Sušička ovoce a zkušenosti s ní

29. května 2017 
Dostali jsme sušičku ovoce Bravo. Ráda bych slyšela nějaké zkušenosti se sušičkami ovoce a jejich použitím. V časopisu Test spotřebitele (nebo tak nějak podobně) dělali test sušiček a vyhrála to Ezidery, která v základním modelu stojí 3.400,-- Kč. U těch levných prý byla nalezena po usušení v ovoci plíseň a spotřebovávaly údajně hodně el. energie. To číslo nemám, tak nevím podrobnosti, jen toto, co jsem kdesi vyčetla. Prosím, podělte se o zkušenosti. Zatím díky.
24. črc 2007 ve 13:25  • Odpověz  •  To se mi líbí
Naši mají sušičku zn. Rommelsbacher - my si jí občas půjčujeme např. právě teď suším švestky. Nám připadá bezvadná. Jen snad jeden postřeh k sušičkám obecně: je dobré usušit ovoce na jeden zátah např. nechat běžet 14 hodin v kuse (a to ty švestky rozhodně potřebují!) ne nejprve třeba čtyři hod a druhý den zase chvíli. Tak to dělala mamka a oni se jí pak postupně začaly kazit. Jo a já je ještě pro sichr nechám ve skleničkách zavařit v páře.
16. srp 2007 ve 22:36  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Díky za tip. Já jí měla zapnutou přes noc a manžel ji vypnul, že by neměla běžet celou dobu najednou. Taky mi to přišlo jako blbost. Má sušit ovoce a zeleninu, tak by tu dobu měla vydržet a zvlášť, když je nová. A ta pára, to je dobrý nápad. Díky.
21. srp 2007 v 16:36  • Odpověz  •  To se mi líbí
ako to prosím vás zavárate v tej pare? a ako poznám že to ovocie je dobre usušené, musí byť totál tvrdé/skúšala som len slivky/?
28. srp 2007 ve 23:53  • Odpověz  •  To se mi líbí
suším to tak, aby to nebylo úplně tvrdé (to nemáme rádi, člověk by si na tom zuby vylámal) - takové polotvrdé. a pak to nacpu nasucho do skleniček, uzavřu a zavařím v páře tak jako se zavařují třeba okurky nebo kompoty.
1. zář 2007 v 17:19  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahoj, já se připojuju se svojí zkušeností. Nechala jsem si poradit a myslím, že moc dobře. Minulý měsíc jsem koupila sušičku Ezidri 500 Snackmaker a zatím musím jenom chválit. Má stupnici se třemi programy od 35 stupňů, tak zůstávají zachované všechny vitamíny. Zatím mám vyzkoušené jablíčka - křížalky, jablkové placky, s různými příchutěmi - kokosová, se semínkama, s banánem a vanilkou, s oříška ma a medem a různé kombinace , zatím nejlepší jablko,med a kokos, nebo jablko, med a sezam. semínko. Placky jsou šťavnaté a vláčné a jdou krásně rolovat. Ještě hrozny na hrozinky (domácí - letos zrají hrozny brzo). Jsem moc spokojená, zatím mám 9 pater a chci přikoupit další , sušička zvládne 20 pater. Moc se těším na další kombinace a na zeleninové placky, které jsem zatím nevyzkoušela. Ahoj.
1. zář 2007 v 18:26  • Odpověz  •  To se mi líbí
dgm, napiš prosím jak přesně děláš ty sušené placky. Díky
1. zář 2007 ve 20:06  • Odpověz  •  To se mi líbí
Na placky musíš mít především misky. Patří k základnímu vybavení sušičky, dají se také přikoupit, celkem až na 20 ks, já mám 9. Jsou to foliové misky se zvednutým okrajem, aby namixované ovoce nevyteklo. Tak já mám zkušenosti jenom s jablkovým základem, protože jablek máme hodně a nestačíme to ujídat. Takže já jsem vzala velkou mísu a do půlky obsahu jsem nastrouhala jablka a do zbytku namixovala . Vznikla tak plná mísa namixovanonastrouhané jablečné směsi. Potom jsem odebrala vždy asi hrnek a půl a zkoušela různé kombinace. přidat rozmačkaný banám, nebo přidat skořici, nebo přidat sezam. semínko a med, nebo oříšky, nebo kokos, prostě co tě napadne, nekonečné množství možností. Když se dá víc suchých semínek, placka jde hůř rolovat , ale zase je moc dobrá - takový vylepšený trhanec. Ale od kamarádky vím, že se dá požít jakékoliv ovoce, na co máš chuť a nápady. Ty misky se musí nejdříve slabounce potřít olejem, já je vytírám naolejovaným ubrouskem, a na to rozlít - rozprostřít tu směs, asi necelé dva hrnečky. A až jsem měla těch 9 pater - tj. 9 misek nachystaných, tak jsem to zapla na nejnižší program (35 stuňnů) aby se to neznehodnotilo teplem a sušila nepřetržítě asi 16-17 honin v tahu. Vypínat, až jedosušeno - nebát se, ta sušička to bohatě zvládne. Placky jsou hotové, až když jdou krásně sejmout a srolovat. Zespodu otřít od oleje aby nezatuchly a uložit do uzavřených nádob - srolované do sklenic se zabroušeným hrdlem, tak to dělám já. Měly by vydržet s klidem rok, ale u nás vydrří asi týden, je to dobrota. Když se dá těch semínek hodně, nebo oříšků, tak jdou hůř rolovat a lámou se, ale zase si je můřeš natrhat na kousky místo křupek , jako pohoštění. Placky se dají plnit různými náplněmi, zdravými krémy, atd, a krájet jako malé roládičky. Ostrým nožem. Jindy jsem jablka jenom namixovala, je to jemnější a jdou líp rolovat.
