Máte návod na život?

helinkaaa
28. lis 2022

Ahoj maminky,

prosím o pomoc. Jsem 3 měsíce v práci a mám pocit, že nic nezvládám. Ráno vstávám v 5, syna budím o 20 min později. Obvykle je to s pláčem, že chce ještě spát. Nachystáme se a o půl 7 jedeme do školky a do práce. Z práce letím do školky a rychle domů. Syn si hraje (nebo společně já a on), mezitím udělám rychlé jídlo jako večeři, okoupe se a snažím se ho dát do 20:00 h spát. což se mi někdy daří, někdy ne. Další den na novo. O víkendu je času více, obvykle doháním co nestíhám (praní, žehlení, úklid, vaření pořádného jídlo, aktivity se synem, apod.
Manžel s ničím nepomůže...Ráno vstane před 6, nachystá se a jede do práce, pak přijede a usedne k TV s mobilem v ruce. Toť vše. Přes léto se snaží dělat venku, flákač to úplný není. Když jsem mu říkala, že jsem na vše sama, tak jsme se spíše pohádali a nikam to nevedlo. Já jsem z toho všeho už docela na dně.. Můžete mi prosím pomoct jak na to vše?? Prosím, komentáře typu - proč jsem si takového člověka brala číst nechci. Dříve bylo prostě vše jinak.
Děkuji

Mám pár otázek?
1. V kolik chodí Vaše děti spát?
2. Jak zvládáte změnu po mateřské v práci?
3. S čím doma pomáhá manžel?
4. Má to někdo stejné jako já?

jahodi
28. lis 2022

Dítko bych taky dávala spát nejdýl kolem tý osmý, chápu že ne vždy se podaří. Vyprat bych hodila třeba obden, zabere to pět minut a poskládat suché prádlo se dá průběžně. Pak na podlahy mám robotický vysavač - a dokonce můj přítel (ještě nejsme sestěhovaní) ho má taky, lepší než mám já a děsně ho baví, že si nastavil aplikaci do mobilu a ten vysavač se mu sám spustí když není doma a má vyluxováno - třeba by si to tvůj chlap taky vzal pod křídla...? V týdnu během práce bych se taky rozhodně nezabývala vařením jídel. U nás ve školce jsme zvládali tak možná hřiště cestou ze školky, po práci na aktivity fakt není kdy, to jen vyjímečně. Když pak byl sníh, tak občas rychle vyrazit na boby po školce atd. ale to je fakt vyjímka.....

zrzinda
28. lis 2022

Odpovím jenom na otazku 1 a 3, protože jsem na mateřské. Dite dáváme spát mezi sedmou a osmou. Když je u nás návštěva nebo někde jsme, jde spát třeba i v půl 10. Neumíme nějak striktně dodržovat režim.
A co se tyce pomoci - manžel pracuje na HO, takže vidí, co všechno přes den stíhám se dvěma detma. A kolikrát mi sám řekne, ať si jdu odpočinout, ze on uklidi.
Samozřejmě ze víc práce je na me, ale manžel ten bordel kolem sebe vidí (což uprimne beru jako dar), takže když je někde bordel, jde a uklidi to. Největší pomoc ale je, když si vezme obě děti ven a já muzu uklidit v klidu, to je k nezaplacení 😀

helinkaaa
autor
28. lis 2022

@jahodi pračku hodím i odpoledne nebo večer, ale snažím se vše žehlit. To je pro mě jedna z věcí, které mi dobíjí baterky. Robo vysavač máme a je to pomocník k nezaplacení ale snažím se alespoň 1x týdně vytřít, protože se všude nedostane. Na večer vařím rychlá jídla a jen to, co chce syn (krupice, kuřecí maso, ohřeju párky, ...)

helinkaaa
autor
28. lis 2022

@zrzinda práce okolo domácnosti mne baví, a nevadí mi že to je vše na mě. Dokonce bych ani nechtěla aby doma extra uklízel, co si člověk neudělá sám, to není. Pomoc bych brala nejvíce, když by se táta věnoval synovi. Někdy by mohl třeba nachystat jídlo nebo jen vyskládat myčku. Možná by pomohlo, když by se alespoň zeptal. Málo kdy si s ním pohraje. Syn má rád knížky a rád v nich listuje a povídá si např. o zvířatech ale někdo musí číst s ním. Albi tužka také neřekne vše a nebo tomu úplně nerozumí.
Jakmile manžel kouká na Tv (a to neříkám, že bych mu to záviděla), tak přestane vnímat.

