icon

Lockdown. Jaký je váš názor?

31. říj 2020

Jaký máte názor na tvrdý lockdown? Já sice nejsem jeho úplným příznivcem, ale na druhé straně, protože stejně bude muset přijít tak jako tak, byla bych pro, aby se zavedl co nejdříve. Využít i toho, že stejně jsou školy a jiné služby zavřené - takhle děti nenastoupí ani po tom 20.11., přibude zbytečně spousta nemocných a mrtvých a nakonec padne i zdravotnictví. S ekonomikou to pak také bude horší. Jak řekl Kubek, tahle opatření co jsou, měla být už před měsícem, teď už nás bohužel nezachrání.
Omlouvám se, pokud tu taková diskuze už je a založila jsem novou (nečtu všechny diskuze)

drep
2. lis 2020

@martiina_k Marti, pouštíš se do zbytečné diskuze s největší zdejší odbornicí na zdravotnictví. Bydlištěm spadáš pod “nás” a já ti můžu garantovat svýma skoro deseti roky klinické praxe, že soběstačný osmdesátník s iktem i infarktem dostane maximální možnou léčbu jak akutní, tak následnou stejně jako ji dostane čtyřicátník. Opakovat, že v tuhle chvíli opravdu nejsou jipky plné rezidentů domovů důchodců, ale padesátníků v pronačce, považuju za zbytečné, to absolventi vysoké školy života slyšet prostě nechtějí.

marcicek84
2. lis 2020

@mamikry no někdo může mít štěstí, ale dle mého názoru to je iluzorní...

letr
2. lis 2020

@marcicek84 Docela by mě zajímalo, jak si myslíte, že by návrat do škol za současné situace fungoval? U nás tedy už před zavřením škol byla každou chvíli nějaká třída v karanténě, jedna druhá třída to stihla dokonce 2x. Školku nám tu před 14 dny zavřeli, ode dneška je otevřená s tím, že paní ředitelka prosí rodiče, kteří mají tu možnost, aby si děti nechali doma, protože jinak budou za chvíli zas zavření. Děti Covid totiž šíří možná víc jak dospělí, protože tolik neřeší, jak se před nákazou dá ochránit. Já dceru do školky nedala, jeden test na Covid jí stačil, podruhé už by to asi nesla dost těžce, ví co by ji čekalo. A jsem ráda, že i můj druhák a páťačka jsou zatím doma, stejně by brzy skončili v karanténě a akorát bych s nimi musela taky na testy. On-line výuka u nás funguje dobře, i druhák ji zvládá bez mé asistence a nemám ani pocit, že by zaostávali ve výuce, vše dohnali. Syn má starší paní učitelku, která je riziková (Covid by nemusela zvládnout), tak jsem ráda, že je v bezpečí domova, i když ona sama by raději byla s dětmi ve třídě. Ale zvládá on-line výuku skvěle, už na jaře se vše naučila a není problém. Je to skvělá učitelka.
Chápu, že u někoho on-line výuka nefunguje, ale nebylo by tedy místo stěžování si na distanční výuku dobré se snažit o nápravu toho stavu, tj. aby se ti učitelé on-line učit naučili? Protože v budoucnu může přijít (a asi i přijde) ještě mnohem horší epidemie jiné nemoci, kdy se bude opravdu vymírat ve velkém a kdy se asi opět bude vše odehrávat on-line..
I teď existují lepší a horší školy a děti nemají rovné šance na vzdělání, ale nadávání nic nezlepší, je třeba s tím zkusit něco dělat. S distanční výukou je to stejné. Můžem být rádi, že tu vůbec takové možnosti jsou, před 20 lety by těžko šlo děti vzdělávat vzdáleně, to by prostě o tu výuku přišli úplně.
Já chápu, že to problém je, hlavně pro prvňáky a praktickou výuku, ale co se dá dělat? Stejně by ty děti doma nakonec skončily, v karanténách (při současném šíření a pravděpodobnosti s jakou asi z těch 25 dětí nějaké ten Covid přitáhne, je to jen otázka krátkého času). A co je horší, děti to sice zvládnou, ale co učitelé? Kolik jich je starých a rizikových? Kdo bude děti učit, když tito zemřou? U nás tedy pan ředitel bojuje s hledáním učitelů každý rok, je jich málo..