1. zář 2007 ve 21:23  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
autor
Ahoj dgm, to je super. Co tedy má základní vybavení sušičky Ezidery 500 Snackmaker? Kolik Tě sušička stála? Já jí taky chtěla, jenže tchyně mne předběhla a máme od Bravo. Ale stejně, jak to tak čtu, tak mám hroznou chuť si taky Ezidery 500 Snackmaker koupit. Napiš prosím, co vše je v základní ceně. Až budou penízky, tak ji snad koupím. Na placky mám chuť. Zase bychom měli něco nového na mlsání a doma připraveného.
1. zář 2007 ve 21:37  • Odpověz  •  To se mi líbí
aknela75 - posílám ti IP, objednávala jsem to tehdy z patro.cz, bylo to tehdy nejlevněji z int. obchodů v ČR. Základní je 5 pater, plus 1 foliová miska plus 1 síťka, hned s objednávkou jsem si objednala navíc sadu misek - tj. 2 ks v sadě a sadu sítěk, taky 2 ks v sadě a další 4 patra,tj. 2 sady po 2 ks. Poštovné není moc. Celkem mě první zásilka přišla na 5.743 Kč. Příště jsem ještě dokoupila dalších 6 foliových misek a 2 síťky.
1. zář 2007 ve 22:22  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Dgm díky moc za info. Je to docela pálka, ale hrozně mne to láká. Tak nevím. Většinou, když o něčem delší dobu přemýšlím, tak si to nakonec stejně koupím.
2. zář 2007 ve 20:57  • Odpověz  •  To se mi líbí
Holky, tak jsem si vyrobila jablečné sušenky dle návodu dgm. Jen jsem je nenechala vláčné a nerolovala je protože jsem tam dala i semínka a stimi by to šlo špatně. Takže máme sušenky a jaké VÝBORNÉ!!! Dělala jsem je z hrušek a z jablek, s různými semínky (sezam, dýňová, slunečnicová, vlašské ořechy), s kořením (skořice, zázvor) i bez. Chutná nám vše. Moje oblíbené jsou asi hrušky kokos a pak jablka vlašáky zázvor.
Žádná speciální plata jsem nepoužívala, jen ty klasická + pečící papír. Takže opravdu nevidím důvod pořizovat sušičku dražší než ty běžné levné (cca 1700,-).

Vše najdete v mém albu

dgm, já to jako ty 1/2 nastrouhala a druhou 1/2 rozmixovala, ale přijde mi to zbytečné jelikož má obojí stejnou konzistenci.
24. zář 2007 ve 13:48  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahoj, já právě přemýšlím, zda pořídit diskutovanou Ezidri Snackmaker anebo od Ety sušičku Kenya... Mám ji teď půjčenou a přijde mi, že suší docela dlouho. Máte s ní někdo zkušenost? díky. Linda
24. zář 2007 ve 14:54  • Odpověz  •  To se mi líbí
Já myslím, že není nutné investovat do té nejdražší. Že suší dlouho - to závisí na teplotě sušení. Lépe déle na nižší teplotu než rychle na vyšší.
24. zář 2007 v 15:30  • Odpověz  •  To se mi líbí
my sme investovali do truby na pecenie, kde je aj susicka
24. zář 2007 v 15:31  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tak mile damy - administrator mi prave smazal moje album 'děti a makrobiotika' ze pry to nepovoluji pravidla techto stranek....
24. zář 2007 v 15:37  • Odpověz  •  To se mi líbí
hej, hej ak slo o reklamu, tak to tak je.
24. zář 2007 v 15:41  • Odpověz  •  To se mi líbí
tam ale vubec neslo o reklamu. Na pasirovaci neni jediny napis a na miskach ze susicky taky ne!
24. zář 2007 v 15:44  • Odpověz  •  To se mi líbí
tak uz asi bola taka tema....
24. zář 2007 v 15:48  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ro.le, tak to nazvi "věcičky pro naší holčičku" a budeš mít pokoj. že v tom albu pak bude vyfocená sušička, to si nikdo nevšimne... admini nejsou vševidoucí... Ale to má teda štěstí, že jsem to za tu chvilku stihla vidět...