lauriak
28. lis 2022

@helinkaaa ja skusim napisat ako to mame my. Mame dve deti, 5 a 2. Rano ja vstavam do prace a idem na 7:00 a deti vychystava a dava do skolky manzel. Robim len na 5h denne takze o 12 chodim pre mladsiu do skolky, tu uspim, ked vstane idem pre starsiu aj s mladsou. Deti davame spat okolo 19:00, realne zaspia az okolo 20:00. Uspavanie ma tiez na starosti manzel.
Na tvojom mieste by som urcite delegovala viac veci na manzela. Aspon nech vodi popripade vyzvedava dite ze skolky. Nepises ako robi manzel, ale mas toho nalozeneho dost 😕

helinkaaa
autor
28. lis 2022

@lauriak manžel pracuje na střechách, a to cca od 6:30 (spíše 7:00) do 15h. Já pracuji od 7 do 15:30. Možná bych zmínila dojez - on jezdí do práce cca 5km, já cca 18km a ještě k tomu mám i v blízkosti práce školku kam chodí syn. Manžel by mohl vozit ale v tomto případě je to pro něj zajížďka neboť je to druhým směrem než kam jede on :(

nazka
28. lis 2022

@helinkaaa nemůžu poradit, protože tohle neznám. Ale chci k tomu jen dodat, že tohle je moje noční můra. V září se mám vrátit do práce, starší prvně do školy, mladší prvně do školky. A práci mám 35 km daleko, v Praze. Podle mě se z toho zbláznim.
Jinak děti chodí spát kolem 8, ale vstávají kolem 7,davej ho spinkat dříve. Aspoň budeš mít čas chvíli pro sebe a i on ráno bude cilejsi. Věřím, že si to časem sedne.

krisstina93
28. lis 2022

Mě deti vstávají v půl 7 a spát chodí kolem té 8, takže když vstavate tak brzo, dávala bych spát dřív, musí být fakt unavený. Jinak moc neporadím, já s jedním dítětem, když sem šla do prace, tak manžel vozil syna ráno do školky, právě aby nemusel vstávat v 5 a já si ho vyzvedla odpol po práci. Jinak muž doma pomáhá se vším, tak nějak přirozeně, on tu bydlí taky, takže prostě část práce zastane (i když jsem teď na mateřské, tak stíhám většinu sama a větší věci nechávám na víkend, kdy se zapojí všichni).

patypresdevaty
28. lis 2022

@helinkaaa a rano musíte opravdu vstávat tak strašně brzy? My vstáváme na budík v 6:45, pokud se děti neprobudi samy dřív a v 7:20 odcházíme.
Oblečení, svačinu apod chystáme večer.
Třeba byste nebyli tak vyřízení a syn by rano nemusel plakat, že chce ještě spát...

helinkaaa
autor
28. lis 2022

@nazka děkuji, snažit se jistě budu. Problém je, že on je velice hravý. Má rád své hračky a když dojedeme v 16h domů, tam mu zkrátka nestačí pohráti si do těch 19h, kdy se ho snažím ještě okoupat a dát mu večeři :(
Jinak věřím, že to zvládneš. Já to taky pořád nějak zvládám, práce kvůli synovi. Už jsem oželela i své aktivity a koníčky a bohatě mi stačí vypít si v klidu čas nebo přečíst 2 stránky z knihy

helinkaaa
autor
28. lis 2022

@krisstina93 během mateřské jsem vše zvládala mnohem lépe, po manželovi jsem nic nevyžadovala, neboť on byl ten kdo nás živil. Nechci říct že by si na to zvykl, má už tohle zavedené i tak nějak asi ze své rodiny. Mám v úvaze i změnu práce, abychom nemuseli tak brzy ale bohužel skoro nic není s prac. dobrou, která by mi vyhovala.

