží na trh a jdeš do OSVČ s tímto artiklem (ruční práce apod.), tak si té práce můžeš vážit až se budou hory zelenat, ale když za měsíční utržené peníze odvedeš sociálku, zdravotní, daň (pokud máš paušál, čeká tě to jen jednou ročně, ale za celý rok) a nezbyde ti ani na jídlo, tak je to krásné, važ si jí dál, ale máš smůlu a musíš se tomu trhu přizpůsobit... a to je zas diskuse uplně o něčem jiném....
Já mam k ceně svetru jediné: kdybych pletla svetr pro kamaradku, a tím myslím jednou ne pravidelně, tak bych peníze max za materiál. Jako občas někomu upecu dort nebo něco přeložím. Hanba by mě fackovala vzít si jen těch 900kc natož 3000kc. To, že lidi nechtějí zaplatit práci, je sice pravda, ale to je tak trochu dáno i celkovou ekonom situací, to tady nevyřešíme.
@rousse Ano, pokud to chci prodávat tak ano, buď se přizpůsobím pokřivenému trhu, budu nabízet natolik exkluzivní produkt, že se přizpůsobovat nebudu muset nebo se půjdu živit něčím jiným... ale v žádném z těchto případů nebudu tvrdit, že je ta podhodnocená cena odpovídající a že je v pořádku, a nebudu chtít po někom, aby on odváděl za tuto cenu svoji práci, když on evidentně ambice podnikat v tomto oboru nemá.

@rousse No, ale evidentně si jich neváží ani @magdalenax ani @msimankova když jim nabízená cena za upletení svetru přijde v pořádku...