Těhotenství a covid očkování: Jak se rozhodnout?
Ahoj holky, nechci tady budit emoce, ani diskuze, kde by jsme se zbytečně všechny rozčilovaly. Spíš se asi chci jenom vypsat...nebo znát někoho názor. Nevím. Jde o to, že jsme s manželem neočkovaní, nijak zvlášť nám to v životě nechybí, mimo to, že se synem nemůžeme třeba na bazén, nebo na hřiště. Ťuk ťuk, jsme všichni zdraví. Ale zjistila jsem, že jsem těhotná. Zatím mám za sebou základní kontroly, stihla jsem i obvodního, všichni byli názoru - očkujte se (asi před měsícem). Spíš jen doporučovali abych počkala do konce 1. trimestru. Byla jsem rozhodnutá, manžel mě podpořil, říkal, že je to na mně, že tomu rozumí, ale...Teď jsou všechny správy o tom, jak se to změní, jak nová varianta vytlačuje tu původní (a nebezpečnější pro rizikové skupiny a tedy i pro těhotné), jak se vlastně nedoporučuje další vakcinace, že staré vakcíny jsou vlastně neudržitelné, že to chtějí udělat jinak a podobně - ano vím, něco může být blbost, něco zas ne... je to všude, tady se to na MK taky hodně rozebírá. Chtěla jsem se naočkovat, protože jsem se bála o zdraví, protože v okruhu nejbližších to chytla těhotná a bylo to opravdu hrozné. Bála jsem se, že bych se mohla nakazit právě od zdravotníků, kteří jsou chudáci permanentně v styku s pacienty (chytl tchán po očkování když byl na kontrole s nohou). Teď ale nevím. Na jednu strano ano - jsem rizikovka a jsem vyděšená - tak jak jsem rodila syna a C začal a nikdo nevěděl co to je a teď, když budu mít druhý dítě a zas nikdo neví co bude. Člověk ani nemusí koukat na TV nebo novinky na internetu aby se prostě nebál, nebo byl totálně na rozpacích - určitě se tu najde někdo jako já. Chci jen to nejlepší pro miminko a pro sebe. Jít tam s tím, že můžu zabránit zlému průběhu ale s vědomím, že je to "zbytečný" pro novou variantu a do budoucna, nebo nejít a riskovat úplně? Děkuji za názory, třeba i za vaše zkušenosti, uklidnění? Jako nešil matko, vyčkej dva měsíce 😀 Jsem za tuhle komunitu ráda, tohle bych doktorovi asi úplně neříkala 🙂

@miamili