Ragdoll nebo jiná kočka v bytě, máte zkušenost?

myskin
29. lis 2015

Zdravím, nějaký čas uvažuju, že k nám do rodiny pořídím nějaké zvířátko. Psa mít nemůžeme, bydlíme v centru města bez zeleně. Mám děti 5 a 8 let, takže chceme zvolit zvířátko co má děti rádo. Líbí se mi kočky Ragdoll, hlavně jejich povaha. Bydlíme v bytě. Já jsem jako dítě měla v bytě různé zvířata (ale ne kočku) a všechna se u nás měla dobře až do konce. Upřímně přiznávám, že největší radost z kočky by měly moje holky, já bych to bez zvířete v bytě přežila 🙂 . Rozhodně kočku nechci jako živou hračku, ale tak nějak si myslím, že zvíře jako člen rodiny je fajn, i podle svého dětství. Máte někdo Ragdolla v bytě? Nebo i jiný druh kočky. Zkrátka budu ráda za všechny zkušenosti.

jerrysskating
29. lis 2015

Já mám v bytě 4 kočky. Nejstarší dcera dostala svého kocoura když jí byly 3 roky. Kocour jí zbožňuje a ona s ním může dělat cokoli. Kočky které jsme měli dřív než děti tak jsou taky v pohodě jen si jich děti nesmí všímat. Všechny kočky jsou obyčejný domácí. Ragdolka je dobrá volba jen bych určitě volila kočku s papírama pokud chceš aby měla ty vlastnosti které má mít.

petrajurinova
29. lis 2015

Máme půlroční kotě - obyčejnou evropskou krátkosrstou kočičku - a děti 6 a 9 let, příchod, adaptace a zatím i soužití je v pohodě. S malou kotě řádí, se starším se mazlí, u manžela se schovává, když je malá moc rozdováděná a za mnou chodí když něco chce (v době krmení, když chce mlsek a pod.)
Svým způsobem ji malá bere jako živou hračku, ale na druhou stranu se s kotětem taky učí respektu k názoru druhého (víc než s bráchou, protože ten se může akorát vztekat, když ho více "otravuje", kdežto kotě vytáhne drápky a zoubky, když malá natahování a provokování přehání) a zodpovědnosti, protože je její povinností (a plní ji svědomitě) udržovat pořádek kolem kočičích misek na krmení, dohlížet aby mělo kotě pořád dost vody na pití a upozornit, když je potřeba vyklidit kočičí WC.

slunickova123
29. lis 2015

Ahoj, s ragdoll nemam zkusenost, ale mamw ted uz druheho kocoura - britskeho. Britky jsou kocky moc klidne a pratelske. Tenhlw, co ho mame ted , je ted 15 mesicu stary a koupili jsme ho jako male kote, kdyz elisce bylo 7 mesicu. Vyrustali spolu, zvykli si na sebe od miminka a muluji se. Ona ho zboznuje, on si od ni necha vse libit...nektere projevy lasky je samozrejme potreba krotit, kocicka neni hracka...ale jinak...je to prijemny spolecnik, a libi se mi, ze na rozdil od psa kocka neni takova vlezla. Prijde se pomazlit, pak zas odejde...to mi vyhovuje..y

myskin
autor
29. lis 2015

@jerrysskating
@petrajurinova
To zní dobře. A jak je to třeba s ničením věcí a škrábáním nábytku? A s hygienou? Kamarádka mě od kočky zrazovala, že prý často zvrací a mají průjem a čůrají kde nemají, i do postele 😖 .

