icon

Spojitost mezi staršími rodiči a autismem u dětí?

maiden86
25. led 2022

Dobry den, rada bych se zeptala jaka je spojitost mezi starsimi rodici ( hlavne otci) a detmi s autismem. Vim,ze neni lehke o tom mluvit,jen mne zajima,kolik maminek to tak ma.Mam z toho dost obavy,zda nejdem teto diagnoze naproti,ja 35 a partner 49 let.Cetla jsem ruzne diskuze,ale vek rodicu nebyl vetsinou zmiňován.Moc vam dekuju za prispevky.

Strana
z2
marcicek84
25. led 2022

@maiden86 no pry na to nejaka studie byla a resilo se tam,ze vyssi riziko je u otcu 40+,ze uz neni tak kvalitni sperma...samozrejme muze jit i o kvalitu vajicek...jenze oboji je u lidi individualni...

kackajes
25. led 2022

@maiden86 můj nejstarší syn je autista, mě v době porodu bylo 28 a manželovi 38 😉

maiden86
autor
25. led 2022

@kackajes krasny chlapec ❤️kaci a zjistilo se,co mohlo byt pricinou?Udajne se dr ptaji,jestli je v rodine nejaky podivin,nebo nekdo,kdo vybocuje.Pak je udajne,ale ro mam opravdu jen z internetu,ze infekce ci těžký porod jsou spousteci.A kaci,moje posledni otazka,jak se tone a manzelovi zije s autistou,beres to jako dar?diky a nezlob se za otázky, celkeme to tema zajima

kackajes
25. led 2022

@maiden86 v pohodě, malýmu už je 7 a za ty roky co to řešíme, cca od 2 let jsem s tím vyrovnaná jsem schopná o všem.mluvit
Příčina se nezjistila, genetika ok, moje i manželova rodina taky v pořádku a nikdo takové problémy neměl ani v jedné rodině. Porod byl bezproblémový, kluk se až do 18 měsíců vyvíjel naprosto v pořádku, pak přestal mluvit
Jako dar to neberu, vyměnila bych cokoliv aby byl Ondra v pořádku a užíval si život jako zdraví kluk ale milujeme ho takového jaký je, nás život je občas trochu hlučný a hektický ale zvladame to
Jen podotknu, že s bývalým manželem už nejsme, jsem znovu vdaná, můj nynější manžel si syna osvojil a bere ho jako vlastního. Společně máme syna 19 měsíců a nyní čekám v květnu 3 prince <3

maiden86
autor
25. led 2022

@kackajes diky za info,uzivejte zivota

zrzinda
25. led 2022

@maiden86 Hezky den, nevím úplně, co je na tom pravdy, ale četla jsem, ze podle několika posledních studii se uvažuje o tom, ze by autismus mohl vznikat díky špatné stravě matky v těhotenství. Nechci klamat, nemám to potvrzené od žádného lékaře, ale…

maiden86
autor
25. led 2022

@zrzinda zajimava teorie,diky za reakci

hani_na
25. led 2022

@maiden86 Chápu ty obavy, ale myslím, že to stejně nelze příliš ovlivnit. Já se ničeho takového nebála, ani porodu jsem se nebála a byl to pro mě náraz do zdi v plné rychlosti. Miminko v břiše i mimo něj potřebuje maminku v klidu. Může nastat milion a jedna věc, na vše se stejně člověk nepřipraví.

maiden86
autor
25. led 2022

@hani_na Hani,a muzu se zeptat,kolik vam bylo s partnerem let?Jak jste vse zvladli,manzel ustal diagnozu?

lister
25. led 2022

@maiden86 Vyšší věk rodičů je jen jedním z faktorů. Hodně je genetika, ale autizmus má polyvalentní genetiku, to znamená, že se na něm podílí souhra více genů. ty se mohou zapínat a vypínat a buď se autizmus projeví anebo ne. Pak se jako o rizikových dalších faktorech mluví o stravě v graviditě, stresu, těhotenská cukrovka, a mnoho dalších, které se zkoumají. není v tom vůbec jasno.

sasbu
25. led 2022

Pokud tě více zájíma autismus, doporučuji knihu Kateřiny Thorové:poruchy autistického spektra

emamaira
25. led 2022

Synovec je autista a rodiče má mladé, bráchovi bylo 24 a švagrové 22 když se narodil....

pampeliska1313
25. led 2022

Vemte to takhle - je větší pravděpodobnost, že budete mít zdravé miminko než naopak, nestresujte se tím, protože si to miminko vůbec neužijete, nebo chcete několik let sledovat známky autismu? Údajně každý dítě v nějakým období vykazuje nějaký prvky a pak se to často srovná, prostě se nevyvíjí tabulkově. Můžete jíst dobře, nemusíte mít genetickou zátěž atd a stejně se to třeba stane. Naopak jsou maminy co to neřešej a je to v pohodě. Ani doktor Vám bohužel neřekne, jestli miminko bude/nebude ve výsledku autista. Vím, že jste se na to neptala, jen abyste se v tom nezacyklila a nedělala si zbytečně obavy. Ohledně věku bych měla spíš strach z downa než z autismu.

maiden86
autor
25. led 2022

@emamaira a muzu se zeptat,lehci typ autismu?diky za odpověď

maiden86
autor
25. led 2022

@pampeliska1313 mate pravdu,zrovna dneska jsem nad tim asi moc premyslela, samozřejmě vsem přeju zdrave deti,nwm ale,proc zrovna toto onemocneni🤷uz tak je na svete tolik nemoci, díky za reakci...

