Psychotesty pro řidiče nad 65 let

barborka09
14. kvě 2018

Dobrý den všem! Sice se můj dotaz netýká dětí, ale snad někdo bude vědět. Můj taťka (69 let) byl minulý týden u své obvodní lékařky ohledně povinného prodloužení řidičského oprávnění. Vždy chodil jenom na ušní a na oční a tentokrát byl poslán i na psychotesty. Koukala jsem se na net abych si udělala nějakou představu co tam s ním budou řešit, ale abych byla upřímná, moc jsem se toho nedozvěděla. Tak jsem se chtěla zeptat Vás, zdali toto vyšetření neabsolvovali vaši rodiče či prarodiče. Jak dlouho vyšetření trvalo, co tam od nich chtěli vědět a hlavně jestli to teda udělali. Budu ráda za každou odpověď!

terezapetrova
14. kvě 2018

@barborka09 bohužel nevim ale je to pro me zajímavé info, budu se muset zeptat příbuzných jestli absolvovali a jaké to bylo. Tátovi drzim palce..

alepou
14. kvě 2018

jedná se o posouzení psychické způsobilosti tedy zda vyšetřovaný člověk má dostatečné mentální schopnosti pro ovládání motorového vozidla a orientaci v provozu. Vyšetření je časově docela náročné trvá cca 4 hodiny a testují se výkonové schopnosti, osobnost, reakční schopnosti atp. formou testů, dotazníků, vyšetření na speciálním přístroji (PC) a rozhovorem.

barborka09
autor
14. kvě 2018

@alepou Děkuji za informaci. Jsem fakt zvědavá jestli to udělá nebo ne. Doufám že jim aspoň mezi těmi různými testy dají nějakou pauzu - přece jenom dělat něco čtyři hodiny v kuse by teda bylo náročné i pro mne. A nevíte náhodou - kdyby to neudělal, mohl by za nějaký čas ten test zopakovat? Přece jenom jako řidič je v pohodě, předpisy a celkově jízda mu nedělá problémy, ale jestli budou zkoumat jeho uvažování, tak mám trochu obavy.

alepou
14. kvě 2018

u profi řidičů může jít znovu na vyšetření nejdříve po 3 měsících, u vyšetření která se dělají na vyžádání praktického lékaře je to podle návrhu dopravního psychologa nebo i dle zvážení praktického lékaře např. po roce apod.
A podstatná informace - vyšetření si hradí lidé sami, pojišťovna nehradí ani nepřispívá a stojí to cca okolo 1500-2500 Kč.
Krátké přestávky mezi testy jsou samozřejmostí.