Praní bílého prádla - bělamin, perkarbonát, eko

normalnimatka
27. bře 2016

pokud se v tom někdo trochu z hlediska chemie vyznáte, prosííím, je podle vás bělamin rozložitený v přírodě, resp. prostě ekologický a šetrný k pokožce dítěte? žádnou diskuzi kloudnou jsem nenašla...
(Složení: 5-15% aniontové povrchově aktivní látky, <5% neiontové povrchově aktivní látky, fosforečnany, edta, zeolity, bělící činidlo na bázi kyslíku, optický zjasňovač, parfém, hexyl cinnamal.)

nebo je třeba lepší perkarbonát sodný s aktivátorem TAED?
________________________________________________________________________________
přemýšlím, jestli prát v pracím slizu a přidávat občas bělamin nebo nějaký ten eko bělič, a nebo je lepší si vyrobit "prášek" z pracího mýdla, sody a rovnou toho perkarbonátu a TAEDU...
koukala jem třeba na http://www.biolevel.cz/biolevel/eshop/21-1-EKO-... ale jako složení 100% perkarbonát, to si můžu koupit rovnou v drogérce a smíchat s nastrouhaným mýdlem, než to přisypávat ke slizu.

(jinak o bělení na sluníčku nebo přidávání sody do pračky třeba vím.., hledám variantu pro zamračeno🙂)

normalnimatka
autor
29. bře 2016

a ještě by mě zajímala ekolotičnost přípravku na namáčení prádla Namo🙂

mariti
29. bře 2016

Tak já na bílé používám tento recept z delamesitosami.cz a jsem spokojená.
Budete potřebovat
100g mýdla na praní (můžete použít olivové, které je k mání zde)
1kg práškové sody na praní (k mání zde)
500g perkarbonátu sodného (k mání zde)
můžete zakápnout oblíbeným éterickým olejem (k mání zde)
Mýdlo nastouhejte na jemno a vše smíchejte a skladujte v dóze v suchu. Dávku dávejte o 1/3 menší než jste u prášků zvyklí.

normalnimatka
autor
30. bře 2016

@mariti
Ahoj, tenhle návod právě znám, a proto se ptám na ekologičnost a šetrnost toho perkarbonátu🙂)

jinak se mi zdá strašně moc ten poměr mýdla jako 1:10 k sodě.... do normálního pracího slizu je poměr max. 1:1, ale častěji míň sody... někde jsem zas četla, že té sody také nesmí být moc, jinak právě paradoxně způsobuje šednutí prádla.... tak moc nevím, jak tomu receptu věřit🙂))

magdasibkova
5. říj 2017

Zrovna taky řeším různé postupy pro bělení a procházím klasické drogérky (protože ekologické výrobky znám velmi dobře) co a jak se dá sehnat na toto téma. Na Bělamin jsem taky narazila a od něj mě odradilo použití parfemace a optický zjasňovač. Perkarbonát (který doposud používám) se jeví jako nejlepší cesta.