marcicek84
2. lis 2020

@letr koukni na okolní země, jak tam ty školy krásně fungují, takže to by jako představa mohlo být dostatečné, ano i my už měli koronavirus ve školce od pondělí je znovuotevřená a je téměř plná, nikdo z učitelů nás neprosil, ať si děti necháme doma, naopak předškolákům by musela nepřítomnost schválit rovnou paní ředitelka, píše se žádost o uvolnění, tím, že všichni předškoláci chodí, online výuka již nejede. Toho pocitu strachu se takto ale nezbavíme nikdy, ten covid tady opravdu může být napořád, nebo několik let a nejde to dělat tak, že se po tu dobu nebudou učit děti ve školách a co chvíli budeme ruinovat ekonomiku a určité skupiny obyvatel. Pokud vím, učitelům jsou již od září distribuovány respirátory zdarma, tedy by asi bylo vhodné je začít používat, minimálně ti rizikové skupiny a pak asi by se učitelé měli nechat po té kritické infrastruktuře naočkovat...

mamikry
2. lis 2020

@marcicek84 Abych si to shrnula. Vám přijde iluzorní, že lidé nad 80 dostávají adekvátní péči, pokud jsou v akutním stavu. Ale teď se jim jí najednou dostane, protože covid je nemoc, o které se pořád mluví...? Člověku se až nechce věřit, jací jsou ti lékaři populisti, že 😉

alcar
2. lis 2020

@letr jak dlouho je podle tebe optimalni nechat skoly zavrene?

marcicek84
2. lis 2020

@mamikry no spíš jsem to myslela tak, že v těch nemocnicích leží ti bezpříznakoví 80tníci, kteří by tam být nemuseli, to je ten masakr na tom a to mi moc vtipné nepřipadá...

mamikry
2. lis 2020

@marcicek84 Ne, není to vtipné, máte pravdu. Je to smutné. Předpokládám, že tenhle názor stavíte na prohlášení z Motola, protože pokud byste se zajímala o nemocnice v regionech, veděla byste, že socialních hospitalizací, pokud vůbec jsou, je naprosté minimum.

mamikry
2. lis 2020

@marcicek84 A víte, jaká je v okolních zemích situace? Kolik tam mají denní přírůstky nakažených, jaká je pozitivita, kolik je hospitalizací, umrtí a jak zvládá zdravotnictví? Jak testují a trasují? Protože pak se teprve můžeme s někým porovnávat v tom, jaká má kdo opatření. U nás je nakažených tolik, že se už kontakty dohledat nedají, pozitivita kolem 30 % a zdravotnictví na hraně. Do toho teď otevřete školy...

marcicek84
2. lis 2020

@mamikry asi jak ve kterém kraji a jak v které nemocnici, zrovna Motol je tam nemá, bohužel situace jinde je naprosto odlišná...
tak ano epidemiologicky by se to trochu zvedlo, s tím se proste počítat musí, ale pokud vím otevírat chtějí postupně, myslím, že otevření prvního stupně už by mohlo být na spadnutí, pokud vám jde o ty děti a jejich budoucnost...my se musíme s tou epidemií umět vypořádat i při otevřených školách, protože až se to stane třeba v lednu, tak v březnu je zase zavřeme, nebo jak si to tedy s těmi školami a žáky představujete vy? Opravdu mě to zajímá.

letr
2. lis 2020

@alcar Do té doby, než trochu klesnou nakažení. Třeba aspoň pod ty 3000 denně. Protože teď se to šíří tak rychle, že by si stejně ve škole moc dlouho nepobyli, než by šli do karantény..

letr
2. lis 2020

@marcicek84 Jenže okolní země jsou na tom pořád líp než my. Až budou mít čísla jak my, tak ty školy třeba taky zavřou, ostatně na jaře je zavřeli všude po Evropě, málokde se chodilo. Nemám pocit, že bychom se oproti zbytku Evropy chovali nějak přísněji, naopak, přes léto jsme rozvolnili víc jak jinde, tak jsme teď na tom o to dříve hůř. Jinde to ale taky roste, a taky už přitvrzují, začínají lockdowny a školy možná brzy taky přijdou na řadu. Protože školy prostě jsou místem, kde se to hodně šíří..

