Koupelka-máme tvrdou vodu. Jaké obklady a dlažbu zvolit?

dukie
31. črc 2015

Zdravím všechny maminky.:o) Uvědomuji si, že to není typický problém pro Koníka :o))), ale potřebovala bych poradit, jaké máte zkušenosti s tvrdou vodou a obklady v koupelně.

Dočetla jsem se, že je dobré volit lesk a spíš takové ty jemně béžové odstíny, že na tom nejsou zaschlé kapičky tolik vidět. A že je super i mozaika, protože to celé roztříští a opět kapičky nejsou vidět.

Na druhé straně jsem se dočetla i úplné opaky. Že lesk ani náhodou, mozaika ani náhodou a bla, bla, bla.

Takže jsem docela zoufalá. Poradíte, prosím?

zo_ja
1. srp 2015

Za mě: je to celkem jedno, spíš bych vybírala větší obkladačky než malé a určitě ne mozaiku - aspon ne tam, kde se voda bude usazovat nebo kam bude stékat, jinak to zas tak nevadí. Prostě abys měla co nejmín spár na čištění, na mozaice ty usazeniny vypadají příšerně a zbláznila by ses z toho.
Míň je to vidět na matném obkladu než na lesklém, a taky záleží na barvě - na přírodní, béžové atp. minimálně, na syté barvě to bude zase vidět víc, jakmile zaschnou kapky. Pak ještě záleží - jestli je ta barva jakoby rozpitá/batika je to zase lepší než jednolitá barva stejná na celý kachli. Tedy nejmíň na jednolité béžovce, světlé šeé atp., zatímco na tmavém sytém jednolitém karmínu, modré, hnědé ap. hodně.

PS: Jsem nějak mimo, takže jsem četla Tvé první dva řádky a až po napsání své odpovědi čtu ten zbytek... Tak pardon, že se opakuju s tím, co píšeš.
Mozaiku fakt ne, má ji kamarádka a vypadá to příšerně. Obě bydlíme v lokalitě s tvrdou vodou. Kolem těch spár se to usazuje víc a čistí hůř, takže když to přeženu, z mozaiky prosvítají prostředky, zbytek je zanešen, zmatněn, zastřen, barva zašlá nebo jak to popsat.
Pokud mozaiku, tak ty pidi jsou šílený, to mi přijde dost i tak, ale třeba někde dát kousky ca 5x5 cm může být ok. Ale jak píšu, dala bych to designově tam, kde voda tolik neteče, čili ne nad vanu, ke sprše, ale třeba vana zvenku, nad umyvadlem - ale ne hned k němu atp.

Víc to zvýrazní sytá barva než lesk, ten se dá přežít, ale je to na něm vidět víc než na matu, pokud by měli něco ve vyhovující barvě, dala bych mu určitě přednost.
Na všech těch kombinacích, co píšu, to vídávám po nějaké delší době užívání.

alboo
1. srp 2015

rozhodně ne skleněný, máme jich pár , jsou sice krásný, ale na údržbu děs