petrajurinova
29. lis 2015

@myskin nic z toho co jsi vyjmenovala neznám. Donesli jsme si koťátko, když jí bylo 8 týdnů, základní výchovu už měla od majitelů kočky-matky. Takže stačilo hned po donesení domů posadit kotě do kočičího záchodu a od té chvíle tam chodí čurat i kakat, nikdy se nevyčurala jinam, zvracení ani průjem jsme taky zatím nezažili, krmíme jen granulemi a kapsičkami pro koťata pravidelně ve stejný čas, takže kdyby se objevily nějaké zažívací problémy šla bych hned na veterinu, přece jenom bych měla strach z nemoci, která by se mohla přenést na děti. Samozřejmě na veterině jsme byli hned týden po tom, co jsme si koťátko donesli (po aklimatizaci), doktor ji důkladně prohlédl, má za sebou očkování i odčervení.
Co se týká hygieny, tak každou neděli kočičku koupu a stříhám jí drápky - zvykla si na to a toleruje to, i když nadšená není.
Zkoušela škrábat křesla a lézt na stůl, ale to jsem hned dala jasně najevo, že to je špatně (dostala plácnuto novinami přes zadek), bylo to třeba zopakovat asi třikrát, než pochopila, že to myslím vážně. Ale pochopila a teď už ke škrábání používá jenom škrábadlo, které jsme jí pořídili.
Jediné co jsem kvůli kočky musela udělat je dát pryč z dosahu květináče. Nepodařilo se mi jí vysvětlit, že čerstvě zalitá hlína není vhodné místo k odpočinku.

myskin
autor
29. lis 2015

@petrajurinova asi je to kus od kusu, je to o výchově a o tom jak se člověk stará o její zdraví. Taky mi je trochu proti srsti představa, že kočka tráví celý život v bytě. My jezdíme o víkendech k babičkám a na chalupu a mám představu že by jezdila s námi. Akorát jak ohlídat aby nezdrhla. Chtěla bych ji brát i do přírody, sice mi lidi s kočkou na vodítku připadali vždycky ujetý 😀 , ale jak jinak to udělat? Když jsem přemýšlela jaké zvířátko k dětem, tak mi kočka přišla jako dobrá volba.

jitavrtule
29. lis 2015

@myskin s ragdollem zkušenost nemám, ale měla kočku rok v bytě a pak 5 let polovenkovní. Obyč krátkosrstou stájovou micku. Za sebe můžu říct asi tolik - pokud bude kočka jen v bytě, pak počítej s chlupama všude. Obzvlášť u dlouhosrsté kočky jako je ragdoll. Je to zvláštní, ale třeba u naší se podstatně změnila kvalita srsti potom, co začla chodit ven - líp přelínavala, dokud byla jen v bytě, ta srst byla celý rok taková "prachová". Jako polovenkovní přelínala a šlus, už nepustila ani chlup 🙂 a vidím to i u cizích koček - ty co jsou jen bytové mají srst takovou dráždivější, víc lítá, je všude.
Čůrání mimo záchodek, škrábání a podobné necnosti - je to o výchově, na druhou stranu - z počátku než se to míca naučí, se tomu prostě nevyhneš. Drápky jsem v bytě stříhala taky - jako @petrajurinova. Kočka si na to bez potíží zvykla a bylo to o hodně příjemnější na manipulaci i mazlení. Když chodila pak ven, tak už jsem samozřejmě nestříhala.
Naše se naučila, že nesmí do ložnice, skákat na gauč, na linku, na stůl a musím říct, že až na pár extempore to fakt dodržovala, byla zlatá.
Na druhou stranu - kočky jsou krapet sebevražednice - pokud bydlíte v patře, pak rozhodně zasíťovat okna/balkon nebo přebedlivě hlídat při větrání. Mně opustila byt v prvním patře (k zemi zhruba 4 metry, nebylo to přízemí...) oknem dvakrát (dokud byla ještě jen v bytě, pokaždé se našla, ale bylo to fakt štěstí - provoz, auta, neznala to tam). V bytě počítej, že vyskočí na místa, kam bys nemyslela, že se dostane - naše dokázala přes dveře vyskočit na vysokánskou skříň a s oblibou tam pak v tý dvaceticentimetrový mezírce pod stropem lehala a děsila lidi 🙂
Co se týče pohybu venku - třeba na chalupu pokud jezdíte pravidelně, pak bych problém neviděla, zvykne si že tam ven může, bude znát okolí. . Ale holt pak žiješ s rizikem, že se třeba nevrátí. Na občasných návštěvách u babiček bych ven rozhodně nepouštěla, to o ni přijdete rychle.
Taky záleží na povaze - jsou kočky, co se prostě drží za všech okolností u baráku, jiné courají daleko.
Na postroj a vodítko si naše zvykla bez problémů, ale ráda to moc neměla. Nicméně postroj je fajn i třeba na manipulace na veterině, dobře se za to drží.