mamikry
2. lis 2020

@marcicek84 Já si nemyslím, že by se měly školy zavírat opakovaně. Ve chvíli, kdy se dostane pod kontrolu nárůst nakažených a nemocnice budou zvládat, mohou se nastavit opatření, tak, aby školy fungovat mohly. S virem se budeme muset naučit žít. Ale teď je tady taková nálož, že už to ohrožuje i ty, kteří nakažení nejsou. A nejmeně ekonomicky bolelo v tuhle chvíli zavřít školy. Bohužel.

alcar
2. lis 2020

@letr myslis, ze uz se to pak sirit nebude? 😃

marcicek84
3. lis 2020

@letr no ani moc ne,jsou tam kde my,kdy se u nas skoly zavrely,vsude je strategie stejna,skoly nazavirat...hlavne co se tyce prvniho stupne a skolek...

@mamikry a jak toho chces dostahnout? Je jasne,ze otevrenim LD se to opet vzedme,tvuj model tedy pocita s tim,ze se skoly otevrou az na jare? to je pro nektere pul rok na distancce,uz se rovnou muzeme bavit o opakovani rocniku...

mamikry
3. lis 2020

@marcicek84 Ano, je pravdepodobne, ze se pocty budou zvedat, ale jde o to, aby nedochazelo k tak obrovskemu rustu jako ted. Jestli se da verit modelum vyvoje epidemie, tak nas to nejhorsi ceka ted behem dvou tri mesicu a pak dalsi, slabsi, vlna na podzim. Mezi tim se da cekat, ze prijdou omezeni, ale, a ted uz je to spis ma predstava nez podlozena vec, pokud by se dostatecne testovalo ve firmach, institucich, domovech senioru atp. dalo by se prenosy v nich podchytit a treba omezit jen konkretni ohniska. Dalsi vec je, ze by se lide meli chranit poradne, existuji nanorousky, ktere maji prakticky zachyt respiratoru. Takove vyrobce by mel stat vzit na vedomi. Treba skoly by mely, a to uz davno, mit vyresene odvetravani. To by sireni taky mohlo omezit. Na to uz jsou taky modely a animace. Ale jak rikam, to je ma predstava, jestli to muze fungovat v praxi, to nevim.

mamikry
3. lis 2020

@marcicek84 co se skol tyka, nemam v tomhle vubec predstavu, jak ted skoly funguji a jake to ma na deti dopad, takze se k tomu tezko vyjadrovat. Z meho omezeneho pohledu jsem pro uvolnovani za predpokladu, ze to bude za rozumnych podminek. Kdy to ma byt, to si netroufam rict, ale realne bych verila tomu, ze to bude po Vanocich.

marcicek84
3. lis 2020

@mamikry dobre tedy,chapu spravne,ze tedy po tech 3,5 mesicich nevyuky (de facto se melo jen opakovat)na jare,ti prijde porad v pohode mit dalsi napr. 3-5 mesicu nejake distancni (rado by plnohodnotne) vyuky ted na podzim/zima a navic jeste bys akceplovala to,ze dalsi skolni rok 2021/2022 treba opet dojde k nejakemu mensimu zavreni skol napr. na 2-3mesice?
Ja ti nevim,ale at pocitam,jak pocitam to je dohromady regulerni zameskany 1 cely rocnik,napr.ten lonsky ci letosni prvnacek bude poradne nahrany a jestli by se zase zavrelo na podzim pristiho roku,tak jako dalsi prvnaci bez vyuky to uz by snad nikdo nemohl myslet v tomto state ani vazne...Jako kdyby se to tykalo vypadku vyuky v jednom skolnim roce,tak se to asi zvladnout da,ale takhle vypadky 3roky po sobe?Alarmujici a nemyslitelne,pro me jsko rodice,ktery ma zajem.o plnohodnotne vzdelani sveho ditete je to absolutne nemyslitelne...

