Sladkosti malým dětem. To vážně tak škodí?
Ahoj maminky, mám dotaz. Všude se píše jak je cukr zdraví škodlivý atd. Mymu dítěti budou dva. Žijeme s babičkou a dědou, společně se stravujeme, dítěti jídlo trochu upravuju, aby bylo zdravější. Ale nejsem schopna říct, jestli dát dítěti občas kousek sušenky tak hrozně vadí. Nebo tak jogurt s příchutí kde je cukr. To to vážně tak škodí? Babička s dědou ji prostě občas nějakou tu sušenkt nebo buchtu dají a já nevím, jak moc to může škodit..... Nebo třeba kolikráj týdne můžu tu sladkost dítěti dát?
@korin jo ještě vlastně jednu věc mají každej den k snídani - ovocnou štávu s probiotikama. To jo. 🙂 nejsem úplně důsledná :D jinak když ses ptala na nějakej ten obecnej postoj - tak asi jo, asi se to tak nějak počítá jako "sladkost", protože když jsem třeba na preventivce u dětský, tak se samozřejmě ptají na složení stravy a pokud si dobře pamatuju tak ty doslazovaný věci (i jogurty, musli) obecně nedoporučujou. vcetne treba pití prilis dzusu, slazený limonády jsou vždycky big no no. ale tak nakonec - stejně je samozřejmě na každým jestli se podle toho zařídí a jak, že jo. 😉
@prejeta_zaba uplne souhlasim, lepe bych to nenapsala.
@odula můžu se zeptat proč o víkendu? Já s tebou v principu souhlasím. Ale osobně nechápu, proč když budu mít chuť na kousek kvalitní čokolády ve středu (stejně tak jako moje děti), proč bych si jí nemohla dát ve středu, ale měla bych čekat až do víkendu, když už třeba chuť mít nebudu. To mi prostě nedává smysl.
Navíc za mne i spotřeba cukru (nemyslím tím glukozu fruktozu a pod) je hodně odvislá od sportovní aktivity ten den, když mají třeba 4 hodinový trénink, tělo se taky chová jinak, než když někdo dřepí doma na zadku a kouká na televizi...
@blondynka400 mno tak čtyřhodinový tréninky nevedeme, ale cukry se dají i po sportu doplnit i jinak než tatrankou že jo. O víkendu pro to, že jsme doma, je pohoda, jsme spolu a dáme si dobrý věci. A když je stanovenej konkrétní den, líp se to hlídá. A když je ten den víkend, tak to zároveň říká, že sladkosti nejsou běžnou součástí jídelníčku, ale něco "svátečního" řekněme. Mám zkušenost, že kdyz povolíme, tak se to za chvilku rozplizne a je to bonbony tam, sušenky tady, čokoláda tuhle a už se tlaska. Samozřejmě že se nepotento když se to poruší (dneska přinesla dcera od kamarádky pytlík bonbónů, no co no), ale nám vyhovuje mít tohle rámcový pravidlo. PS já mám chuť na čokoládu vždycky, takže sebeovládání přes týden mi celkem prospěje -od ty doby co jsem na sebe důsledná jsem zhubla 12 kg ;)
@blondynka400 my to máme o víkendu právě z toho důvodu, že víkendy jsou občas fyzicky náročnější a v polních podmínkách a to bonbóny a sušenka je nejjednodušší doplnění energie 😉 a zároveň to u malých dětí byla i motivace dojít další úsek cesty. Jako předškolákovi mi zase táta kupoval po plavání sladkou plněnou palačinku - a moje roční jedla po plavání 1x týdně zásadně přesnídávku, i když jinak je vůbec neměla.
@odula tak já nemyslela zrovna tatranku. Kde bych cukr možná i přežila, ale ztužený tuk je za mne horší zlo 😀 U nás se jede ve fyzické aktivitě fakt ve velkém, občas to vyjde, že má dcera za odpoledne 2 tréninky, viz ty 4 hodiny nebo o víkendu když jsou závody, turnaje a pod... A ono to někdy opravu chce rychlou energii. Já to tedy takto striktně nikdy neměla, neumím si to představit a nikdy se to nerozplizlo 🙂 Ale já váhu řešit nemusím s mojí stravou a pohybem mne kousek čokolády nezabije ani kdybych jí jedla celý den 😀 Navíc moje nejoblíbenější bio bílá čokoláda je bez přidaného cukru 🙂 Za mne jsou horší skryté cukry a občas i velký podíl ovoce, které řada lidí považuje za zdravé, které se dá jíst v libovolném množství... Ale jinak ať si to každý dělá jak chce, jen mne to zaujalo 🙂
@konidana za mne i v polních podmínkách se to dá vyřešit lépe než sušenkou (já sušenky ale fakt nemusím díky ztuženým tukům). Jinak ale chápu, co jsi chtěla říct 🙂
@blondynka400 no, u nás stačí 4x týdne dvě hodiny a to je až až. Ale chápu tvůj point.
@odula tak sportovní aktivity jsou asi na každém. Já jsme hodně aktivní a moje děti jsou po mně. Já jsem jedině ráda... Lepší než sedět někde u compu nebo telefonu jako většina dětí.
Ahoj holky, já jsem pro děti pořád pekla a vyráběla čokolády s různými zdravějšími sladidly. Když už sladké tak alespoň zdravější 🙂 No ale pravdu říct,časem jsem to už nestíhala a tak jsem se rozhodla založit eshop se sladkostmi bez bílého cukru a snažím se veškeré zdravé mlsání bez bílého cukru sdružit pod jednu střechu 🙂 takže komu se nechce hledat , můžete navštívit moji stránku a vyfiltrovat si sladidlo které upřednostňujete 🙂 www.stihlonozka.cz
Teď už máme v nabídce i Vánoční zboží, tak klíďo mrkněte 🙂