Jsou doporučení Mamila skutečně tak problematická?
Na Instagramu jsem zaznamenala hodně špatných reakcí na o.z.Mamila. Zdravotníci se negativně vyjadřovali k některým informacím ze stránek mamila.sk
Zejména kritizovali vysoké dávky bylin na podporu laktace (Vyšel i článek na SME.sk). Zbytečné stříhání uzdiček. Tvrzení, že krev ve stolici dítěte znamená, že se málo kojí. Tvrzení, že nekojené děti od půl roku už nemají dostávat žádné umělé mléko. Údajně jsou často i doporučovány léky, které by se při kojení neměly uživat... Jaká je vaše zkušenost?
@fifinka2020 moje gynekoložka, má stejný názor a ji věřím. Říkala, ze bych musela celý Olynth vypít aby se to dostalo k dítěti, těch pár vstřiku.
@tobicka Zkušenost úplně nemám protože jsem tady od mamily nepotřebovala,kojení mi šlo bez broblemu pár let😃 Pravda bude někde uprostřed i já se setkala kdysi v porodnici s radou kojit po třech hodinách. Ješteze jsem věřila víc svému dítěti,jinak by se mi uřvalo a já bych měla pocit,že mám slabý mlíko. Takhle to může dopadnout když někdo bezmezně věří personálu v nemocnici. Takže asi vzít si ze všech těch pouček,to co vyhovuje nejvic konkrétní mamince a dítěti.
@izz76 Bohužel tyhle zastaralé rady se na porodnicích pořád dávají. Nebo pediatr poradí v létě dávat ke kojení vodu. Lékaři neví, jaké mohou při kojení doporučit léky, tak raději nedají nic...Uznávám, že se to děje a je to špatně. Ostuda. Věřím, že mladší generace zdravotníků už se snaží být jiná. Problém s tou Mamilou je takový, že ty informace má hodně špatné. Kdyby se tím opravdu někdo řídil, tak to může dopadnout zle. Poškozením zdraví. Nemluvě o tom, že jestli maminky, které nekojí, skutečně začnou vysazovat umělé mléko v půl roce, tak dětem zakládají na civilizační choroby.
@tobicka Tohle mě zaujalo. Na stránkách mamily jsem nikde nenašla doporučení vysadit UM před jedním rokem věku. Nasdílíš mi to prosím?
Ale i tak - prošla jsem si zahraniční zdroje a to, co piše mamila velmi koresponduje s tím, co se píše na kvalitních zahraničních serverech. Například nasdílím Cleveland Clinic (https://www.google.com/amp/s/health.clevelandcl...), kde se uvádí jak doporučení dávat UM do jednoho roku, tak možnost vysadit ho dřív, pokud dítě konzumuje dostatek jiných potravin.
Ono je to s tím vysazováním UM před 1 rokem života dost dvojsečné. Blbé je totiž oboje, jak být na UM, tak ho vysazovat, takže voliš menší zlo. A je velmi solidně vědecky prokázané, že UM je skutečně lepší dítěti dávat co nejméně, takže čím dřív je vysazené, tím lépe. Pokud tedy mléčné výrobky dokážeš nahradit jinak. Takže tady bych souhlasila s mamilou.
Jinak mamily problém je v tom, že hodně jede takzvaný cherry picking. Pokud na dané téma existuje 10 studií, 1 propaguje kojení a 9 ne, tak si vybere tu jednu a ostatní nezmíní. Což je blbé, ale dělá to ledaskdo. Pokud to porovnám s přístupem průměrného lékaře v ČR (čest výjimkám a mladší generaci, která se snaží o změnu), tak je to stále super přístup. Protože lékaři často vycházejí z velmi zastaralých materiálů, dávno vyvrácených, ale používaných na fakultách a šíří hromadu mýtů a nesmyslů. Snaha o evidence based medicínu je u nás zatím dost v plenkách.
@ruzova_pastelka Viděla jsem to na Facebooku Mamily a bylo tam celkem direktivně řečeno, že nekojené dítě od 6 měsíců žádné mléko nepotřebuje a má to všechno ujíst v pestré stravě. Jako zdroj uvedli zprávu ze summitu WHO, která se týkala marketingu pokračovacích mlék a nebylo v ní nic, z toho co tvrdili. Prošla jsem si pak publikace na stránkách WHO. V nejnovější (2021) se psalo, že UM se může vysadit nejdříve v 10.měsíci, ale hned v následující větě uvedli, že oni ho doporučují dávat spíš do roka, kdy se pak může zaměnit za mléko kravské. To už dává větší smysl. Většina dětí už okolo devíti měsíců jí normální rodinnou stravu a má část mléka saturovanou mléčnými výrobky. V tom půl roce naopak většina dětí s příkrmy teprve začíná a někteří spíš jen ochutnávají.
@tobicka No mne pri citani Mamily viackrat napadlo, ci ju nezalozil niekto, kto ma nejaku traumu zo vztahu s matkou. Fanatizmus je vzdy podozrivy, naozajstna podpora kojenia podla mna vyzera inac.
Ja som teda zo zdravotnych dovodov nekojila vobec a na Mamilu som sa preklikala viackrat, ked som vyhladavala imformacie o roznych klasickych problemoch s malymi babatkami. Tam som sa v podstate dozvedela, ze za lubovolnym problemom stoji vzdy to iste - nespravne prisatie 🙂
@tobicka Tak to zavání nějaký clickbaitem nebo facebookovou zkratkou, které pak dále vysvětlují v podrobnějším článku. Nedává mi totiž moc smysl, že by psali na FB něco, co pak nemají na svých stránkách.
Ta problematika je ale složitější. Pokud by nekojené dítě nedostávalo UM a výživa mu nestačila, tak začne v první řadě hubnout, nějaká potíž s nedostatkem čehokoliv by se začala projevovat až později. Což by se v ČR nestalo, nepřibírající dítě sítem pediatrických kontrol jen tak neproleze. UM je totiž hlavně kaloricky bohaté, výživově je spíš chudé, navzdory dlouhým seznamům přidaných látek. To je totiž ta volba mezi dvěma zly, o kterých jsem psala výše - UM pravda obsahuje mléčnou složku a velké množství kalorií, jinak ale pestrou stravu (nebo tedy kojení) stále nedokáže plnohodnotně nahradit.
@tobicka Dnes vyšel článek v Hospodářských novinách. https://archiv.hn.cz/c1-67295670-i-sedesat-tabl...

Pro rychlou orientaci v lécích při kojení je celkem dobrá databáze https://www.e-lactancia.org/.Nebo možná znáte Lactmed.