Ohrozí nedostatek plynu průmysl a zaměstnanost?
Myslite si, ze padne prumysl bez plynu? Ceka nas masova nezamestnanost?
proč strašíte dopředu a zbytečně vyvoláváte paniku? i kdyby nebyly obnoveny dodávky plynu z Ruska, tak ČR má na jistou dobu zásoby, takže by došlo k omezení spotřeby v různých odvětvích a pak by se to zase nějak vyřešilo, stejně jako to musí řešit okolní státy, kdybych uvažovala jako vy, tak padne celá Evropa s Německem v čele...
Ne, nebojím. Jestli padne, tak kvůli ekonacistům a jejich pojebanému green dealu.
A k čemu je dobrá tahleta masírka?
Žít v neustálém strachu ti nijak neprospeje, nějak bylo, nějak bude...
Vypni telku, dejchej a zbytecne nerozdmychavej paniku, jak kdyby tech sracek vsude kolem nestacilo...
Nepadne bez plynu, ale už teď se řeší odstávky ve velkých továrnách kvůli elektrické energii. Ty náklady se zvyšují, ale zákazník platí stále stejně.
Na plyn doplatí jen domácnosti, co jsou závislé na centrálním topení, prostě se už nebude na sídlišti topit doma na plný koule, protože se omezí centrálně doba vytápění i na kolik stupňů se bude vytápět. Zásoby sice máme, ale nedají nám ani na jednu celou topnou sezónu.
Holt jsme rozmazlení a zvyklí, že cvakneme a je teplo a světlo, ale teď se budeme muset uskrovnit.
Ne, nepadne. Možná se zavřou některé firmy, zvýší se nezaměstnanost. Ale to je přirozený ekonomický cyklus. Už dlouho jsem žili v prosperitě, Myslím, že každý, kdo rozumí ekonomii už nějakou dobu očekává recesi. Myslelo se, že ji přinese covid, to kupodivu ne, tak teď nejspíš válka a problém se zdroji.
@hezz17 ano, propouštět se bude. Nejsou součástky, klesá počet odvolavek, protože nelze zkompletovat automobily, do toho rostoucí náklady na výrobu. Některé pobočky se budou i zavírat a slucovat s většími, takže ne všichni zaměstnanci budou potřeba a ti, co dostanou nabídku, tak pokud nebudou ochotni dojíždět do nového místa, mají smůlu.
@fire85 ČR má sice zásoby, ale v zásobnících které nevlastníme my, ale Německá RWE 🤣, jsem zvědavá když přijde ta krize, jak budou solidární, nechají mrznout své lidi a rádi nám ten plyn s radostí pošlou 😆. Ale možná to vidím černě. My žádné zásobníky nemáme, jen je máme pronajaté...
můj muž dělá plynaře.stavběvedoucí z jeho práce jezdí ohledně plynu po cizích zemí a fakt plyn se rušit nemá.
Takhle, jakýkoli zádrhel se briskně dozvíme, Blesk udělá speciál, TV Nova to zařadí do zpráv hned za rozhovor s Hanychovou a Soukupem, až řeknou média, tak je to tady. Do té doby navrhuji žít své životy, max. objednat nějaký ty svetry..
@fire85 Jo to oni se tím moc nechlubí, odborníci jim radili postavit zásobníky vlastní, už dávno před tímhle vším co se teď děje, takže úplně jejich vina to není, to jde na vrub předchozím vládám...Jako recese by přišla tak jako tak, do ekonomiky se uměle napumpovalo moc peněz při covidu, teď se krize ještě prohloubila válkou... No nejvíc se teď smějí Američani když jim dolar snad poprvé v historii vystoupal na 1ku1 k poměru euru 😅. Ale já jsem optimistka, prostě jsme se dlouho měli všichni dobře, a nikomu neuškodí si trošku přehodnotit hodnoty v životě, co je vlastně důležité ☺️. Důležité je aby se pomohlo těm co to potřebují nejvíc no, ale nalijeme si čistého vína, je jasné že střední třída brutálně schudne, protože ta to zachraňování celé potáhne a bohatí ještě zbohatnou 🤣
@hezz17 Můj taky dělá v autoprůmyslu a soboty normálně dělají
@barmil Ale chudáci lidi s dětmi. Jestli se bude topit jen na 19 stupňů jak píšou ve zprávách, tak chci vidět jak se budou malá miminka koupat...
Nikdo nevi co bude takze nema smysl nad tim spekulovat. Navic to tak bylo vzdycky, podivej se do historie- chvilku byl klid, pak se neco delo, zase klid.. jako to je zivot. Ted jsme se meli dobre ( a kdo ne, mel by se nad sebou zamyslet) a ted se budeme mit chvili hur ( ne vsichni, jako za kovidu) a pak zase bude dobre.
Ja jsem treba uplne v klidu ( s plynem, prumyslem) ale zase me trapi utrpeni lidi na UA, asi jsem divna.
