Státní zkouška nebo certifikát z cizího jazyka

rubetie
18. kvě 2016

Ahojky, ráda bych si udělala státnici nebo nějaký certifikát z cizího jazyka kvůli práci překladatelky. Nevím ale, kde se zkoušky dělají, případně co vůbec musím udělat, abych se k nim dostala.

78marcela
18. kvě 2016

Zalezi na te konkretni praci, na zamestnavateli. Pokud budes prekladat jen pod nejakou agenturou, vetsinou jim staci CAE nebo statnice C1. Pokud chces primo pod nakladatelstvi, tak nekdy ani nechteji nic videt. Pokud chces prekladat oficialne, napr. na zivnost, nepotrebujes zadnj papir. Ale pokud chces prekladat oficialni dokumenty, musis mit razitko soudniho tlumocnika, vystudujes dva semestry na pravech, stoji cca 20tisic, a po slozeni zkousky muzes byt jmenovana soudnim tlumocnikem (ale mam tuseni, ze je k tomu potreba mit vystudovany jazyk, to si nejsem jista). No a nebo mit vystudovane prkladatelstvi a tlumocnictvi na filde.

rubetie
autor
19. kvě 2016

A to CAE nebo C1 získám jak?

78marcela
19. kvě 2016

@rubetie treba tady http://www.cambridge-zkousky.cz/jazykova-zkousk...
Nebo si najdi nejakou jazykovku s pravem statni zkousky v blizkosti tveho bydliste.

suzina08
20. kvě 2016

Já doporučuju v dnešní době spíš sáhnout po certifikátu než po státnici. Váha státnic se mi zdá dneska podstatně nižší, než to, když má někdo certifikát (to jsou například FCI nebo CAE testy) 🙂 Ale samozřejmě nevím, co je nutné k zmiňovaným typům práce 🙂

lotosek
24. kvě 2016

Pokud už se budeš k nějaké zkoušce připravovat, přihlaš se ke státnici i k certifikátu zároveň - pokud by jedno nevyšlo, vyjde to druhé.

bntsaad
31. kvě 2016

Ahoj, já jsem státnice z ruštiny dělala na Karlově univerzitě - stojí to okolo 10 tisíc záleží, jakou úroveň si zvolíš. Já jsem dělala zkoušku úroveň C1 - zkouška trvala dva dny a skládala se z několika částí, psaní, čtení, poslech a konverzace. Bylo to celkem těžké ale certifikát je originál z Petrohradské univerzity. tady je link : http://ujop.cuni.cz/zkouska/certifikovane-zkous...
Hodně zdaru při hledání🙂