adji
30. lis 2015

Ahoj. My máme kocourka, ale nevím přesně, jestli je to Ragdoll, Birma, nebo bůh ví... Našli jsme ho na zastávce v šíleným stavu, takže je bez papírů. Každopádně je to to nejmilejší zvířátko, jaké jsem poznala. Prožil se mnou celé těhotenství, kdy mi byl velikou oporou. Syna (7m.) vítá otíráním hlavičky, když ho zatahá, nic mu nikdy neudělá. Má ho moc rád. Je hravý, mazlivý, vdečný za všechno... Prostě náš miláček 🙂 Přidávám foto, možná to Ragdoll bude 🙂

myskin
autor
30. lis 2015

@jitavrtule u nás by byl asi největší problém ji uhlídat na chalupě a u babičky, hlavně kvůli autům. Protože třeba v létě se tam venkovní dveře nezavírají a pořád někdo courá. Babička má kočku klasickou mourovatou a ta je zlatá. Hrozně hodná a drží se u baráku. Zrovna jsme konečně dodělali byt, nový nábytek a na hodně dlouho, takže představa ničitele mě trochu děsí. A taky se přiznám, že jsem někdy úchyl na hygienu. Když u babičky chovám na klíně kočku, vždycky mě napadne hlavně ať má čistou prdel. Něco jako v Sexu ve městě kdy si Harry když přijde ze záchodu sedne nahý na bílou sedačku a Charlotte se zvedá žaludek a pokoušejí se o ni mdloby 😀 . A to jsem kdysi měla v bytě dost zvířat, ale od té doby co mám děti to mám nějak převrácené.

myskin
autor
30. lis 2015

@adji kocourek je moc krásný. V kočkách se nevyznám, ale jak o nich pořád hledám, tak mi tenhle přijde jako Birma.

jerrysskating
30. lis 2015

@myskin věnuji se chovu koček již 25 let a něco o kočkách přeci jen vím. Kočky jsou velmi čistotné a učenlivé. Na záchod se naučí velice rychle. Když často zvrací mají nějaký zdravotní problém který je potřeba řešit s lékařem. Průjem mají jen v tom případě když dostanou kravskou laktózu. Kočky jsou na ní alergické.

myskin
autor
30. lis 2015

@jerrysskating no přiznám se že kočka mě láká, určitě bych kupovala s PP, protože pokud chci konkrétní plemeno tak aby bylo zaručeno. Ale když jsem tak dneska koukala na ten rachot u nás (myslím od dětí) tak jsem si říkala že by byla chudák. Tak nevím.

olinka_03
1. pro 2015

Pokud Ragdoll tak opravdu jen s PP. Když jsme byli se sourozenci malí, tak rodiče pořidili kočku, když bylo nejmladšímu z nás 6 let a bohužel to dopadlo tak, že se naše kočka ve stáří začala před dětmi schovávat 😀 Já teď sama kočku mám k dvěma malým dětem. Pořídila jsem koťátko před rokem a děti vědí, že kočička se hladí a mazlí a netahá za ocas a podobně. Jenom se musí dávat pozor na to, aby měla kočička pravidelně stříhané drápky, aby se nestalo, že v rámci hry dítě škrábne 🙂

salot
9. lis 2016

@myskin Už to nějak dopadlo? Pořád jste bez kočičky? Já ji mohu jen doporučit, není lepšího společníka, je čistotná a nedělá (skoro žádné) potíže.🙂 Vypadá to asi nějak takto: http://ukocouradoma.cz/mame-doma-kocoura/ 🙂