pampeliska1313
25. led 2022

@maiden86 možná protože se to zjistit nedá? Nevim, přijde mi to jako strašák v tom, že se dítě vyvíjí normálně a pak najednou zjistíte, že něco není v pořádku. Kdo ví.)

ruzova_pastelka
25. led 2022

Přesně jak píše @lister. Plus je ještě potvrzený vliv znečištěného životního prostředí.

hani_na
25. led 2022

@maiden86 Nemáme autistu, respektive třeba to nevíme. Já měla úplně bezproblémové těhotenství, vůbec nic špatně, screeningy ukázkové. A po porodu se hrálo o všechno, nejdřív o život, pak mentální retardace, mozková obrna, návštěvy neurologie, nonstop strach a pozorování něčeho, co stejně nemůžu vidět. Syn je nakonec zdravý, trochu zrychlený ve vývoji. Chtěla jsem tím říct, že nemá cenu na to myslet, může vás to potkat a nemusí, zvládnete oboje, to mi věřte.

maiden86
autor
25. led 2022

@hani_na hani diky za reakci a samozřejmě preju jen same dobre zpravy,

emamaira
25. led 2022

@maiden86 to ano, lehci. Má zachovaný intelekt, zvládá normální školu, kde má asistentku a ve třídě je jen asi 10 deti. Ale v té sociální a komunikační oblasti je to horší, je mu 8, nemá potřebu s někým komunikovat, povídat si, hraje si tak nějak jinak, dřív se velmi špatně soustředil, to se hodně zlepšilo poslední dobou. Nemá rád velký kolektiv, má zvláštní zájmy, třeba jeden čas pořád řešil pračky, měl najetý katalogy s domácími spotřebiči...

andelka
26. led 2022

Ono člověk nikdy neví..já mám dítko s Adhd ( projevuje se podobně jako synovec emamaira ( ale je mnoho variant, některé děti a rodiče jsou na tom mnohem hůř), taky jsem si to nevybrala, první dítě ve 26 letech. Příčina jistá není..možná něco genetika, něco porod,něco nedostatek kyslíku ve 4 týdnu života.. neví se. Těhotenství zcela bezproblémové. Další dvě děti v 28 a 35 letech zdravé. Mezi nimi v 34 zamlklé v 19 tt, příčina neznámá. To si fakt nevyberes. Může se kdykoliv stát a projevit cokoli, nezávisle na věku.

eliza1984
26. led 2022

Taky nyní řeším ten strach, je mi 37 a půl tedy a manželovi 41, chtěli bychom druhé dítě. Mám za sebou v srpnu interrupci kvůli Downu. Přirozeně se již bojím, ale asi to tento měsíc ještě zkusíme. Nechali jsme se podrobně vyšetřit v Pronatalu a jsme oba naprosto ok. Ještě mě čeká histeroskopie, z té mám taky trochu strach. Ale co je možné, tak IUI-alespoň vyberou dobrý vzorek spermií, nebo IVF a zaplatit si genetickou selekci, že zavedou zdravá embrya bez chromozomálních vad atd, ale autismus nezaručí nikdo. Ale komu by se chtělo do IVF, pokud to jde přirozeně, koneckonců ani zdravé embryo nemusí prosperovat, jedná se o hormonální stimulaci, dvě narkozy...Jinak autismus může být údajně spuštěn i očkováním

izz76
26. led 2022

@eliza1984 Neřešila bych to, rodila jsem ve 38letech, dítě mám naprosto zdravé a chytré. Znám několik matek v mém věku a všechny mají děti úplně v pořádku. Jedna kamarádka první dítě ve 30, vývojová disfazie, adhd. Druhé se jim dlouho nedařilo, nakonec až ve 40 porodila, holčička velmi inteligentní, takové to dítě co ve 41letech čte atd.

eliza1984
26. led 2022

@izz76 je to hrozně o štěstí, v tom tedy s Vámi souhlasím

tinaprofi
26. led 2022

Ma sestra, dneska 43 let chtela za kazdou cenu dite se svym muzem, ktery mel vasektomii a 2 dospely dcery. Je mu 63...Mala je autistka. Halt vytahli cernyho Petra

lister
26. led 2022

@eliza1984 Autismus a očkování se nikdy nepotvrdilo. Opakovaně to bylo vyvráceno. jediná studie, která to říkala, a kterou všichni citují, byla sfalšovaná, což už přiznal i její autor, před lety...

maiden86
autor
26. led 2022

@tinaprofi tiny,a mala ma lehci formu autismu?

tinaprofi
26. led 2022

@maiden86 ja nevim presne jakou formu ma, moc se nevyptavam, ale nemuze ani k nam na navstevu, nesnese hluk, uplne ji to rozhodi, musi mit svoji postel, sve zazemi, jinak je to spatny... No proste je to komplikovany. Takhle si to nepredstavovala, je to pro ne jako rodice hodne narocny

maiden86
autor
26. led 2022

@tinaprofi to mne mrzi,a kdyz se hloupe zeptam,nelitovala sestra,ze do toho sli?kolik jim vlastne bylo let pri porodu?diky za odpoved

tinaprofi
26. led 2022

@maiden86 asi mockrat, ale nikdy to nerekla. Trochu to ovlivnilo nase vztahy, vidi holky, jak rostou, jako matku ji to samozrejme mrzi. Zmenila se, je podrazdena, ztratila svuj povestnej smysl pro humor, proste je to jiny a ovlivni to vsechny I kdyz s tim clovek statecne bojuje. Nechavam ji bejt, na nic se neptam, treba za par let Bude situace zase jina

Strana
z2