icon

Proč jsou lidé často pesimisti a kritičtí?

22. lis 2022

Nemáte pocit, že většina lidí jsou pesimisti, a hledají problémy i tam, kde nejsou? Že pořád jen hledají a hledají co je špatně? Dva tři roky zpátky, nadávalo se jak je všude draho. Co je potom teď že. Když jsou děti malé, pořád se jen sleduje jestli v tom a tom daném měsíci umí to a to. Nedejbože když je pomalejší, to se hned hrotí jestli nemá autismus, ADHD a já nevím jaké další poruchy. Je zvláštní že v minulosti se to tolik neřešilo, a každé dítě se nakonec naučilo chodit, mluvit atd. V minulosti bylo normální že některé děti byly zlobivější, divočejší, a co? Nic. Dneska se ale uvažuje nad dětskými psychology, jestli náhodou nemá vadu. To samé dospělí, s někým si nerozumí, je "bez nálady" a honem se už řeší jestli to není dobré probrat s psychologem. Blíží se Vánoce, a už se zase řeší jak je draho, že nemá cenu si přehazovat peníze, že to je zbytečný, a už aby bylo po Vánocích. Ještě jsem neslyšela nikoho že by se těšil. Prostě lidi jako by si chtěli tvořit problémy i tam, kde nejsou. Jako by je bavilo jen nadávat a kritizovat.

Strana
z2
irmamala
23. lis 2022

Nevím, jestli bych to nazvala pesimismem, ale rozhodně si myslím, že jsou lidi mnohem méně psychicky odolnější. Dnes úplně standard, že se holka rozejde s klukem a běží za psychologem. Všichni se vyžívají v terapeutech, životních koučích, vztahových poradcích, neustále hledají omluvu pro svoje slabiny a chyby v minulosti, v dětství, v prenatálních stavech, holky, které se s prominutím ku*ví, nejsou ku*vy, ale měly komplikovaný vztah s otcem, apod.... Za covidu byla půlka populace na antidepresivech, přitom jsme se váleli doma u netflixu, jídlo si nechali dovézt až pod rypák . S dětmi to vidím podobně. Dřív, když se dítě chovalo jako šmejd, tak ho rodiče chytli za prdel. Dnes s ním běží do psychopedo poradny pro papír, že má diagnózu a ve škole kolem něj pak tančí jak kolem zlatého telete..... Ale asi je to pochopitelné, v jakém blahobytu a bezpečí žijeme, nás nezocelilo.

autor
23. lis 2022

@irmamala Přesně takhle jsem to myslela, vystihla jsi to líp 👍 To samé když se chlap nestará o rodinu. Svádí se to na to že např.neměl otce, tak neměl jak poznat jak se má starat otec. Přitom kdyby chtěl, mohl by být jako otec super.

bara88
23. lis 2022

@irmamala ty ses celý covid válela u netflixu?vidíš a jsou lidi co chodili do práce přišli domů a učili se s dětmi a dělali úkoly,protože on-line výuka že.museli jim navarit aby meli co jist druhý den když nešli do školy a nemohli si vlastně zajít ani odpočinout do kina protože vše zavřeno

irmamala
23. lis 2022

@bara88 Ale já přece neříkám, že to nebylo těžké období. Jedno díte v 1., druhé ve 2. třídě. Byla jsem s nima sama na HO a učila je číst a psát.... Ale bráno z té ptačí perspektivy.... Když si vezmeš hrůzy 2. světové války, totáče, co ti lidé museli přežít, tak mi vlastně přišlo strašně směšný, že se všichni hroutíme z toho, že nemůžeme na pivo.

bara88
23. lis 2022

@irmamala a proč srovnáváš takové věci proboha. Já se chci mít dobře a né poslouchat debilní nařízení ,zavírat děti doma a ještě jim tvrdit jak se mají dobře protože není válka. Takové kraviny můžeš nalhávat sama sobě

martt
23. lis 2022

Opět mícháš jablka a hrušky dohromady. To , že si sebou neseme nějaký vzorec chování a vedení rodiny a povahové rysy našich rodičů je fakt, který nelze popřít. Pak záleží jak hodně toho daného člověka to ovlivní do budoucna. Někdy nestačí jen chtít, ale je to hodně těžká práce na sobě samém s podporou rodiny , ale ne vzdy ten dotycny ti podporu ve svem partnerovi ma. A stejně ty povahové rysy úplně ze sebe nevymažeš. Na víc tohle "nalepkování" je přežitek z dob minulých. Tam se nekoukalo , jaké to dítě opravdu je. Ale když třeba mělo jednoho z rodičů kriminalnika tak zákonitě podle mínění z něj musel vyrůst také kriminalnik. Kdyz někdo měl jednoho z rodičů záletníka zakonite musel být taky nevěrný apod...

ai30
24. lis 2022

@irmamala Tyjo, kez by byl dnes uplne standard, ze kdyz se holka rozejde s klukem, bezela by hned za psychologem a nenesla s sebou spatne vzorce ze vztahu do vztahu. V mojem vesmiru to uplne standard neni, ale uz se tesim, az se prehoupnu do toho tveho, kde to evidentne uz standardem je.

Strana
z2