Panický strach ze zubaře. Jak to zvládnout?

bemo
16. únor 2021

Ahoj holky.
Jdu si sem pro radu, mám obrovsky strach ze zubaře, ne že bych tam zažila někdy něco hrozného. Nedokážu s tím pořádně nic dělat a vše se uklidní až když odcházím z ordinace a vím že mám vše v pořádku. Chodím pravidelně, ale už jen zvednout telefon a objednat se je pro mě jaká si meta. A pak mám stažený žaludek a velmi málo jím a v den návštěvy nejím vůbec, to je mi tak zle, že jsem ráda, že do sebe dostanu vodu. Je na tom někdo také tak? Máte nějaký tip jak to zvládnout lépe? Teď mám jít na kontrolu v pátek a protože mě začaly bolet před týdnem osmičky, tak se děsím, že půjdou ven.

levandule_k
16. únor 2021

Jako dítě jsem se bála zubaře, ta zubařka byla řezník, pak jsem měla od teenagerského věku jiného zubaře a on byl sluníčko, úžasně hodnej člověk, tam jsem se přestala bát zubařů.

Bojíš se bolesti nebo toho, že budeš mít na zubech něco nestetického?

petrane
16. únor 2021

Bojim se stejne jako ty 😂 a spis ty bolesti po zakroku..zubare mam super,ale rikam mu,ze ho nikdy nebudu mit rada 😂
Co mi asi trosku pomohlo je,ze se objednavam hned na rano a snazim se si uvedomit,ze je to vazne pro moje dobro a taky mi pomohlo,ze jsem tam byla tak casto,ze jsem si uz zvykla

pampeliska1313
16. únor 2021

Před každou kontrolou brečim, když jsem ještě kouřila, padlo několik cigaret ještě před ordinací a týden predtim už mám problémy se spánkem. Přitom nemám zuby nějak problémových až na dva, jde čistě o iracionální strach. Jediný co mi pomohlo to trochu zmírnit bylo to, že se mnou chodil manžel - ano, sama bych tam nedošla a radši se pokusila si zlomit nohy před vchodem, a že je moje zubařka strašně hodná ženská co mi všechno vysvětlí, ptá se jestli to nebolí a popř. mě dopuje umrtvovákem. Čistila mi kanálky a nevěděla jsem vůbec nic - ale taky říkala, že hromada českých lékařů používá české přípravky na znecitlivění a mají účinnost asi 80% takže to pak někoho už bolí a je lepší brát ze zahraničí. Každopádně, pokud máte někoho, kdo Vás může podpořit cestou k zubaři, využila bych toho, třeba Vám to aspoň trošku pomůže.🙂 a taky jistota, že se na lékaře můžete opravdu spolehnout dělá hodně.🙂

janule1940
16. únor 2021

Mě pomohlo najít špičkovou kliniku,kde NIKDY zákrok nebolí.Spravovali mi tam pulku pusy a po roce zákroku u nich jsem už beze strachu.zacatek byl ale těžký.

zelenaesmolda
16. únor 2021

@bemo ber to tak,ze ve stredoveku bys na problemy se zubama umrela a bud vdecna,ze mame kvalitni zubarskou peci

jana_zofie
16. únor 2021

Ja si vytvorila averzi v dospivani, kdy na me zubarka sislala a chovala se ke mne jak kdyby mi bylo pet. Byla k tomu neprijemna, nikdy nic nevysvetlila, nediskutovala, neptala se a to ani kdyz uz mi bylo devatenact. No proste jsem ji nemohla videt ani v autobuse. Sedm let jsem se k zubari bala a pak si nasla noveho. Je naprosto skvely, presto k nemu nechodim s nadsenim, nicmene chodim pravidelne, jen to tam chvilku rozdychavam...

bemo
autor
16. únor 2021

@levandule_k já se strašně bojím bolesti. Odrodila jsem 5 dětí, ale tady jsem jak malý děcko. Ikdyž naše děti se vůbec nebojí.
Mám v puse pár plomb, nikdy jsem neměla ani injekci na umrtveni. Takže fakt relativně pohoda. Ale to co se mi děje v těle, když se blíží kontrola a potom na samotným křesle to je děs a mám pocit, že se to i zhoršuje. Navíc se mi šíleně navaluje, během prohlídky. No jsem prostě zabítý případ.

@pampeliska1313 manžel bude doma hlídat děti, jinak tam chodím s nimi a je pravda, že před nimi se snažím být jako máma hrdinka a možná i to dost pomáhá.

martiniquest
16. únor 2021

A kdo to nema? Zubar proste pro vetsinu lidi neni wellness, kor kdyz mame hruzne zazitky z dob hromadnych skolnich prohlidek a jeste idealne u zubaru, kteri se nespecializuji na deti. Zkus Bachovy krizove kapky nebo homeopatika Gelseimium 9ch. Mne to pomaha.