marcicek84
3. lis 2020

@mamikry no do školy jsi předpokládám chodila též tedy si zkus v těchto podmínkách představit sebe jako žáka první třídy, nebo třeba žáka 7.třídy či 9.třídy, maturanta atd., k tomu představ, že na PS se standardně nevyučuje, nejsi na to zvyklá, neumíš ani číst ani psát (to prvňáci se to teprve učí)...a rodiče víš, že chodí do práce, nebo pracují doma a třeba máš i sourozence...takže stát čeká od rodičů co, nejlíp chodit do práce a odvádět daně na infrastrukturu a základní fungování státu, stát výuku neposkytne, tedy poskytne, ale v omezené míře tak že,nejlíp si uč své dítě sama (nebavíme se o klasické domácí výuce, kdy je maminka doma dobrovolně a s příjmem se zaměstnání nepočítá a má k tomu vztah) a de facto nejlíp, aby tě to nijak nepoznamenalo (ani rodiče, ani dítě). Hmm, pominu-li vědomosti, myslím, že nám tady roste solidní generace asociálů, kteří nebudou umět navazovat soc. vazby mezi sebou,to už pofrčí jen online seznamky a online přátelství, je to takové odlidštění člověka v praxi a asi poroste nespokojenost s frustrace ve společnosti mladých lidí, kteří přes špatné studijní výsledky dosáhnout nižšího vzdělání a s nižšími příjmy, než by mohli mít se budou muset protlouct životem. Poroste solidně kriminalita, založení rodiny pro mnohé páry bude finančně likvidační, atd. atd. atd. To všechno jsou ty dlouhodobé důsledky těch zavřených škol dnes, proto mi to jako matce, která chce pro své dítě to nejlepší, docela vadí.

mamikry
3. lis 2020

@marcicek84 Ne, nechapte spravne, protoze jsem nic takoveho ani nenaznacila. Zavreni skol jako problem vidim. Bohuzel ale nevidim v tuhle chvili rozumne reseni, jak otevrit skoly a pritom zajistit, aby to negativne neovlivnilo narust nove nakazenych. Pokud takove reseni mate, rada bych ho znala, a to bez ironie. Ted se poustim na hodne tenky led, ale v lete mame 2 mesice, kdy jsou deti doma, pres leto ma virus mensi potencial se sirit, protoze se vic vetra, da se byt venku, nachytate vice vitaminu D a prenos je ve vetsich teplotach udajne mensi. Proc by se deti nemohly jeden rok ucit pres leto

marcicek84
3. lis 2020

@mamikry takze ucit v lete,mam k tomu par otazek.
1.Ucitele,kteri ted uci distancne s tim budou souhlasit,ze budou bez dovolene?
2.Letni vyuka bude koncipovana jako dohaneni stareho skolniho roku,nebo nadhaneni predchoziho a uz se bude tykat i prvnacku,kteri jeste v lete chodi do skolek?Nekdy i ty 2 mesice pomuzou diteti dozrat tomu nastupu do skoly...
3.Dovolene,ktere si lidi planuji lide na leto,ty se lidem zakazou nebo to bude chybet vzdy pul tridy v cervenci a druha pulky tridy v srpnu?
4.Studenti,kteri v lete si na dalsi rok vydelavaji na brigadach,letos nebudou moct a z ceho si tu skolu dalsi rok pokryji?Ted se bavime o studentech z nizkoprijmovych rodin...
Mne ta prakticka stranka letni vyuky neprijde moc jasna.Minimalne zajistit ji personalne asi bude problem.

mamikry
3. lis 2020

@marcicek84 Vy ale porad stavite na tom, ze se zijeme podle nejakych zabehlych koleji. Ted jsme ve vyjimecne situaci a ta si zada, abychom se vyjimecne zachovali. Pokud je pro Vas tak dulezite vzdelani deti, jak jste uz psala, pak Vam prece nebude vadit jeden rok se vzdat dovolene proto, aby se jim dostalo alespon trochu z toho, co zameskaly. Ted si predstavte, ze by se zdravotnici rozhodli vybrat si dovolenou, na kterou maji pravo nebo zacali pracovat presne na smeny. Asi by to nedopadlo dobre. Situace je to tezka a prinasi hodne obeti. Ale pokud budeme porad uvazovat v zabehlych modelech, tak se s ni budeme hodne tezko rovnat. Navic se tady ted poustime do uplne demagogie.

