Rizikové těhotenství.

yanyt
19. pro 2019

Nevím, kde začít, jsem ve 28. týdnu těhotenství a kvůli předčasnému zkracování čípku jsem skončila na rizikové nemocenské, už to bude 14 dní.
První týden jsem důsledně ležela, dle doktorky ten první týden byl hodně kriticky, každý večer jsem měla tvrdnuti a bolesti podbřišku a já nevěděla jestli nepojedu znovu do nemocnice. Nasadili mi Utrogestan a magnezko, naštěstí mě nechali ležet doma, i přesto že holky s mým nálezem dávno leží v nemocnici, takže jsem byla vděčná, doma máme totiž 3,5 letou holčičku. Na kontrole po týdnu mi doktor naštěstí zjistil, že se mezitím čípek nezkratil a může se snažit něco dělat. Začala jsem postupně pomáhat manželovi, protože bohužel nebyl nikdo kdo by pomohl, tchyně která je od nás kousek se angažovala celých 5 dní a po tuto dobu mi vařila oběd, žádné nabídnuti že by aspoň dcerku vyzvedla že školky. Tchán co druhý den přijel aby mi jídlo předal, ani jednou se nepřišla podívat jak se daří. Ale to nic, vím jaké je. Ale dnes je to 4. Den kdy se snažím fungovat aspoň co se týká vaření a částečného uklidu, jen včera opět tvrdnuti a dnes už i křeče. Potřebuju vydržet do zítřka na kontrolu. Přijde mi, že je toho na manžela moc. Vozí malou že školky, to samé vyzvedáva, nákup, já sice hodím prádlo do pračky a do sušičky, ale nezvládám žehlit. Do toho vánoce a mě mě štve, že přesto že tchani bydlí kousek a jsou oba v důchodu tak nám nemají zájem pomoct. Teď je manžel poprosil jestli by nám na 2 hodiny pohlidali dcerku, že zkusíme v neděli spolu jet nakoupit, tchyně najednou výmluvy, že se musí rozmyslet, protože v neděli chce taky nakoupit. Já bych se nedoprosovala, ale chtěla jsem zkusit jet manželem. Jak mám tak mám tchyni slušně říct, protoze vím, mě tchyně příliš nemusí ať aspoň pomůžou svému synovi ?

handulkak
19. pro 2019

@yanyt Já bych hlavně manželovi nepomahala. Tak ať rodiče poprosi manžel. Měla jsem to same, jen ve 24tt a musela jsem vážně ležet, jen na záchod, rychlou sprchu a ležet znovu. Začala jsem něco pomalu dělat až po 35tt a za týden jsem neměla čípek žádný.

amazonkajanik
19. pro 2019

@yanyt přesně,jestli to manžel nezvládá, ať si poprosi rodiče sám. A ženská aby zvládla všechno,že. Když mi chlap skončil na pohotovosti se zanicenym zubem,který mu vytrhli a dali dren, tak měl v práci volno (je fakt, že to měl hrozný) a dva dny skoro prospal. Ve středu jsem tam skončila já. Zub mi nechali, ale dren mám taky. Včera byl malý miláček a spal se mnou v posteli,jako by věděl, že to mamka potřebuje, ale mužský volno nedostane,je před vánoci. Takže platí, jak kdysi řekla ségra, "kdybych nohy neměla, tak se budu plazit, protože to tak s ženskými je"
Ale ty v sobě neses nový život, takže nohy nahoru a hladit bříško!

hezz17
19. pro 2019

A jaký jsi měla nález?
Od dob susicky jsem žehličky vytáhla 2x na košili na svatbu. Jinak je to zbytečný.
Obstarat 3,5lete skolkove dítě a nakoupit, uvařit není žádná velká dřina.

lida9
19. pro 2019

promin, ale zehlit nemusis, manzelovi sepis nakup a nikam s nim nejezdi, nebo objednej pres rohlik ci jineho dopravce... na uklid si nekoho najmete, vsak parkrat se to taky nezblazni... 28tt je jeste hrozne malo a prijit o mimco kvuli uklizenemu bytu?? nebo peknym Vanocum? vzdyt muzou byt pohodove a skromne...

codal
19. pro 2019

@yanyt souhlasím s holkama, holt to manžel bude muset zvládnout, vy si zkuste usnadnit život dovozem nákupu, nějakou úklidovou službou a ty se šetři nebo to špatně dopadne.. v dnešní době prádlo není třeba zbytečně žehlit, obědy bych si taky objednávala nebo se snažila dělat jednoduchá jídla na víc dní, s dcerou si zalez do postele, koukejte na pohádky, čtěte knížky a hlavně nohy hore, ono se to nezblázním, když nebude uklizeno, hlavně ať je mimimko v pořádku!

