Koronavirus - už toho mám dost!
Milé dámy, nevím, jak vy, ale já už mám naší vlády plné zuby. Je mi úplně zle, jak si na současné situaci Babiš a spol. vylepšují svůj mediální obraz a omezují naši svobodu. Na Primulovy kecy jsem už alergická - nejdřív několik let uzavřené hranice, teď tvoření komunit o třech rodinách - ten se už fakt pomátl...
Zpočátku jsem se na to dívala jinak, měla jsem obavy o rizikové skupiny lidí, poctivě jsem i s dětmi nosila roušku, izolovala se, jak to šlo, smířila se s tím, že jsem na šest týdnů přišla o výdělek... brala jsem to jako nutnou daň pro obecné dobro. Ale poslední tři týdny se dějí věci, které mi už hlava nebere - např. okamžité zrušení zákazu volného pohybu - ze dne na den... Pak postupné prosakování "nevítaných" informací o tom, jak je kvůli Covidu zmrazená téměř veškerá další zdravotní péče - např. screeningy, takže ženy s bulkou v prsu hledají několik týdnů jedinou otevřenou ambulanci a utíká jim drahocenný čas. Článek zde:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kvuli-rouska...
Píše zde i o vyložené škodlivosti nošen roušek u dětí a já s ní naprosto souhlasím. Ani WHO nedoporučuje plošné nošení roušek a my to máme nařízeno!
Článek zde:
https://eurozpravy.cz/domaci/zdravotnictvi/valk...
A naši papaláši si ještě dělají videjko, ve kterém se kasají, že díky rouškám jsme epidemii zvládli a že by ostatní měli následovat našeho vzoru?!
Nějak mi začalo docházet, že je něco "shnilého ve státě českém". Urputně se tady bráníme coronaviru, takže na něj u nás zemřelo méně lidí než na chřipku, ale že kvůli tomu bude za pár měsíců až let násobně více lidí umírat na rakovinu nebo nedostatečnou péči v případě jiné nemoci, o tom se moc nemluví. A že nás to vede do krize, je už teď jisté. Hodně zajímavě o tom už v březnu psal bývalý bankéř ČNB:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonom-cesko...
Nevíte, jestli neexistuje nějaká skupina, která sdílí tyto názory? Když se nás spojí hodně, tak snad už budeme slyšet.
https://nazory.aktualne.cz/udej-toho-kdo-se-lis...
Omlouvám se za délku příspěvku, ale muselo to ze mě ven, už jsem kvůli tomu včera ani nemohla spát - kde je ta svoboda, za kterou se před třiceti lety bojovalo?
@priefi tak ono to je hlavně na karvinsku, předtím to bylo na frýdecko-místecku a bylo to v různých domovech pro seniory, v nemocnicích, dokonce v Ostravě jsou 2 firmy, kde se to vyskytlo, takže to by člověk opravdu musel sedět doma na zadku a nedělat a to obě víme, že to dost dobře ani nejde, pokud nemáš někde tučné konto a uživíš se a je ti de facto nějaká práce buřt...
@marcicek84 Ty jo,dobře. To u nás nic. Do školky nesmíme. Čtu článek o Prymulovi, že se neosvědčil,nemá bezpečnostní prověrku a s ministrem zdravotnictví si nesedl. Vojtěch ho kritizuje za výroky do médií,které s ním nekonzultoval. Nechci být potvora,ale trochu mě to uspokojuje.😀
@babanci jak nesmíte do školky, co to je za blbost, to přece nezávisí na školce, pokud nemáte nikoho rizikového nemůžou vás omezovat, no a ten prymula si to udělal tak trochu sám, neměl říkat názory, které s nikým nediskutoval...kdo chce kam...
@marcicek84 ano, ale rozdíl byl v tom, že byl nouzový stav a lidé na těch zadcích seděli a vsude nosili roušky. Teď se od všeho ustupuje a někteří jsou pořád vyplašení...
@marcicek84 i kdyby meli nekoho rizikoveho, tak je taky nemuzou omezovat. To je kazdeho volba. Ale vsimla jsem si, ze hodne mych kamaradek to pochopilo tak, ze pokud maji nejake riziko, tak do skolky nesmi/nemuzou.
@marcicek84 No,moje vnučka má maminku na mateřské s druhou dcerou. Tak učitelky rozhodli,že ty děti,co nepotřebují nutně do MŠ, nemají chodit. Ono by se s nimi dalo polemizovat,ale zatím se nehádáme.
@babanci bohužel nemají co o tomto rozhodovat, rozhodovat se mají rodiče na základě toho, zda je ve společné domácnosti riziková osoba či nikoli
@babanci
@marcicek84 ja to tu pisu porad. Tohle je bohuzel naprosto ostudne jednani skolky. Pokud nemaji naplnenou, zrizovatelem narizenou, kapacitu, tak je snad jedno, ktere deti tam budou chodit. Je to cira diskriminace a odnesou to bohuzel ty deti.
