Máme nechat fenku kastrovat nebo mít štěňátka?

k.jolanka
9. kvě 2011

Zdravím všechny, založila jsem diskuzi, která se netýká kojenců ani batolat ani těhotenství, ale našich psích kamarádů- resp. kamarádek 🙂 máme doma 3,5 letou fenku z útulku vlčák s krátkosrstou kolií a aktuálně řešíme zda kastrovat, či připustit...někdo to neřeší, ale já po dohodě s veterinářem a po zkušenostech v okolí jsem se rozhodla, že zvolím jednu ze dvou z variant..do té doby než jsme si jí pořídili, jsme měli pouze psy, nemám proto s tímhle vůbec žádnou zkušenost, je mi jasné, že přirozenější a lepší pro ní je nechat štěňátka..tak nějak zlehka vím, co by to asi obnášelo, ale neumím si vůbec představit, že by se jich narodilo třeba 10 😕 a spíš se kloním ke kastraci, ale nejsme zcela rozhodnuti.. prosím vás teda o zkušenosti a názory, jestli si myslíte, že je lepší kastrace nebo připuštění.. pokud jste nechali fenu kastrovat, změnila se nějak její povaha? zklidnila se, nebo naopak divočela , byla víc mazlivější nebo nevyhledávala společnost? poslední dny se mi to všechno dost honí v hlavě, nejraději bych to nechala tak jak to je, nechce se mi jí nechávat operovat, zasahovat jí do organismu, na druhou stranu se bojim, že 10 voříšků si dneska, kdy jsou pejsků plný útulky, nikdo nebude ode mě chtít vzít. ☹ ale nechci jí vystavovat ani té rakovině mléčných žláz, můj poslední pejsek umřel na rakovinu celého vnitřku a opravdu bychom to nechtěli doma znova prožívat, kdo zná, ví o čem mluvím 😒 takže kdo to také řešil nebo řeší uvítám všechny rady a postřehy , je to člen naší rodiny, tak se chci rozhodnout co nejlíp a je to pro mě prostě docela důležitý 😉

meandra
9. kvě 2011

My máme taky fenku a se štěňátky nepočítáme, ale ani s kastrací. Nevím, jaký názor na to mají veterináři, asi taky co veterinář, to názor. Ale v rodině jsme měli fenku, kterou jsme nechali připustit, právě z důvodů pozdějších možných problémů a té rakovině žláz se ve svých 12 letech stejně nevyhnula. Nejsem odborník, ale jako laik bych pro kastraci určitě nebyla.

k.jolanka
autor
9. kvě 2011

@meandra no já právě fenu nikdy neměla, ale měli jsme jí v rodině a kamarád měl taky fenku, ani jedna z nich nebyla kastrovaná a neměla štěňata a obě dostali kolem pátého roku rakovinu mléčných žláz, bavila jsem se o tom s doktorem a říkal, že by mi to doporučoval jednu z těch možností..asi to není u každé feny, ale jde podle mě spíš o to riziko, že by mohlo být větší, když jí nechám bez kastrace i štěňátek.. no on tam je problém prý s falešnou březostí, že jí tvrdne mléko v těch žlázách, tak jestli na to vaše fena pak netrpěla...já také nejsem odborník, právě že vůbec nevím jak se mám rozhodnout aby to pro toho psa bylo to nejlepší 😔 😉 každopádně díky za názor🙂

meandra
9. kvě 2011

Hm, kolem pátého roku, to je dost brzy. Tak teď jsi mi nasadila brouka do hlavy 😖 . My máme fenku s papírama, ale to byla náhoda, neplánovali jsme chov. A jak se znám, těžko bych se s mrňouskama loučila. Ale jestli je tam riziko tak velké, spíš bychom radši asi štěňátka. Je jí teprve rok, tak máme ještě čas. Asi bych se poradila s několika veterináři, psala si jejich názory a podle výsledků se zařídila. Stačí po telefonu, mám zkušenost, že ochotně komunikují. Pak bych si třeba zjistila, jestli by měl někdo z okolí o štěňátko zájem, i když nebude s PP. A po tomhle všem bych se rozhodla.

meandra
9. kvě 2011

A ještě jsem si vzpomněla, ve spřátelené rodině měla fenka asi ve čtyřech letech štěňátka a stejně v necelých šesti letech o ni přišli, měla rakovinu vnitřku. Tak nevím, jestli to není spíš náhoda, genetika nebo já nevím co.