24. zář 2007 v 16:02  • Odpověz  •  To se mi líbí
myslím, že teď už si mě jako delikventa ohlídají
24. zář 2007 v 16:12  • Odpověz  •  To se mi líbí
asopn mas jeden volny a mozes sa realizovat v inom
24. zář 2007 v 16:14  • Odpověz  •  To se mi líbí
Je, ahoj, po dlouhe dobe jsem se mrkla na konika a zrovna tu zase probirate susicky. Takze. Je jasne, ze já jsem zamerne investovala do kvalitni a tim padem drazsi susicky a to svymm momentalnim zapalem me a moji rodiny pro co nejprirodnejsi potraviny. Ezidri jako jedina u nas na trhu nejsetrneji susi a kvalitne a to i pri teplote do 35 stupnu ktere ja potrebuji. Ze se ti to podarilo i v jine susicce, nic neznamena ja jsem to kdysi delala normalne v troube na 5O slo to taky, jenze mi jde o tu kvalitu. Ze zdravotnich duvodu,ktere tu nechci rozebirat. Mam ji jenom kratce a vsechno teprve zkousim, tak doufam,ze jsem nenalitla na klamavou reklamu. To mixovani jsem zkousela z duvodu pokus omyl, kdyz jsem se nemela kym poradit. ted uz taky vim, ze staci jenom nastrouhat, ale ty mixovane jsou prece jenom jemnejsi. Mam taky za sebou ty hruskovokokosove a jednim slovem lahoda, vyrovna se to vanocnim pecenym hrudkam. Jinak te prosim, az natrefis a vyzkousis nejake neobvykle kombinace, co se povedly, tak pisni a ja to taky rada vyzkousim. Ahoj. Dasa.
24. zář 2007 v 19:36  • Odpověz  •  To se mi líbí
Nemyslím si, že by moje sušička sušila nějak nezdravě jelikož je tam volba ze tří teplot sušení a ta nejmenší rozhodně nepřekročí 40st. Určitě se pak pochlub jestli ti vyhovuje ta vaše a taky nějaké nové nápady na laskominy. Pa
24. zář 2007 ve 23:12  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Právě jsem četla od zakladatelky jednoho nejmenovaného časopisu, že při testu sušiček ovoce zjistili, že u levných sušiček se vyskytla plíseň na usušených potravinách, respektive asi skrytá plíseň. Naše sušička je fakt úplně obyčejná a suší na jednu teplotu.
25. zář 2007 v 08:26  • Odpověz  •  To se mi líbí
podle mě se tam plíseň vyskytne když to pořádně nedosušíš, což může nastat jak u drahé tak u levné sušičky.... A taky jestli použiješ 100% zdravé ovoce nebo např. pomačkané, kde už mohou být zárodky plísně
25. zář 2007 v 11:14  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Tak jsem vyráběla ty ovocné placky, ale mám špatnou sušičku, protože ta moje má sušení od spodu. První placka byla dobře usušená a ty další na nějakém místě načernalé a na některém do světla. Prostě nerovnoměrně usušené. To je škoda. Zkusím to ještě jednou s tím, že budu plata častěji prohazovat a uvidím.
3. říj 2007 ve 22:44  • Odpověz  •  To se mi líbí
ja sa tiez pridavam s Ezidry snackmaker je to super vec, huby mam za noc vysusene lakaju ma tieto placky. mam jednu plackovu misku aj sitko (to na co pouzivate? ja ho zatial nepouzivam). chcem sa spytat, ake hrube sa maju tie placky robit a ci to naplacate na celu podlozku alebo robite mensie. a ci je mozne pouzit aj obyc papier na pecenie, ktory natiahnem na sita. dakujem.
4. říj 2007 v 18:37  • Odpověz  •  To se mi líbí
halooooo kde ste kto s tymi plackami?
11. říj 2007 v 18:38  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Luciferdo, tak já jsem to dělala podle rady ro.le na obyčejný pečící papír na celou plochu (krom díry pro vzduch)plata. Mám obyčejnou sušičku, takže žádnou misku nemám. Myslím si, že je možné udělat menší placičky, jak kdo chce.
11. říj 2007 v 19:19  • Odpověz  •  To se mi líbí
jo, já to dělala jak psala aknela, ve vrstvě pár milimetrů. Po celé ploše, malé placičky by taky šly, ale to prostor v sušičce využiješ tak jen na 50% a blbě by se to roztíralo. Teď jsem právě dala zase sušit a jelikož mi papír došel tak jsem ty plastový plata lehce potřela olejem a směs nastrouhaných jablek natřela stěrkou přímo na ně. Uvidíme, jestli to půjde sundat, dám vědět.
11. říj 2007 ve 20:19  • Odpověz  •  To se mi líbí
1 2 3 ... 5
Tvůj příspěvek