Stěhování z USA do ČR. Zkušenosti? Rady?

krisvm
22. črc 2021

Dobrý den,
máte někdo zkušenost se stěhováním se z USA do ČR?
Chceme se stěhovat příští rok na jaře, ale nevíme, kde začít. Hlavně co se týká potřebných dokumentů. Já jsem česká občanka a jsme oddáni i s oddacím listem na Zvláštní matrice v ČR. Nejsme si jisti, co potřebujeme zařídit pro manžela, kdy začít a kde.
Bylo nám řečeno, že může požádat o dlouhodobý pobyt až po příjezdu do ČR, ale stále máme otázky jako např. jestli bude moci pracovat, než bude pobyt schválen - případně co udělat, aby mohl... prostě za jakékoli rady a tipy budeme rádi! díky 🙂

marcicek84
22. črc 2021

@krisvm to nejlip resit s ceskym konzulatem (prip ministerstvem zahranicnich veci) a ceskym uradem prace a pokud vim vyrizeni TP je na dlouhe lokty,tak asi bych ty informace zacala zjistovat uz ted...

krisvm
autor
22. črc 2021

@marcicek84 jojo, tam jsme začali, ale tak nějak na nás ty informace "spadly" a moc se v tom nevyznáme. bylo nám spíš řešeno, že vlastně o TP můžem zažádat až po příjezdu do ČR, ne z USA..

barmil
22. črc 2021

@krisvm ideální je, aby si našel práci ještě před příjezdem a přijel na pracovní vízum, to mu zařídí přímo firma, maji na to agentury. Pak tady může hned na základě sňatku a te prace zadat o TP, nejdřív dostane 90dni, aby měli čas tu žádost zhodnotit a pak může dostat TP. Koukni na firmy (netuším, co manzel dělá) jako Amazon, Dell, H&P, Oracle, Continental atd.. Tyhle mega korporace mají tohle vše v malíčku a pomáhají i s relokací, včetně pomoci s letenkama, bydlením, nejen že najdou, ale i zaplatí a to celé rodině.

barmil
22. črc 2021

@krisvm jinak ano, zadat musí osobně tady, na cizinecké policii, doložit adresu pobytu v ČR např nájemní smlouvu, trvalý pobyt rodiny, ideálně i pracovní smlouvu, chtějí i výpisy z účtu, zda tu ma za co žít, ptají se, proč přijel, což je výhoda, že má Tebe a jste manželé, tam padá spousta otázek.

krisvm
autor
22. črc 2021

@barmil děkuju moc za toto! opravdu. my jsme z toho zatím zděšení, protože upřímně - tohle papírování není ani na jednoho z nás, ještě teď si pamatuju živě ty procedury, když jsem já šla sem. Právě mi moc nechce věřit, že dokáže zaměstnání najít už odtud (upřímně si myslím, že má hlavně strach, ale to je logické, já jsem byla hlavně strašně zamilovaná a tahle otázka pro mě byla druhořadá, když jsem šla tady :D) - je sociální pracovník, ale počítá s tím, že by třeba učil na začátku (dělá si teď certifikát na učení). moc díky !!!

zelenaesmolda
23. črc 2021

@krisvm
Nevracet se je moje rada.Bude se vam tady tezce zvykat.

krisvm
autor
23. črc 2021

@zelenaesmolda to by možná byla pravda z jiného státu, my jsme z Arizony - nemůžu se dočkat třeba čtyř ročních dob! 🙂

zelenaesmolda
23. črc 2021

@krisvm
z jakehokoliv statu na zapade se vam bude blbe vracet zpatky do CR,do zimy si muzete vzdycky zaletet na prazdniny 🙂