fishtamin
17. kvě 2013

Štěňata tedy určitě ne .. chápu Vaši obavu o fenku, ale co ta štěňata? Nejsou právě takových kříženců plné útulky? Jak budete vybírat budoucí majitele, jak se o ně budou starat.. Vaše fenka může mít opravdu 10 štěňátek! Přece jste si nevzali pejska z útulku proto, aby tam za pár let přišlo několik jeho potomků. Osobně si myslím, že podobné argumenty jsou bludy (že fenka bez štěňat bude nemocná, zlá apod.) Dnes jsou bohužel psi plní "civilizačních" nemocí, mají cukrovku, rakovinu, nemocné ledviny, srdíčko, alergie... podle mého je to největší měrou zásluha stravy (granule naprosto nevhodného složení (obiloviny) a z odpadních surovin (masokostní moučky), znečištěného prostředí a genetiky. Množitelé produkují obrovská kvanta "čistokrevných" psů s minimálními náklady a žádné zdravotní testy jim určitě nedělají. Lidé si ta štěňátka kupují, protože jsou za polovic než od chovatele (ale mnohdy skoro stejně drahá) a pak se diví, kolik vydají za veterinární péči. Osobně bych ve Vašem případě volila kastraci (případně sterilizaci, při které je sice zachován cyklus, ale fenka nemůže zabřeznout). U fen po kastraci nedochází k pravidelnému hárání, které nastává každých šest měsíců a začíná někdy po šestém měsíci věku.
Kastrace feny mezi prvním a druhým háráním (tedy již ve věku asi jednoho roku!) snižuje pravděpodobnost výskytu nádorů mléčné žlázy nebo onemocnění dělohy. Rozhodnutí je samozřejmě na Vás, ale prosím za ty "nechtěné" psy - NEMNOŽTE! 🙂

monenta
18. kvě 2013

naprosto souhlasím s @fishtamin. Všude je plno nechtěným pejsků, tak na co množit další :(. Měla jsem pár takovýchto štěňat v dočasce - hrozilo jim snědení nebo zastřelení 😠 . Kastrace se vůbec nebojte, naše fenka byla po kastraci snad ještě větší mazel, jinak se její povaha vůbec nezměnila.

cta
24. kvě 2013

@k.jolanka určite kastrovať poviem Ti aj prečo. Naša fenka nebola kastrovaná nikdy nemala šteniatka pretože nejak jej psy chlapci nevoňali a vyhaňala ich 😀 a práve na to sme doplatili. Kebyž ju dáme kastrovať mohli sme sa vyhnuť utrpeniu a bolesti ktoré si zažila týždeň po odchode z tohoto sveta. Mala rakovinu materince čo sa jej vyvýjalo 14 rokov. Nič sme netušili pretože k veterinárovi sme chodili len očkovať a nikoho nenapadlo, že ta kopa srsti čo ma na sebe je nádor ale, že proste priberá. Týždeň pred tým ako jej to veterinár našiel len polihovala a spala. Keď sme ju vzali k veterinárovi povedal, že ak by sme ju dali sterilizovať nemuselo sa to stať. Bolo už neskoro pretože mala už 14 rokov (síce an to nevyzerala) a navyše sa nádor rozširil na ostatné orgány takže asi tak. Určite ak nechceš aby vaša fenočka dopadla ako naša tiež to bol kríženec určite sterilizovať. Ja kebyže môžem vrátiť späť čas okamžite ju dám sterilizovať. Teraz máme dvoch vlčiakov a dali sme ich vykastrovať. Navyše fenka keď sa ti bude hárať bude krvacať takže sa priprav, že po podlahe bude krv po posteli, na fotelách proste všade

cta
24. kvě 2013

@k.jolanka doporučujem Ti pozri si stránku lacnešteniatka.sk a možno zmeniš nazor na pripušťanie a ešte budeš rada, že ju sterilizuješ kebyže to napíšeš na FB niektorý ťa tak kvôli tomu aj ukameňuju. Inak sa divim, že ti ju nedali už sterilizovanu pretože útulky psíka hneď po prijatí kastrujú a ak aj neni sterilizovana určite sa pozri do adopčnej zmluvy. Niekedy v podmienkach aj povinná sterilizácia fenky. Ak to tam máš daj ju určite čo nasjkôr sterilizovať inak Ti psíka môžu aj odobrať kvôli nesplneniu podmienok adopčnej zmluvy.