yanyt
autor
19. pro 2019

@handulkak já doufám že od minulého týden se čípek nezkratil, ale od včera mi není moc hej.
Manžel nepoprosi, řekne že to zvládne sám. Tak snad to je jen teď před vánoci a vše se po svátcích uklidní.

yanyt
autor
19. pro 2019

@amazonkajanik je to tak, jen já si prostě asi do teď neuvědomovala že nemůžu všechno dělat jako v těhotenstvím s dcerou, u té jsem 5 před termínem myla okna😥
Manžel je hodně sikovny, samozřejmě co neřeknu to neudělá, ale beru to tak že toho má taky hodně. Asi to musím výdržet

yanyt
autor
19. pro 2019

@hezz17 tak krátký čípek a tvrdnouci břicho a hrozící předčasným porodem. To máš pravdu že to není žádna dřina, ale pokud ti u toho tvrdne břicho a máš bolesti jako při menstruaci, tak asi to není moc normální ne? Když se mi za dva dny zkrátil čípek na 20 mm a jsem teprve 28.tyden.

hezz17
19. pro 2019

@yanyt no ale já myslím, že to není dřina pro chlapa🙄

yanyt
autor
19. pro 2019

@codal
@lida9 mám pocit že paní na úklid by mohla chodit aspoň 2x týdně, cítím se neschopné. Do teď jsem toho zvládala hodně, nedokazala jsem moc sedět a teď se mi to vše oplaci.
Spíš to že jsou svátky, snažím se vyrit rychlovky a pomalu doma něco dělat, ale po chvilce si musím lehnout. A ve výsledku mám pocit že jsem stejně nic neudělala.
Třeba jsem teď stihla uvařit alespoň rizoto, uvidím co mi řekne zítra doktor, snad se to nezhorsilo.

yanyt
autor
19. pro 2019

@hezz17 přijde mi to spíše vůči němu nefér, celý den je v práci a k tomu jeste ve své firme řeší projekty, které buď někdy jezdí řešit nebo na nich pracuje a jezdí až večer, tak teď vše odsunul.

codal
19. pro 2019

@yanyt neschopná nejsi, čekáš mimimko a to je teď nejdůležitější! To jestli půjde ven dřív můžeš ovlivnit jen ty, nikdo jiný, tvůj klid je teď tvá práce ❤️!

codal
19. pro 2019

@yanyt a to že teď manžel omezí práci a pomůže ti, abys mohla v klidu dnosit vaše dítě, je opravdu to nejmenší, co může udělat. A na úklid se fakt vyprdni, ono se to nezblázním!!!

yanyt
autor
19. pro 2019

@codal máš pravdu, on chce abych ležela, ale těžko se přinutit že. Ale máš pravdu, teď je to jen na mě.

codal
19. pro 2019

@yanyt musí to byt hrozný, já taky vydržím ležet jen když jde do tuhého a tohle jsem naštěstí nezažila, ale věřím, že to zvládnete, užívej si dceru,i v leže můžeš stavět lego, číst knížky, případně i trochu malovat, tak si každý den něco vyrobte, ber to jako úkol a ten čas prostě využij k tomu, že si posledních pár týdnů užiješ jen dceru, ona to pak bude honička a už to nikdy nebude takové. Jednou týdně ať vám přijde paní na úklid vypulírovat byt, sem tam objednej něco k jídlu, ať nemusíš vařit, nákupy taky objednávej (zlatej internet v tomhle) a zbytek prostě počká;)..

handulkak
19. pro 2019

@yanyt Můj manžel taky musel. Proste to jinak neslo. Vždyť to děla nejen pro tebe, ale i pro miminko.
Když jsem to měla u prvního těhotenství, manžel semnou chodil na každou prohlídku a pokaždé se modlil, aby to bylo v “pohodě” a já mohla v klidu ležet doma.

yanyt
autor
19. pro 2019

@codal zrovna minulý týden jsme se o tom s manželem bavili, že by nám nákupy přes rohlík mohli dost ušetřit času a to ne jen, teď když jsem tehotna.
Já si paní na úklid moc nedovedu představit, kamarádka když byla na mateřské si paní čas od času objednala na okna, na velký úklid, ale spíš já mám asi spojené to že budu na mateřské tak to bude na mě. Akorát uklidit těch našich 90 metrů je pro mě někdy oříšek, ale myslím že manžel na vánoce překvapí a já pod ním dostanu roboticky vysavač 2v1 takže o práci mene😉
Ale děkuji za podporu😊

yanyt
autor
19. pro 2019

@handulkak vís, já to ten úvodní příspěvek tak možná blbe napsala, že já mám žen pocit že manžel potřebuje nutné pomoct, ale on zatím vše zvládá a přijde mi někdy že se v tom vyziva, že nás má rád obě s dcerkou doma, je hodně rodinné založený a je šťastný že čekáme druhého prcka, možná to je jen můj pocit že by potřeboval pomoct...

