icon

Napsali byste manželovi rodiče nebo manželovy rodiče?

aninkas1
30. lis 2014

Určitě je to triviální a jsem jen tupoň, který to nemůže najít a z hlavy vydolovat ALE napsaly byste 1.p. kdo co: MANŽELOVY RODIČE nebo MANŽELOVI RODIČE ?? (rozum mě kloní k měkkému "i", ale nejsem si jistá 😀 ) Děkuji převelice 🙂

berynka
•
30. lis 2014

1. pád manželovi rodiče (jako kdo co matčini rodiče)
4. pád manželovy rodiče (jako vidím matčiny rodiče)

berenika39
•
30. lis 2014

manžela rodiče nebo rodiče manžela.

jana804
•
30. lis 2014

@berynka má pravdu, manželovi rodiče mají v 1. pádě mn.č. -i. . Mají i měkkou shodu - rodiče odjeli.

petrajurinova
•
30. lis 2014

manželovi rodiče - samozřejmě

madulinka
•
1. pro 2014

manželovi rodiče - ti rodiče - a přípona ovi v prvním pádě - vždy měkké "i".

kamilka007
•
2. pro 2014

@madulinka Ehm.. nechci zabřednout do gramatické diskuze ani poučovat, ale s tou příponou "ovi" v 1.p. a vždy měkkým "i" - to by pak bylo třeba "sultánovi ženy"?... Nehledě na to, že v 1. pádě jsou tu jen "rodiče", nikoli "manželovi"... 😉

aninkas1
autor
•
2. pro 2014

Holky všem moc děkuji, byl to pro mě takový malý překladatelský oříšek 😀 Většinou jsem si jistá a íčka neřeším, ale tohle mě vykolejilo 😀 😅
@berynka
@berenika39
@jana804
@petrajurinova
@madulinka
@kamilka007

Jinak "manžela rodiče" bych asi nenapsala - to mi nejde přes zobák 😀 Jako bych asi nikdy nepsala "manželovo rodiče" - což vím, že je místopisný slang, ale nepoužívám ho... spíš mě to dráždí 😀

guinea
•
2. pro 2014

@aninkas1 Já si pomáhám slovy "ty - ti".

Větu "Přišli manželovi rodiče" lze říct i jako "Přišli ti rodiče" - tj. manželovi je na konci měkké i.

Naopak "Viděli jsme manželovy rodiče" - lze říct jako "Viděli jsme ty rodiče" - znamená to, že manželovy je v tomto případě na konci tvrdé y.

aninkas1
autor
•
2. pro 2014

@guinea jj tim si take pomaham vetsinou, ale vzhledem k tomu, ze casto rikam "ty rodice" tak me to prislo spravne oboje 😀 Musim si asi dat otazku, zda jsou manzelovi rodice zivotni ci nezivotni 😀 A jak moc 😲 😠 😀 😀

guinea
•
2. pro 2014

@aninkas1 Haha, neživotní rodiče. Ale vím, jak to myslíš. Prostě kde jde oboje, - nespisovně "ty" a spisovně "ti", tak je vždycky měké. Všimni si, že tam, kde kde má být na konci tvrdé "y", slovo "ti" nepasuje vůbec.

jamia
•
2. pro 2014

@aninkas1 Manžela rodiče taky není správně, jen manželovi rodiče a rodiče manžela.

banitram
•
4. pro 2014

není lepší použít TCHÁNI .....

aninkas1
autor
•
4. pro 2014

@banitram Jakože tchán a tchán??? 😀 To by mi tchýně dala 😀 😉 Kdyžtak píšu "tchánovci" ale chtěla jsem si obohatit slovník 😀 I když obejít to samozřejmě jde také 😉

itz_kacenkaa
•
23. led 2018

V Domácím úkolů máme spojení ,, tatínkov_ rodiče " ale netuším jestli tam má být tvrdé nebo měkké,, i" prosim o radu 🙂 děkuji😊