Kdy jít na matriku?
Ahoj, kdy se má jít na matriku s jménem. Otce uvádit nebudu. Na internetu jsem našla jen články kvůli uvádění otce.
Děkuju 🙂
Dneska začínám mateřskou (6 týdnů), jsem vdaná. V po jsem byla na gyndě a sestřička mě poslala na matriku, že mi tam dají papír na jméno, který vezmu do porodnice a ať už si zajistím dětskou lékařku. Tak jsem využila úředního dne a zajela na tu matriku (bydlíme ve vedlejší obci). Matrikářka na mě koukala, co to po ní chci, že to mi měli dát na gyndě, ale vyštrachala formulář s hlavičkou vedlejšího města, kde je taky porodnice (já budu ale rodit jinde). Aby bylo jasno: bydlím v obci A, gyndu mám ve městě B, formulář mi dala do města C a rodit budu v městě D. 😂
Vidím to tak, že se chci stejně stavit v porodnici předem, ať nemusím formuláře vyplňovat mezi kentrakcema a domluvím se tam.😒
Ať žije úřední šiml!
Jméno může člověk dítěti vymyslet klidně po porodu, není potřeba mít vyplněný papír před porodem.
Na matriku se chodí jen, když nejsou rodiče sezdaní a chtějí příjmení po otci.
@betelgeuzz @priefi děkuju
@kafr tak to je teda veselé 😅 každopádně díky za odpověď
My jdeme na matriku uvést jen otcovství, jinak bude mít miminko příjmení po mě.A ted začínám 7měsíc. Prý je akorát čas.
Holky přidam se do debaty s manželem spolu nezijeme uz prez 3 roky presto nejsme rozvedeni ted cekam z ninejsim pritelem miminko a me zajima kdyz bych neuvedla otce v rodném listě byl by tam muj bývalí, muzu tam po te uvést otce pravého nebo tam automaticky bude bývalý manžel
@alexkisss Musíš se nejdříve rozvést, do RL bude zapsán bývalý manžel, je tam nějaká lhůta a pak přes soud změnit otce na nynějšího přítele. Takhle nějak to cca před rokem řešila kamarádka. Pokud jseš těhotná s jiným, měli by vás rozvést okamžitě během 1 stání, pokud souhlasíte oba, nemáte spor o majetek atd. Ale můžu se plést, radši to pořeš s právníkem 🙂
Nevím jak teď, ale před 10 lety jsem na matriku nešla, jméno nahlásil těsně po porodu, otce jsem neuváděla a pro RL jsem poslala mamku, sama bych tam nedošla.
Volala sem na matriku a staci kdyz po narozeni ditete z ročním listem žádal zalobu o popření otcovstvi muj bývalý to popre a pritel uzná a hotovo
Pokud jsi vdaná, nic na matrice nepotřebuješ. Já tam nešla před porodem druhého - to jsem byla už vdaná - jen jsem si vytiskla formulář na jména od porodnice.

Na matriku chodíš jen pokud chceš uvádět otce, takže není důvod...