Studium na VŠ nad 26 let
Děvčata, chci se zeptat. Je mi 30, pracuji a chtěla bych začít studovat na státní VŠ. Jak je to s placením? Někdo říká, že se platí a někdo, že ne. Studujete některá ve vyšším věku? Jak to, prosím vas je. Ať vím. ☺ Děkuji
V aktuálním znění zákonu o VŠ se píše o poplatcích mj. (citace níže, je to ze stránek ministerstva, v pdf str. 38: http://www.msmt.cz/vzdelavani/vysoke-skolstvi/l...). O věkových hranicích se nepíše nic. Jediné, co nebude mít student nad 26 je statut studenta, tedy určité výhody, ale školné si platit nemusí, pokud za sebou nemá neúspěšná studia, jiná studia apod. Studovat zdarma lze v bakalářském programu 3+1 rok, v navazujícím magisterském 2+1, doktorát lze studovat max. 8 let, z toho 3 (někde 4 roky) se pobírá státní stipendium. Pokud v bakaláři a v magistru přesáhneš roky zdarma, platíš vyměřený poplatek za studijní úsek (semestr, nebo akademický rok).
(3) Studuje-li student ve studijním programu déle, než je standardní doba studia zvětšená o jeden rok v bakalářském nebo magisterském studijním programu, stanoví mu veřejná vysoká škola poplatek za studium, který činí za každých dalších započatých šest měsíců studia nejméně jedenapůlnásobek základu; do doby studia se započtou též doby všech předchozích studií v bakalářských a magisterských studijních programech, které byly ukončeny jinak než řádně podle § 45 odst. 3 nebo § 46 odst. 3, nejde-li o předchozí studium, po jehož ukončení student řádně ukončil studijní program stejného typu. Období, ve kterém student studoval v takovýchto studijních programech, nebo v takovýchto studijních programech a v aktuálním studijním programu souběžně, se do doby studia započítávají pouze jednou. Od celkové doby studia vypočtené podle tohoto odstavce se však nejdříve odečte uznaná doba rodičovství.
@lucinjka Každopádně úplně nejlepší bude, když napíšeš na studijní oddělení fakulty/univerzity, na které chceš studovat, a od nich se dočkáš jednoznačné odpovědi.
@lucinjka Pokud jsi ještě nikdy vysokou školu nestudovala, tak to máš zadarmo a je jedno kolik ti je. Stát proplácí na bakalářské studium 3 + 1 a magisterské 2+1.
Ten limit do 26 let se týká zdravotního a sociálního pojisteni- já studovala přes 26.rok, takže jsem se musela přihlásit u své pojišťovny jako samoplátce. Vzhledem k tomu, že bys pracovala, se tě to netýká. Sociální jsem neplatila.
O školném se informuj přímo na studijním, jak už tady zaznělo...
@olga_
@stuplakova i když by už dřív nějakou studovala (a dostudovala), tak to má zadarmo na státní vš. Já po třicítce studuju už druhou vš (první jsem dodělala hned po sš) a opravdu nic neplatím a nebudu. Jediný problém je v zdravotním pojištění po 26. roku, ale @lucinjka pracuje, takže to nemusí řešit a může v klidu studovat 🙂.
Holky, děkuji. Po střední jsem byla na VOS, ale kvůli chlapovi jsem po prvním semestru odešla. Započítává se to, když to není státní VŠ? Jinak bych chtěla jít na pedagogickou do Ostravy. Právě jsem byla v šoku, protože mi kolegyně říkala, že se hlásila myslím do Olomouce a po přijetí po ní chtěli 80tis. na čtyři semestry. A do dvou měsíců měla zaplatit zálohu 20tis. To by u nás doma asi nepřoslo. 😔
A není třeba i rozdíl mezi denním a dálkovým studiem?
@lucinjka voš se nepočítá. Dálkové a denní je jedno. Já mám vystudovanou denní, teď studuju dálkově, pak asi zas na denním (neboť dálkově ten obor bohužel zrušili) a placení mě žádné nečeká. Studuju tedy na MU, ale to by mělo být jedno. Vyhledej si na stránkách OU poplatky, ale myslím, že se tam nic jiného nedočteš.
