Logopedka se mstí?
Ahoj. Co by malá holka jsem docházela na logopedii. Měla jsem velké problémy se zadrháváním. Logo už si nevěděla rady. Rodiče se rozhodli mě přendat k jiné a šli jí to slušně oznámit. Ona okamžitě volala k té nové logopedce, něco jí řekla a ona nás poté odmítla. Ukončila mě s tím, že neví. Po střední jsem se rozhodla jít studovat peďák. Upozorňuji, že už žádný problém s řečí nemám. Volala jsem na nejbližší pracoviště logopedie, kde stále je má logo doktorka z dětství. Poznala mě, vytáhla mou kartu a vysvětlila mi, že nemůžu být pedagog pro malé děti s diagnózou balbuties. Ani mě nenechala něco přečíst, nebo jakékoliv dechové cvičení, nic. Prostě jsi tu byla jako malá, chtěli jste jít jinam, máš smůlu. To mohla říct rovnou do telefonu. Nemusela jsem se tam táhnout. Šla jsem k jiné, do jiného města. Přijdu, přečtu asi 5 krkolomných cvičení a závěr: jasný a zvučný hlas, doporučila mě. To jsou někteří lidé vážně tak zapšklý, že si musí po 15 letech něco dokazovat? Někdo, kdo během té doby měl x desítek jiných dětí na starosti. Omlouvám se, jestli to sem nepatří. Měla jste některá koktavost a jak na tom jsou vaše děti?
Je to fakt kráva, co jiného na to říct 🤷♀️
Ta logopedka musi byt nejaka zapskla....
Syn zadrhava nebo protahuje, ma ovr a neplynulost reci. Na logopedii jsme chodili od 4.5r asi do jeho 8 let. On nikdy moc nespolupracoval, tak uz jsem to pak prestala hrotit. Holt je dalsi z mnoha s vadou reci.
Pro přihlášku na PdF musí být potvrzení od foniatra i logopeda (tedy před lety to tak u nás bylo), že v tomto ohledu nemá uchazeč žádnou vadu. S diagnózou balbuties opravdu člověk o absenci logopedických vad potvrzení nedostane. Samozřejmě by bylo vhodné, kdyby tě vyšetřila a nevycházela z tvých starých záznamů, na druhou stranu přemýšlím, jak dlouho ty záznamy archivují a zda někomu stojí za to, vytahovat kartu z archivu (po jak dlouhé době se karty na logopedii archivují by nám asi odpověděla nějaká sestra, která s tím má zkušenosti, ty píšeš o dětství a teď jsi dospělá). I ty jsi mohla předpokládat, že by bylo vhodnější navštívit jiného logopeda, že tam určitá předpojatost může být. Nehodnotím logopedku, protože pozadí znáte jen vy 2, netuším, v jakém věku jsi ji navštěvovala a jak a kdy koktavost tak náhle odezněla. Ohledně hlasu by se měl vyjadřovat spíš foniatr než logoped, ale možná to teď mají zase trochu jinak.
Působí arogantním, namyšleným dojmem.
@zuzkasim stačilo jen potvrzení logopeda. Je to 15 let, co jsem tam byla. Jen hrábla do spodního šuplíku a už mě našla. Mimochodem si do té mé karty poznamenala, že jsem tam byla a že jsem pro toto studium nevhodná. Jen se ptala kam jdu, jaký obor a toť vše. Ono to odeznělo někdy kolem 16. roku. Samozřejmě ne hned, ale postupně a to mi ještě okolí muselo říct. Sama jsem to ani nezpozorovala.
A proc to resis kdyz potvrzeni a doporuceni jsi nakonec dostala jinde?
Mě takovýhle lidí dělají překážky průběžně, už mi to ani nepřijde. Důležitý je být si vědom a jist svých schopnosti. Ale kdybych si měla vzpenout na jednu konkrétní, tak by to byla moje dětská doktorka, která mi zablokovala vstup na veterinární školu. Tenkrát jsem byla dost z toho nešťastná a frustorvana. A dneska? Asi bych ji měla vlastně poděkovat. Šla jsem na ekonomku, něco co mě absolutně nenapadlo a co bylo jako poslední v rebricku mých hodnot. A dnes? Jsem za to rada, otevřely se mi dobre možnosti a hlavně tu oblast pořád využívám a potřebuju ji, nevím co bych dělala s veterinarinou, kde potřebuješ známé, kapitál atd na svou ordinaci. Takže ač to baba nevěděla, podepsala mi lepší cestu. A tak je to se vším. Bud budí zapskla a nebo se budu snažit hledat cesty jinam. Ti lidé chtějí potopit, vlastně se kolem nás točí ty samé mentality a doufají v naší smůlu a nás to nutí a bicuje k tomu překonávat překážky a je to strašně štve.
@zelenaesmolda že bych třeba chtěla znát pohled někoho jiného, než svůj? Protože se v návaznosti na to na něco ptám?
Kolik ti teda je? Když se hlásíš na VŠ tak jsi maturantka? Když byste tam 15 let nebyli, tak bys tam byla v nějakých čtyřech letech? Jinak teda koktavost je těžká diagnoza a ráda se vrací - což ti nepřeju, to rozhodně ne. Ale u dost lidí stačí nějaký větší nebo déletrvající stres a může se to vrátit. Pokud by se ti to stalo během studia, nenechají tě odstátnicovat a ztratíš x let na VŠ, která ti k ničemu nebude. A i kdyby tě nechali, dost pochybuju, že by tě s koktavostí nějaký ředitel zaměstnal. Ve školkách a školách by lidi s vadou řeči (ať už jde o jakoukoliv vadu) neměli být. Učitelé mají být pro děti správným mluvním vzorem. Každopádně držím palce, ať se ti to nevrátí a ať jsi v budoucí práci (ať už je jakákoliv) spokojená.
Co se týče tvé druhé otázky, tak pokud jeden z rodičů měl (má) koktavost, je to dost velká hereditální zátěž, je tam velká "šance", že i děti to podědí ☹ ale to teď neřeš, můžou a nemusí.
@martiina_k chodila jsem tam do 8. Je mi 23. Hlásím se až teď. Měli jsme nějaké osobní důvody doma a konečně je to za námi, tak chci pokračovat pro studiu.
Je lepší, když jsi to časově trochu vymezila. Pokud jsi nějakých 7 let bez potíží včetně např. období maturity, vypadá to nadějně. Nezabývala bych se logopedkou, soustředila se spíš na sebe a své studium. Ohledně dědičnosti koktavosti, zrovna u tohoto problému o dědičnosti vlastně vůbec nevím a nechce se mi vytahovat literatura, abych si to ověřovala. Každopádně ať ze širší rodiny nebo od dětí, které s nějakou formou koktavosti znám, nikdo z rodičů tímto neduhem netrpěl. Jeden člověk ze širší rodiny už má sám děti, jsou logopedicky v pořádku, takže tímto bych se nyní nijak netrápila.

Muzes na ni podat stiznost, treba nebudes prvni, ani posledni 💪🏻