icon

Prodej bytu s hypotékou, řešili jste to někdo?

kristy82
7. dub 2016

Ahojte, řešili jste tohle někdo? Potřebuji se vyrovnat s manželem, se kterým máme byt i hypo napůl. Jak to chodí v tomhle případě? Zbývá nám doplatit cca 1,5 mil., byt má teď hodnotu cca 2,5 mil., je to tak, že ho můžeme tedy prodat jen za 1 mil? Odečítá se ta hypotéka kupujícímu? Jsem z toho jelen ☹

ivular
•
7. dub 2016

@kristy82 Pokud vím, tak byt se prodá za plnou hodnotu (tedy 2,5 mil.), vy s manželem zaplatíte hypotéku a zbytek si rozdělíte. Aspoň tedy při koupi mého bytu to tak bylo - vlastně jsem ani nevěděla, že původní majitel má na ten byt relativně vysoký hypoteční úvěr, který právě splatil z té kupní ceny. Ale všechno tohle byla čistě jeho starost - mě se to nijak netýkalo.

qz
•
7. dub 2016

@kristy82 dalsi moznost je to, ze nekdo hypoteku prevezme a jeste milion doplati, kdyz se budete chtit vyhnout pokute za splaceni mimo fixaci. Uz jen dan z prevodu nemovitosti je palka, i kdyz ji tedy hradi kupujici. Jste tam trvale hlaseni? Tam by taky mohl byt problem s dani z prijmu, kdyby ne (myslim 2 roky trvale nebo 5 let dokazatelne, napr.od sousedu).

kristy82
autor
•
7. dub 2016

@qz Ano, máme tam trvalý pobyt, asi tak 2 roky... Jaký je s tím problém, jak to souvisí z prodejem?

qz
•
7. dub 2016

@kristy82 pri prodeji byste museli platit jeste 7% dan z prijmu (myslim, ze 7), bralo by se to jakoze jste si to koupili, abyste na tom mohli vydelat. Pockejte, aby to skutecne radeji byly dva roky.

kristy82
autor
•
7. dub 2016

@qz No, tak to je dobré vědět! To jsem vůbec netušila, koukám do občanky a budou to dva roky až v září. Tyjo, v tomhle státě se fakt daní úplně všechno, jako by nestačilo, že jsme zaplatili 80 tis při koupi! 😠

qz
•
7. dub 2016

@kristy82 no ja 90 jen jako provizi realitce :-/ jj, poradne na to jukni, tady treba pisou, ze neni nutne mit trvaly pobyt, ale treba, ze ti to sousede dokazou, ale co kdyz ne? http://www.vasereality-pv.cz/cz/p/dan-z-prijmu-... jo a pozor, 15 % a vice, 7 je myslum darovaci... Vari se mi mozek v horecce, to me omlouva 🙂

kristy82
autor
•
12. kvě 2016

Hmm, tak uvažuji, že bych si byt s hypotékou nechala a chlapa vyplatila, ale taky nemám tušení, jak se to dělá, když ty prachy na vyplacení nemám. Lze se domluvit s bankou jakoby na navýšení hypotéky třeba o 400 tis? Nebo si vzít k tomu úvěr? To by asi bylo nevýhodné. Jsem v pasti fakt, nikdy bych nevěřila, že se mi tohle stane ☹

qz
•
12. kvě 2016

@kristy82 navyseni hypoteky - zalezi, jaky je odhad a kolik jste si pujcovali. Pujcka - dnes jsou docela dobre sazby. Nebo se nejak dohodnout, ze mu to "splatis", pokud na to pristoupi.

qz
•
12. kvě 2016

Taky je otazka, jestli ti pujci nebo navysi, zalezi na prijmu a prislo by do uvahy refinancovani, kdy bys ho i vyvazala, kterou mas banku? Ja byvaleho vyvazala jedine tak, ze mi tam pristoupili rodice, na rok, nez jsem to refinancovala. To uz by ted neslo.

kristy82
autor
•
12. kvě 2016

My jsme to pravě teď refinancovali nedávno, prostě to tak blbě vyšlo, podepsali jsme další smlouvu a pak odešel, je to u Hypoteční banky a jsou tam momentálně super podmínky, myslím, že nižší úrok už ani nejde, mám v tom zavázaný byt svých rodičů, který tam ale teď už netřeba, protože hodnota bytu hodně stoupla, řešila jsem právě, že ho vyvážu, ale teď uvažuji o navýšení a že bych ho zase využila, ale opravdu nevím, jestli to lze a jestli to řešit s hypo bankou nebo s normální bankou úvěr. Nevím ani, co je teď nejlepší řešení pro mě, jestli se na to vykašlat a prodat anebo ne, prostě chaoz 😒

qz
•
12. kvě 2016

Zkusila bych se v te hypotecni zeptat na moznosti 🙂 navysit o neco by to snad slo, zalezet bude na prijmu. Popr.tam taky vrazit nejakeho pristupitele, ktery bude rucit misto nej.

kristy82
autor
•
12. kvě 2016

No jo, ale to je vlastně kravina, hypo banka mi přece chlapa nevyplatí, jsem to myslela tak, že by mi jako dala úvěr (nějaký překlenovací?) a o to mi zvedla hypotéku, ale to asi nejde, achjo 😒 Takovým úvěrem se asi dá financovat jen bydlení a ne bývalý manžel 😢

qz
•
12. kvě 2016

Neni to kravina, cast toho, co jste uz splatili, ti mohou znovu pujcit. Bud tak nebo proste dalsi uver a jeho vyvazat,to chce s nima probrat. Takhle to neporesime 🙂