priefi
16. únor 2021

@bemo měla jsem to naprosto stejně, byl to takový ten klasický přístup... Ale zubař mi zmrvil, co se dalo a vše dělal polovičatě. Změnila jsem zubaře, jedná se o zubaře, který je profík, ale skoro vše si hradním sama. Teď už nemám strach že zubaře, je to fakt jiný přístup. Teď mám vždy strach, jak moc se mi otřese peněženka a kolik tisíc tam zůstane. Ale jinak ten přístup je fakt skvělý a zjistila jsem, že jsem se přestala bát. V čekárně pohoda, před tím jen jsem byla v čekárně, srdce až v krku, pocit, že asi mě za chvíli přežene a celý den ve stresu, že jdu k zubaři.

priefi
16. únor 2021

@zelenaesmolda otázka, zda je kvalitní... Můj ex zubař zmrvil, co se dalo... A kazy fakt neřešil, dokud nebyly viditelné a to už bylo pozdě.

herminka
16. únor 2021

Já mám zubařku úžasnou, ale taky se bojím bolesti, takže už skoro ve dveřích žádám anestezii i na vrtání a paní doktorka pro to má pochopení.

bemo
autor
17. únor 2021

@priefi můj zubař je moc šikovný a hodně poctivý, projede každý zub. Před ním jsem měla zubařku, která se do pusy jen podívala a když jsem jí řekla že mě nic nebolí, tak bylo po vyšetření.
Tento nynější je vážně šikovný, ale i tak mám strach takový ten přirozený, ale s blížícím se datem už opravdu panický.
No, každopádně se mi uleví a snad už bude po bolesti.
Kéž by se na to člověk dokázal dívat, tak, že to je chvilkova bolest a teď už mě to bolí skoro týden.

mia255
17. únor 2021

já se takto bála taky... strašně dlouho mi trvalo se vůbec odhodlat zavolat a proto jsem u zubaře nebyla stráááášně dlouho (stydím se za to). No a pak přišla bolest, já do ordinace nakráčela se staženým zadkem... no a zjistila jsem že mám tak skvělou zubařku, která mi všechno poctivě klidně na několikrát opíchá jen aby mě to nebolelo, že už mě strach přešel. Ano, volám se staženým žaludkem ale už je to milionkrát lepší. Taky mi hodně pomohlo být s dcerkou u té samé zubařky jak ji trhala špatný zoubek. Dcerka ani nehnula brvou (já samozřejmě slzy v očích jestli ji to nebolí), tak jsem si řekla, že přeci nemůžu být větši posera jak to dítě a snažím se to zvládat líp :D

mia255
17. únor 2021

@bemo naposled jsem k ní šla s dlouhodobým tlakem na zubu. Se zubem nic nemám, prý jsem si to vsugerovala ale aspoň mi vytrhla osmičku, která špatně rostla a byl tam kaz:D ptala se mě zda chci hned nebo se chci objednat a ten malý hlásek mi v hlavě říkal ať to odložím, že teď ještě není potřeba. Hecla jsem se, řekla, ať to udělá hned a za dvě minuty byl bezbolestně venku 🙂

zelenaesmolda
17. únor 2021

@priefi tak ja to myslela tak,ze dneska se na zanety nebo kazy neumira a jit k zubari neni nebezpecne 🙂

priefi
17. únor 2021

@zelenaesmolda mno... Ten můj mi nechal bez povšimnutí váček u zubu, i když jsem na to upozorňovala, že tam mám píštěl (cca 3 roky). Pak jsme tam byla jednou s aktivní pištělí, udělal endo, do té doby ho to nezajímalo. Endo udělal blbě. Teď u nového se ukázalo, že tam mám u toho zubu váček. A tohle už sranda není... Šéfová mi říkala, že díky váčku její kamarádce váček zlikvidoval srdce. Takže... Není to jak ve středověku, lidé na to to už neumírají, ale občas se stát může.

priefi
17. únor 2021

@bemo mno... Mi asi pomohlo i to, že jsem zažila takové bolesti, že zubař už byl totální vysvobození a injekce od bolesti nebyla nepřítel, ale spása 🙈 od té doby taky asi mi přešel strach 😅

levandule_k
17. únor 2021

@bemo Máš v sobě nějaký blok ze zubaře. Jako je zbytečné ti říkat, že se nemáš bát, protože strach nijak rozumově nepřemůžeš. Pět porodů, tak to je slušný výkon 🙂
Když mi trhal zubař stálý zub, tak mi to napřed znecitlivěl vodičkou, pak dal injekci, abych necítila ani tu injekci. Pamatuji si z toho, akorát mírný tah, a to bylo před x lety, dneska jsou ty přípravky úplně jinde. Chce to zubaře, co je hodný a dělá zákroky bezbolestně. Když mi vrtala nová zubařka plombu, tak mi automaticky dala injekci, já jsem ani nestihla říct, že ji nechci kvůli strnulosti. Dneska se dá dělat zubařina velmi komfortně pro pacienta, takže si řekni o umrtvení.

levandule_k
17. únor 2021

@bemo když panikařím, tak se snažím soustředit na svůj dech, hluboké nádechy a výdechy. Nejhorší je, když se začneš pitvat v tom strachu, prostě se zkus něčím zaměstnat.

priefi
17. únor 2021

@bemo a co Tě trápí?