puhelin
19. pro 2019

Ja jsem ve 26tt mela cipek tak kratky, ze mi dr. doporucila cerklaz (20 mm). Po tom zakroku jsem sice mohla vic fungovat, ale ne tahat neco tezkeho, dlouho stat, chodit, atd. Nastesti mam rodinu pobliz, tak mi starsi dcerku brali na vylety, nebo proste jen si ji vzali k sobe a ja lezela. Nekdy jsme se proste jen divaly na pohadky, mazlily se, malovaly, stavely kostky... Bala jsem se, ze steh nevydrzi. Nezehlim, nakupy delal manzel, i varil. Ja vesela pradlo v sede. Manzel pomahal hodne, ale bylo to v poradku. Vzdyt deti jsou nas obou. Od ukonceneho 36. tydne uz jsem zase fungovala, abych nabrala silu na porod, protoze jsem byla hodne oslabena.

lennus
19. pro 2019

@yanyt Naprosto ti rozumím! Byla jsem teď naposledy velmi riziková, měla jsem za sebou porod syna 33+1, potrat v 11.t. a porod ve 23.t., kdy malý umřel.
Hodně mě teď hlídali. Babičky máme daleko, jedna pracující, druhá aktivní zaneprázdněná. Celkem jsem fungovala, spíš jezdila autem, ale byly stavy, kdy jsem cítila tlaky dole, odpočívala a muž se otáčel. Hlavně psychika fungovala, měla jsem občas velký strach. Zkus vše minimalizovat, objednat nákupy, s dcerou dělat pasivnější zábavu, manžela zapojovat, chvíli to zvládne, ať promluví s rodiči on, ono to uteče. Já si dávala mety. Od 28. t. je dle neonatologů velká pravděpodobnost, že dítě bude bez následků. 34. t. už jsou dozráté plíce.
Držím palce!

lennus
19. pro 2019

@yanyt Taky je to příležitost, jak si číst, roztřídit fotky, zašít prádlo v ruce 😉

yanyt
autor
20. pro 2019

@puhelin i já mám na poslední kontrole čípek 21 mm, zrovna teď čekám na kontrolu po týdnu, tak jsem celkem nervózní. V noci jsem měla křeče jak při menstruaci, tak si říkám, že to musí být dobré.
Já se snažím něco dělat s přestávkama, rano jsem utrela prach, pauza, zkusila jsem vysat aniž bych ale zvedla vysavač co se nějak namahala, jen jemná chůze. Dnes mi je celkem, fajn. Já myslím, že na mě působí stresove i ty vánoce, jsem zvyklá mít vše jak potřebuju a teď jsem závislá. Naštěstí mi mamka přislíbila pomoc s vánočním vařením.
Takže ti pomohla cerklaz? Mě nic takového doktor nenabidl.

yanyt
autor
20. pro 2019

@lennus počkej a porodila si tedy ten 33. týden nebo to bylo předchozí těhotenství?
Čekám na kontrolu a jsem šíleně nervózní, navíc jsem se dozvěděla že můj doktor tu dnes není, že odjel odrodit svou partnerku.
To je mi líto, že máš takovou zkušenost, muselo to být strašně, až mi z toho mrazí.
Já jsem dnes 27+3 tak si říkám, že to snad doklepeme co nejdéle, tehdy když jsem byla v nemocnice je to skoro 14 zpět a to jsem byla teprve 25+5.

puhelin
20. pro 2019

@yanyt Pomohla, ale delali mi ji za pet dvanact na zacatku 27tt. Branku jsem mela 17,3 mm.
Rodila jsem po terminu.