heligona
3. lis 2020

Tvl ženská, která denně od 6 ráno do půlnoci vysedava na mk a nadává na učitele, tady teď káže o odlidsteni člověka sezenim u netu a nutnosti návratu děti do škol k těm hroznym učitelům 🤦‍♀️

jajulin
3. lis 2020

Nestačím zírat, jak se matka jednoho dítěte, navíc předškolního, pouští do absudrních závěrů, co absence školy na pár měsíců v roce napáchá na dětech za nevratné následky. To jako fakt? Demagogie na entou!
Je mi fakt líto prvňáčků a druháků, kteří navzdory tomu, že už chodí do školy druhým rokem, si ji ještě moc neužili. Tyto děti bych poslala do školy přednostně, jakmile to bude možné. Já mám zkušenost s dvěma školáky ve 4. a 5. třídě (loni tedy 3. a 4. třída). Navzdory zavřeným školám se učili na jaře a regulerně se učí i teď. Tzn. že probírají nové učivo, žádné že jenom opakují. Naše paní učitelka v červnu hlásila, že probrali vše, co měli, v září navázali a jedou zase dál. A co vím, má to tak drtivá většina škol. Já moc oceňuji obrovský skok, který v distanční výuce udělala naše škola (obyčejná maloměstská zš). Zatímco na jaře se v tom každý učitel plácal, jak sám dovedl, rodiče museli úkoly posílat na xy emailových adres... tak v září děti nastoupily s tím, že se postupně seznamovaly s novou formou distanční výuky, která je jednotná pro celou školu. Jedou na google classroom a už v tom září se učily s tím pracovat formou domácích úkolů. Děti udělají úkol do sešitu, vyfotí ho na mobil, stáhnou do počítače a přes google pošlou do daného předmětu. Navzdory tomu, že tento druh práce s počítačem devítiletá dcera do prázdnin neovládala, nadšeně se do toho vrhla a teď je zcela samostatná. A to není málo, ne? Vždyť to je přesně ta praktická výuka pro život. Teď mám v plánu jim najít vhodný program pro výuku psaní na klávesnici všemi deseti prsty, aby si to zafixovaly co nejdřív. Ano, výuka ve třídě s učitelem je těžko nahraditelná a je prostě všechno jednodušší, ale i v distanční formě se to dá.

mamikry
3. lis 2020

@jajulin Presne. Nejde stavet nazor na vzdelani na zaklade dvacet let stare zkusenosti. Dnes maji deti uplně jine moznosti, nez byly za nas, hlavne ty technologicke. Mam doma predskolaka a uz si pocita na aplikaci v tabletu, nebo se tam uci pismenka, i s tim, ze je obkresluje. Desetilete deti programuji. Nebala bych se o to, ze vznikne generace negramotnych asocialu, vazne ne.

marcicek84
3. lis 2020

@mamikry no jako dovolenou rodičů ani tak moc nejde, jde o dovolenou těch učitelů, kteří by ji neměli, ale dobrá, chápu to tak, že odpovědi na ty zásadní dotazy asi nemáme, takže de facto to budu brát tak, že komplexní řešení vlastní tvůj návrh nenabízí...
@jajulin vidíš a já nestačím zírat, jak jsou někteří rodiče, ze strachu z viru ochotni obětovat i budoucnost vlastního dítěte, ono distanční výuka jak se tady psalo vyhovuje jen velmi úzkému profilu studentů a to introvertům, kterých je výrazná menšina, takže já tu demagogii zase vidím v tom, že tato forma vzdělávání by měla být standard, či ji muselo zažít mé dítě příští rok v první třídě, kdy nebude mít ani pořádné školní návyky

ilonne
3. lis 2020

@marcicek84 Možná by ses mohla začít chovat tak, jak kážeš ve druhé diskuzi jiné uživatelce. Nemáš školní dítě, tudíž o tom nic nemůžeš vědět....Takhle jsi to tam psala, ne?

ilonne
3. lis 2020

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/sef-a...

Prosím vás, názor odborníka, který ví co dělá a co říká.

marcicek84
3. lis 2020

@heligona no jo, pořád stará garda a pořád stejné urážky, nechápu proč máš neustále tu potřebu takto reagovat...a v každé diskuzi, žádný konkrétní názor v ní od tebe nezazní, jen urážky jedné konkrétní osoby...

marcicek84
3. lis 2020

@ilonne já myslím, že názor může snad vyjádřit každý jedinec svobodným způsobem, jelikož jsme v demokracii. Jestli myslíš, to, že jsem se ohradila jak mě tady v té jiné diskuzi poučovaly dámy, kterým dítě do školky už nechodí, ale přesně vědí, že do žádné školky nikdo teď nemůže vstoupit, že do žádné školky rodiče už děti nedávají apod. To bylo opravdu mimo, protože takto to teď v praxi ve školách opravu nefunguje. Takže tě poprosím, abys nevytrhávala věci z kontextu.

Strana