@klokanka31 tady zas zustavaji na procentech doma, protoze nemaji soucastky z ukrajiny 🤷🏻♀️
@klokanka31 úplně normálně. Když byla dcera malinká, tak jsem před koupáním poštěla v koupelně fén 😀
Jinak manžel děla ve sklárně, a jsou závislý na plynu. To si už nikdo neuvědomuje, že když nebude obalový materiál (sklenice, láhve, skleněné vitríny atd), že to bude mít vliv na potravinářský průmysl, stavební průmysl, automobilový průmysl atd.? A pece předělat na elektrické není žádná sranda. Jejich spotřeba plynu je enormní a pokud by se spotřeba plynu omezovala, tak sklárny se zavírají jako první.
@klokanka31 jak Tě máma koupala dřív, když nebylo v koupelně topení? A předtím se v baráku ještě kolikrát chodilo do koupelny přes studenou chodbu. Vše se dá řešit, jen to chce hledat možnosti a nehroutit se z toho už předem.
@barmil Když jsem byla mimino tak v obýváku na stolku, topili v kamnech takže bylo hezky teplíčko. A později v koupelně a tam bylo elektrický topení
@klokanka31 V koupelně máme elektrický přímotop, který se tam dával jen kvůli malé. Do koupelny se jde přes chodbu bez topení a zimu jsme zvládali úplně v pohodě. Když šla malá do vany, zapnulo se topení 15 minut předem na 22 stupňů. Chvilku se cachtala a pak v ručníku do tepla v obýváku.
Lidi se přizpůsobí, malá miminka můžou koupat ve vaničce v místnosti kde se topí celý den. Je to víc práce, ale fungovali jsme tak hned od porodu až do 5 měsíce a dalo se to v klidu.
Jen je potřeba tu vanu pak vykyblikovat do umyvadla. Ne jak já hvězda, když jsme si vylila 15 litrů vody v kuchyni. 😃
Ne, nepadne. Neni duvod. Maximalne se treba nejakym zpusobem nekde omezi provoz, ale ani to si myslim, ze ne.
Tak kdyby se zavrel kohoutek plynu,tak si tady lidi neuvedomuji co nastane,cenovy chaoz,recese,nezamestnanost,elektrina vystoupa do neunosnych vysin.Omezeni s topenim a vsim a jeste na celou zimu nevyjde.Ale kdyz nebude v trubkach plyn nez se to natlakuje a odzkousi,to potrva...
Ale tohle at si resi Fiala,ten volal po odstrizeni se od ruskeho plynu a pritom jsme zcela na nem zavisli...propaganda bezi na plne obratky na obou stranach a vubec jen tak mimodek treba probehne zprava,ze ty penize pro Ukrajinu ve fondu uz nekdo odtams vytuneloval...A nekdo tady mel ubytovsou Ukrsjinou rodinku,ale kdyz po pul roce uz je enchtel a meli se postavit na vlastni nohy a platit si vse sami,radeji odjeli domu,ze se jim styska,ze je vlastne u nich bezpecno...co si k tom pak myslet...
A co se tyce cen,tak na podzim se nestacime divit,kdo muze at jeste fixuje sice 3 x draz,ale porad za min. nez za pul roku.Fialova vlada jsou amateri,vubec nevyzvali lidi,kdo ma kotle na tuha paliva,at se zasobi aby mohli topit a snizilo odber plynu,protoze sice by mohli lidi topit i na tuha paliva,ale museji tam mit co hoditynebo to apk tem.lidem to topivo bude rozvazet armada?na drevo uz jsou tak dlouhe poradniky,ze ho jen tak nejde sehnat a u toho dalsiho nevim.A za jakou cenu to pak lidi nakoupi,budou na to mit?Za me amaterismus.
Nejhorsi je,ze to ma zase zaplatit stredni trida,ta ktere se vlastne ani nic nerozdavalo a rozdavat nemusi...
A tak vlastne si myslim,ze ted pujde o sponovani ceny a ten novy normal,ktery nastane na ty 2-3 roky bude hodne nepekny,pokue vubec nejaky plyn bude...
Nicmene je leto,tak si uzivejme dokud to jeste je mozne,od podzimu nas cekaji tezke casy...
@klokanka31 Kdyz jsem byla pred 30ti lety malá, tak jsme bydleli ve starém baráku, kde byla studena a vlhká koupelna bez topení. Přes chodbu. Jako úplne miminko me koupali ve vanicce v obyvaku na stole a pak jsme to normálně vydrželi... A co? Prezila jsem a jsem zdravá jak řípa.
@marcicek84 Byla jsem si skoro jistá, že tuhle diskuzi jsi založila ty. 😃 Covidu, válka na Ukrajině, ceny energií...všechno témata, v nichž se využíváš a udržuješ paniku. Čekám kdy se objeví oponentka ...
VSICHNI TADY UMREME 😱😱😱
Mě spíše děsí ty celosvětově výpadky energie... blackouty... jsem zrovna 3 roky zpět četla knihu se stejným názvem, tak nemám hezké myšlenky 🙄 dnes se nedá ani žádnému článku věřit, ale blbě mi utkvěla jedna věta v hlavě, že se máme připravit na možnost, že se to stane standardem, že v zimě klidne 2 hodiny denne nepůjde proud... Ale věř něčemu, když je dnes každý druhý článek fantasmagoricky... Pořád věřím, že nás nic špatného nečeká 🙏

Mam z toho obavy. Muz dela v auto prumyslu. Maji mit do konce prazdnin vybranou vsechnu dovolenou. Ja cucham propousteni, on cucha pracovni soboty.