lennus
20. pro 2019

@yanyt Ano, porodila jsem 33+1 syna, vše ok, jen musel na JIP z kraje, ten počáteční kontakt nám chyběl, ale vynahradili jsme si to dlouhým kojením. Zkušenost to byla silná, ale hodně nám i dala. Holčička nám to teď vše vynahradila. Drž se a hlavně se nalaď, že to bude ok. Taky se mi jednou zkrátil čípek, ale nakonec vše v pořádku, narodila se dva dny před termínem

janapetrvalska
20. pro 2019

na tu dobu bych objednala jidlo pobliz z restaurace nebo ze skoly apod az domu ... nakup nych objednavala, a max hodit do pracky a susicky a hotovo .. zadne zehleni .. pokud to neni kosile nebo nejka jemnouka halenka zehleni neresim. a 1x zs tyden povysavat a vytrit zvladne manzel. akdyz to vemes tak na manzel zbyde vyzvedavani male, vylozit nakup z tasek(ktere muzes prevzit), vyzehlit si par kosil jestli nosi, a vytrit povysavat jednou tydne , a ohrat jidlo nebo nachystat rychlou vecu .. to neni moc, zenske chodi do prace starsji se komplet o domacnost a i stihnout varit .. takze zas takova zatez to neni, jen ti chlapi si to delaji po svem 😉 tak nozky nahoru a hladit brisko !

yanyt
autor
20. pro 2019

@puhelin
@lennus holky, tak mě pocity z kontroly jsou smíšené. Jak jsem psala můj doktor nebyl v ordinaci tak jsem šla k jeho zástupu, byla to rychlovka, dost nesetrne mi zasunul tyčku utz. a říkal to je v pohodě, máte čípek 2,9. Tak jsem po něm chtěla vysvětlení jak se mohl změnit od posledních dvou kontrol když jsem měla 20 mm a abych mu řekla pravdu, tak jsem se přiznala, že jsem tento týden moc nelezela a že jsem měla opět problémy. A on, že jestli jsem neměla tehdy příliš pohybu, že se ten čípek vlivem přílišného zatížení mohl zkrátit a teď když jsem odpočívadla tak povolil. Ale, že stále nemám vyhráno že se to může kdykoliv změnit, že klidový režim mi zůstává a řekl mi, že by mi nejradši zrušil vycházky, které mi posledně doktor napsal. Kontrola zase za týden. Neudělal ani ultrazvuk mimca, jen prostě šup šup a šla jsem domů.

yanyt
autor
20. pro 2019

@janapetrvalska je to tak, my ženské máme zatezovou hranici někde jinde. Dokážeme toho zvládnout všechno, když si vezmu jak při mateřské jsem měla uvsrebo, uklizeno, nakoupene a ta každý den...😊

puhelin
20. pro 2019

@yanyt Utz miminka neni potreba, zbytecne ho to zatezuje. Moje dr. delala utz miminka jen na zacatku, vzdy pro kontrolu srdce, na par vterin vaginalne. Pak uz kontrolovala jen vaginalne utz cipek, miminko pouze pri velkych utz okolo 20. a 30. tt Ty rozmery se muzou lisit podle zpusobu mereni, kazdy dr. meri jinak. Ja bych pro svuj klid jela jeste na pohotovost, v nemocnicich mivaji presnejsi ultrazvuky pro premereni.

yanyt
autor
21. pro 2019

@puhelin já včera nakonec skončila opět v nemocnici, doufám že do porodu naposledy, opět bolesti jak při menstruaci a i v krizich.
No sestra mi řekla, že mě doktorka co slouzi nepustí domu, že bych tam měla ležet, tak mě vyděsila, nakonec přišel doktor, zjistil, že ten čípek mám stejný jak posledně 21 mm, takže nevím kde v poradne přišel na 2,9. A přiznala jsem se mu, že celý den mi bylo fajn, že jsem si jen napustila trochu vody do kbelíku a potom to začalo.
Rekl, vysetril mě a říkal, že bych správně měla zůstat do rána, že mi udělají Partosure test, jestli je riziko že do 14 dní předčasně porodim, ale ze chápe, že mám doma dcerku a že navíc bydlím kousek tak kdyby něco tak mám přijet znovu jinak mám přijít v sobotu na ten test. Dnes na 10 s manželem jeli teda do nemocnice, vše jsem iept vysvětlila doktorce a sama říkala, že kdyz se má ten čípek zkrátit tak se zkrátí i v leze, že nemám podávat vrcholové výkony, ale muzu pomalu něco dělat. Test mezitím vyšel negativní, takže nmto zatím na porod nevypadá, chvalabohu a dala mi doporučení, že bych měla raději chodit do rizikové poradny k nim Fakultku, ale mám se domluvit se svým gynekologem, jestli s tím nemá problém. Toť vše.
Jinak ty bolesti jakmile jsme dojeli včera domu, tak ustali a od té doby nic. Prý udělali chybu v tom, že mi měli změřit čípek hned na začátku těhotenství aby věděli, jestli jsem ho měla už tak dost krátký a měli mě více hlídat, že by se toto vše nemuselo stát.
Mám pocit, že jsem dnes vyhrála ve sportce, jsem doma.