helinkaaa
autor
28. lis 2022

@patypresdevaty to by bylo moc fajn, ale tomu bych musela uzpůsobit práci, což by mi nevadilo, ale co tak průběžně sleduji tak takových nabídek moc není a nebo na to třeba sama nemám (vzdělání, apod) Jsem rozhodnutá, že pokud to tak půjde dál tak změnu práce budu muset učinit tak jako tak. Bohužel se to pak projeví na penězích a já budu u nás doma zase ten méněcenný kdo nosí málo financí. Teď jsme na tom obdobně

uzivatelkapetra
28. lis 2022

Poslední dva roky jsem to měla podobně co se týká času. Ráno do školky, pak letět do práce. Končím kolem 16 hodin, to už je syn doma s tatínkem, chvilku si pohrajeme a spát. Opravdu letos jsem neměla vůbec čas ani kolem zahrady něco dělat, nic číst.
Nevařím teplé večeře, obědy na druhý den taky ne (jíme všichni v práci, školce), úklid přes týden jen maximální minimum, o víkendu více.
Syn sám neusíná, takže stejně jdu vždy ležet s ním, a vlastně proč ne.

te_reza
28. lis 2022

Kolik mu je? Proč ho budíš tak brzy?máte školku daleko? Taky dělám všechno sama, chce to čas, než si to sedne. Větší úklid dělám v sobotu dopoledne, sem tam v týdnu dám vyprat jinak jen provozní bordel. A když něco není, tak se prostě neposeru, no🤷

tereza0111
28. lis 2022

@helinkaaa Jsi na vse sama, ale k tomu pises, ze treba pri zehleni dobijis baterky (ehm, chtela bych to vnimat podobne :D). Malicko mi pripominas moji tchyni, ktera si postezuje, ze porad jenom uklizi, ale kdyz se ji clovek zepta, proc nekdy nedela neco jineho, tak vlastne dojde k tomu, ze nic jineho ani delat nechce,protoze ji zvelebovani bytu a zahrady bavi a je to jeji relax. Tak nemuzes prece vycitat manzelovi, ze on to tak nema, co ma delat? K cemu ho pustis?
1. kolem 9, ale vstavame az v 7. Jestli vstava v 5:30, tak mi 20:00 prijde skoro pozde :(
2. je to fuska. Slevila jsem z "blbosti", zehlim jen co je potrebova, k teple veceri kazdy den neni duvod - kdyz nestiham nebo proste jen CHCI odpocivat, tak si proste vsichni namazou rohlik
3. s tim s cim mu reknu
4. urcite ledaskdo :D

helinkaaa
autor
28. lis 2022

@uzivatelkapetra naprosto stejné u mě

zet83
Autor odpověď smazal
Zobraz
helinkaaa
autor
28. lis 2022

@te_reza bude mít 4, budím brzy aby se rozkoukal a nasnídal se + abychom měli cca půl hodiny na přejezd do školky a vypravení ho tam. Nechci říct, že bych se z toho měla po*rat, jen mi přijde, že některé rodiny fungují lépe a také bych to tak chtěla + mě štvou rýpavé kecy manžela (že doma není uklizeno, že jsem neschopná, přitom sám nevnímá kolik činností vlastně dělám)

barborka09
28. lis 2022

@helinkaaa Tak už je to nějaký ten pátek co jsem tohle musela řešit, ale trvala jsem si na jednom - jeden z nás bude do školky ráno vodit a druhý bude vyzvedávat. No bylo vidět, že pán tvorstva je z toho celkem překvapen - ze začátku kvůli tomu byly i nějaké hádky, ale nakonec si to sedlo a manžel vodil do školky a já vyzvedávala. Ale můžu říct, že kdybych si opravdu tvrdě netrvala na svém, tak by opět byla na vše sama. Taky si ráno musel do školky trochu zajet, ale já neustoupila a myslím že jsem udělala dobře. Jinak v domácnosti manžel nepomáhá s ničím a ani to nechci. Raději si to udělám sama. Ale zase nejsem takový ten blázen, který každý den vytírá, vaří, na prostě uklízí pořád dokola.

helinkaaa
autor
28. lis 2022

@tereza0111 no jak se to vezme, z části mě to baví a z části ne. Jde o to, že jsme konečně ve svém a ne v nájmu, takže to chci mít doma hezké a útulné, do toho tam ještě nějaké věci zařizuji. Chtěla bych zkrátka zvládnout vše, nebo jen to nejnutnější a zbytek o víkendu ale to se mi mnohdy nedaří