@thalia Fakt? Já jsem vystudovala jednu a pak jsem chtěla ještě jednu a to mi bylo řečeno že bych si studium musela platit. Ale možná to má i každá fakulta jinak.
@stuplakova nevidím důvod, proč bys měla platit. Kdo a kde ti to řekl? 🙂 Před pár lety sice bylo, že na další studium se nevztahuje ta prodloužená doba studia o rok, ale to mi řekli na studijním, že už bylo zrušeno (přetahuju totiž o semestr a myslela jsem, že budu platit a příjemně mě překvapili, že nebudu). Že na každé studium mám 3+1/2+1 zdarma. Jinak na MU poplatek na fakultě nezávisí, je u všech stejný - https://www.muni.cz/o-univerzite/uredni-deska/p....
@stuplakova Záleží i na oboru. Vím, že jedna holčina od nás začala studovat práva v Brně a také neplatila, jinde se platí. Budou na to nějaké další regule. V principu se ale výše poplatků za delší a další studium liší i obor od oboru - např. zubařina, lékaři platí v řádech desetitisíců, filologové podstatně míň... Studijnímu oddělení dané fakulty bych věřila.
@olga_ mně právě na studijním řekli, že už žádné "další" studium není, je to prostě normální studium jako každé jiné (a tudíž nic platit nemusím, i když přetahuju o semestr, protože mám na to zkrátka 3+1). Za delší studium na MU platí medikové i filologové stejně, viz můj odkaz výše.
@thalia Na UK to je/bylo jinak. Tam se poplatek vyměřoval fakultu od fakulty podle oboru. Ale to jsou fakt věci, které i zakladatelka zjistí nejlépe na konkrétní univerzitě. Já už jsem v těchto detailech mimo. Důležité je, aby kontaktovala uni, na které chce studovat, a že ji to určitě nebude nic stát. 😎
Říkala mi to kolegyně z práce, ktera se hlásila na stejny obor, jen na jiné škole. Tak jsem si napsala přímo na studijní v dané škole a platit nebudu vůbec nic. Kromě poplatku za přihlášku a potvrzení, že jsem zdravotně způsobila. Takže jdu do toho. Teď jen, abych udělala přijímačky. Z těch mám strach. 😁 Děkuji všem.
@olga_ tak jestli se dobře pamatuju, i na MU to dřív bylo jiné dle fakulty či oboru a ti medici fakt platili víc, ale to je tak minimálně 10 let a více. Teď jsou poplatky všude stejné a jen za delší studium. Ale určitě základ je mrknout na stránky fakulty a pokud to člověk nenajde, tak napsat na studijní.
@lucinjka super 😉, tak držím pěsti 🙂.
@olga_ Jo tak to jistě, u nás se to taky lišilo fakulta od fakulty, takže pokud studijní řekne že to tak je, tak to tak je, každá fakulta má svoje stanovy řekněme 🙂.
@thalia Řekli mi to na univerzitě kde jsem chtěla studovat, řekli mi to na studijním. Chtěla jsem si zaměstnat hlavu 🙂. Je to ale už několik roků zpět, tak možná je nějaká změna. Ale každá fakulta to má asi jinak nebo spíše jsou asi vyjimky.
@stuplakova tak je možný, že před pár lety "další" studium bylo nějak zpoplatněno - pravděpodobně škola od školy si to stanovovala sama, u nás teda ne, akorát na to byly zdarma jen 3 roky. Teď mi řekli, že se dle zákona nerozlišuje, zda je "další" nebo ne, že mám prostě 3+1.
Přikládám odkaz, třeba se nějakému budoucímu studentu bude info hodit 🙂 https://www.online.muni.cz/student/8110-platite....
@thalia Jo je možné že se to od té doby změnilo 🙂. Byla to ekonomická fakulta, takže ta ví jak vydělat 🙂. Tak stejně si pak člověk ale bude muset doplatit, protože za čtyři roky se dva obory za sebou nestihnou dostudovat, když je to na 6 let.

Věk nehraje roli. Důležité je, jestli je to tvoje první studium - pokud ano, neplatíš.