Jinak jsem slysela od zname co dela ve velke firme, ze zacala v MSK uradovat hygiena a narizovat plosne velkym podnikum extremni opatreni,aniz by tam meli covid a to pouze v reakci na situaci na Darkove. Ale nejsem si uplne jista,ze se to potka s pochopenim - rukavice pri praci i v kancelarich,vsude rousky bez ohledu na vladni narizeni a plno desinfekce (tu chapu),ale lidi jsou z toho unaveni. Na Darkove vsem naridila hygiena pouzivat respiratory FFP2 a taky rukavice a ochranu oci plus plno desinfekce apod. A uprimne vydrzel by nekdo v horku (vcera bylo 24 stupnu a byl to masakr) v neklimatizovane kancelari 8 h s rukavicemi na rukou a v rousce??? Aby to pak bral nekdo vazne,kdyz ani v MHD ty rukavice nejsou povinne...mozna by radeji meli zacit trasovat a zamakat a vysetrit poradne ten Darkov ne si nad tim alibisticky umyt ruce...jsem zvedava co bude dal...nekdy mi to uz prijde jako tragikomedie...mozna to delaji jen proto, aby si lide nemysleli,ze nic neresi,fakt uz nevim co si o tom myslet...
@marcicek84 no potěš, je mi těch lidí líto. Každopádně dodržování nebo nedoržování závisí od toho, jak se k tomu postaví vedení. Pokud lidé se budou obávat postihu, který by se jim nelíbil, budou to dodržovat.
A taky je důležité, aby vedení rovněž to dodržovalo.
@babanci Můžu se zeptat, zda tedy Vaše dcera nemusí za holčičku platit "školkovné" za dobu kdy malá "nesmí" jít do školky? Taky mi to přijde, že ředitelka překračuje své pravomoci, takhle děti škatulkovat a že školka ani snad nemá jak zjistit zda matka je či není doma. Navíc i když je doma s mladším sourozencem, klidně u toho může i pracovat. Není možné řešit to se zřizovatelem MŠ?
Jinak naše školka pro 130 dětí v 5 třídách otevřela již v pondělí všech 5 tříd, pro všechny děti, ve standardních časech (6-16.30), děti uvnitř bez roušek, s nějakými hygienickými opatřeními, ale nic strašného. Takže kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.
@marcicek84 copak v kanceláři, i když ani to bych rozhodně nechtěla, ale tahle opatření prý mají dodržovat i horníci. Jako několikrát denně dezinfikovat sprchy atd. je podle mě k ničemu, když si tam navzájem myjou záda, odstup žádný ani dole atd. Prý nejde jen o Darkov, covid je prý i v Molnlycke, ověřeno nemám, psáno v diskuzích prý zaměstnanci. Každopádně drastická opatření tam, kde to není, nemají podle mě smysl.
@pajula123 pokud se to tyka velkych firem, ac jsou oborove jsou jinde nez hornici v Darkove,moc nechapu, proc k tomu doslo,premyslim zda uz nektere veci nejsou mimo misu, jestli neco budou dodrzovat lidi v kancelarich ci lidi na halach,no pokud se na pracovisti neobjevi covid,nemyslim si,ze si s tim nekdo bude extra lamat hlavu,ale tezko rict postihy muzou byt velke,takze opravdu bude zalezet na tom vedeni jak pise @priefi ,nebo zase poslou lidi pracovat z domu na home office a az se to prezene tak se lidi vrati,ale u vseho to asi nejde. Ale uprimne pokud tam ten covid nemaji,tak mi vrta hlavou na zaklade ceho to takhle ta hygiena po tech firmach vyzaduje,treba stacilo zaslat jen takove upozorneni velkym podnikum na co by se melo dbat,bohuzel pokud to slo formou narizeni,to mi prijde silene a kdyz si clovek uvedomi,ze se zatim neposilily pravomoci ministerstva zdravotnictvi a presto buzerace zrejme zacala,bojim se zeptat co bude dale.Jsem docela v soku a ne,nelibi se mi to.
@marcicek84 souhlasím, taky nechápu
@pajula123 asi to sireni bude ve vsech dolech,uz i CSM...takze takove druhe dulni Polsko...hlavne,ze na upozornu zastupitele Karvine vladu uz od brezna a ani se to nezavrelo nebo se tam neomezil provoz,tak to mi prijde taky dost zvlastni...mozna jen medialni Covid a umele vytvoreny strach,jak by s tim museli pohnout davno,ja uz tomu proste neverim...
Děvčata,pto odlehčení. Slyšela jsem hlášku...myju si ruce tak,že vidím taháky ze stŕední.😀
@babanci myslis,ze nam da vlada vysvedceni na myti rukou??? 😂😂😂
@marcicek84 Moje vnučka Violka mě pořád ukazuje,jak si mám mýt správně ruce. Zvlášť ty prsty do dlaně,v tom se vyžívá.😊
@babanci tak ta bude mít za mytí rukou za 1 :D

@marcicek84 mno... Tak já už jsem zachytila obávající se lidi, kteří s horníky nemají nic společného, ale bydlí v té oblasti 😉 strachu neporučíš, obzvláště pokud jsi riziková skupina. Mě osobně by zajímalo, zda ti bezpříznakoví byli akorát odchycení na začátku a pak nemocní byli, anebo byli celkově bez příznaků