bemo
28. lis 2022

Ahoj, jsem na tom s pocity dost podobně. Jsem v práci od července a domácnost naprosto kolabuje. O víkendu se to trošku spraví, ale během týdne je to katastrofa.
Já tedy jezdím do práce na 5,30 h takže ráno má děti na starost manžel. Ale mám hodně náročnou práci a dělám na plný úvazek, takže přijedu domů cca v 15:00 a nejdřív pořeším úkoly s dětmi. Pak jdu do školky, tam vyzvednu 2 nejmladší děti, doma se pak musím věnovat předškolačce. Pak klasika, večeře, uspat a jdu vařit. Do postele upadnu v 22:00 h a ráno budíček v 4:00 h a jede se dál. Každý den mám pocit, že už to nedám. V práci se absolutně nezastavím, jen na těch 30 minut povinné pauzy. Mám pocit, že teď nějak přežívám a nějaké Vánoce, které jsem dřív milovala mě teď jen obtěžují a vidím jen ty povinnosti.
1. Jinak tedy děti chodí spát cca 20:30 h
2. Mám pocit že změnu vůbec nezvládám
3. Manžel se postará ráno o děti, to je vše
4. Myslím si, že jsem na tom úplně stejně jako ty. Je to strašná divočina. A maminky by měli mít nějaké lepší adaptační podmínky po návratu z MD

tereza0111
28. lis 2022

@helinkaaa chapu. No, ja si volny cas najdu, ALE k smrti mem domaci prace nebavi, takze drzim jen to nejnutnejsi a jednou za cas mi prijde pani na vypomoc. Bez toho jsem si jista, ze bych to nedavala. Takze na tobe neni nic spatneho :D

helinkaaa
autor
28. lis 2022

@barborka09 taktéž neuklízí každý den, ale vidím-li na zemi drobky z pečiva tak uklídím ať se to neroznese všude. O závodu do školky uvažuji, jen se bojím toho, že zkrátka syn nebude chtít, jelikož je pořád jen semnou (což mě nevadí) a hlavně si myslím, že bychom se pak doma ještě více hádali

lida9
28. lis 2022

zamyslela bych se nad ranem - s jednim ditetem abych vstavala v 5h a odchazela az v 6.30 je proste zbytecny luxus... vstala bych v 6h, do 6.20h mam pro sebe - obliknu, snidane, liceni, kabelka atd... v 6.20h jdu do pokojiku, dite opatrne vzbudim, pri oblekani do nej dostanu snidani a plynule prejdem jen do zadveri pro boty a bundu a jsme pryc... podle me dite oceni max delku spanku rano 🙂

camelinka
28. lis 2022

@helinkaaa Pan manzel by potreboval zaprahnout...kor za ty kecy o tvoji neschopnosti🙄🧐

helinkaaa
autor
28. lis 2022

@zet83 snažím se také vždy nějak fungovat, za komentář jsem ráda. Odchod do vlastního znamená tedy bez manžela/přítele?

helinkaaa
autor
28. lis 2022

@bemo za komentář jsem ráda a děkuji ti za něj. Máš to daleko náročnější než já, což mne moc mrzí. Ale kdysi mi moje maminka řekla, že maminky se nikdy nezvdávají.
Co se týká té adaptace tak si myslím, že by prostě mohly být upravené pracovní podmínky. Dříve za dob našich prababiček chodili do práce jen muži. Dnes je doba taková, že ženy přebírají práci za muže (několikrát se setkávám s řidičkami velkých dodávek a kamionů s těžkým nákladem, apod).

helinkaaa
autor
28. lis 2022

@tereza0111 děkuji za komentář

helinkaaa
autor
28. lis 2022

@lida9 nejde tak o luxus jako o to že nám to narušuje přejezd minimálně 20 min, je-li provoz i déle. A to se zpravidla opozdím o 10 -15 min i do práce. Teď bude přituhovat, takže počítám dalším 10 min než oškrábu auto. Manželovi jsem několikrát říkala, jestli by mi mohl auto nastartovat ať se zahřeje než vyrazím já. Udělal to tak 3x max jinak nezájem. Ráno bývá hektické, syna přemlouvám k oblékání, k jídlu. Jediné reálné zatím vidím aby chodil spát dříve (před 19h) což si myslím že se mi nepodaří (je hravý) a nebo změnit práci

helinkaaa
autor
28. lis 2022

@camelinka to by bylo nejlepší. Stačily by mi základní věci - aby mi ráno nastartoval auto ať se zahřeje a odmrazí, když odchází o 10 min dříve. Aby se pověnoval synovi, aby třeba i on nachystal jídlo (studené, namazat rohlík, nakrájet zeleninu) nebo aby o tom alespoň mluvil. Za despotu jsem já, přitom vážně tolik nechci, jen trochu pomoct a to jsem mu to říkala ale páky na to zkrátka nejsou. Nejsem člověk který nutí a přikazuje