Umíte vařit bez masoxu? Já ne!

9. ledna 2014 
Dávám ho skoro do všech polévek i omáček, bez něj prostě nejsem schopná dát jídlu dobrou chuť. Bohužel si uvědomuji, že to není nic zdravého Poraďte, jak uvařit bez něj, a přitom chutně...
6. čer 2008 ve 12:29  • Odpověz  •  To se mi líbí
No, já dávám jako základ skoro všech polívek a omáček osmahnutou cibulku, to dodává docela chuť, pak často zahušťuju strouhaným sýrem (hlavně bílý omáčky), solím mořskou solí, pepřím... dávám i docela chilli papričky... Ale někdo je asi zvyklej na mnohem výraznější chuť, než jak vařím já, třeba moje mamka to ani neochutná a už si tam sype půlku slánky.
6. čer 2008 ve 14:34  • Odpověz  •  To se mi líbí
tak já masox teda používám jen zřídka.já polévky dělám na másle.osmažím na něm zeleninu ona pustí barvu i chut a dávám do nich libeček.pokud jsou polévky zeleninovétak já teda taky solím podle moji mamky dost zaro máma to má podle mě neslaný.i do světlích omáček masox knedlicek.
7. čer 2008 v 06:11  • Odpověz  •  To se mi líbí
masox nepouzivam skoro vubec!bud delam zeleninove polevky kde to neni nutne vyz zeleninova bramborova houbova atd tam si vystacis se soli peprem majoranka,celej pepr,nove koreni atdatd..nekdy delam z kosti bud hovezi nebo kureci vyvary a tam dam jen kulicky pepre a koreni a hodne zeleniny a no problemo hlavne ta cibule!a jestli ten masox vazne musis mit tak si kup bud v DM drogerii nebo v Tesku ho maji bio nejakej Wurtz bujon je to sama ztuzena zelenina a zadne humace ale mam pocit ,ze 4nebo6kostek stoji pres 30kc!ale kukni na nej
7. čer 2008 v 15:19  • Odpověz  •  To se mi líbí
Já s masoxem...ale jen něco, když spěchám a nechce se mi mi vyvářet kost. Jinak mám vyzkoušený, že když vařím kost, taknešetřit kořením (Kuličkový pepř, nový koření, bobek, sůl), že jak se to nedá hned, tak už se to pak prostě nedochutí...
7. čer 2008 v 15:21  • Odpověz  •  To se mi líbí
taky dělám kuřecí a hovězí vývary a třeba takový rizoto pak udělám v tom kuřecím vývaru a to je mňamka
7. čer 2008 v 15:28  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ty kostičky, co o nich píše Aponchie, se jmenují Würzl a obsahují toto: mořská sůl, výtažek z droždí, maltodextrin, neztužený palmový olej, cibule, karotka, celer, pastiňák, petržel, kukuřičný sirup, koření, byliny. Občas ho používám, ale dávám ho jen cca čtvrt kostičky na dochucení, úplně to stačí.
Jinak výbornou chuť dodá čerstvě mletý barevný pepř - není jen pálivý, ale jeho chuť je taková pěkně "barevná".
7. čer 2008 v 15:37  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahojky, masox či jiné bujony skoro vůbec nepouýívama když tak Wurzl jak o tom píšou holky. Já osobně občas dělám !"bujon" doma - udělám hodně hodně silný vývar - nechám ho hodně svařit a zredukovat vodu - pak nechám lehce vychladit, ale dřív než zrosolovatí ho naliju do pytlíků na led a dám do mrazáku a kdyý potřebuju bud udělat třeba jen pro jednoho vývar nebo dochutit nějaký jídlo tak vyloupnu pár kostiček a přidám do jídla
8. čer 2008 v 15:43  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
používám hodně kuřecí a zeleninový bujón, kupuju bio v DM drogerii, tam žádný sajrajt není. Masoxu se štítím, ten bych nepoužila - jako studentka na brgádě jsem viděla tu hnusnou kaši ve Vitaně v Kralupech nad Vltavou. Fakt humus
13. čer 2008 ve 12:02  • Odpověz  •  To se mi líbí
ja bych zase nesnedla susene br.kase a jine kentusy ala omackova fantazie v sacku a polevky ze sacku
13. čer 2008 v 15:40  • Odpověz  •  To se mi líbí
já vařím bez masoxu a myslím, že se jídlo dá v pohodě jíst a je i dobré
13. čer 2008 v 17:51  • Odpověz  •  To se mi líbí
ahojik ja moc tez vubec nepouzivam a nikdo jsem nepouzivala obejdu se bez nehoo
13. čer 2008 v 17:55  • Odpověz  •  To se mi líbí
taky vařím bez masoxu, ten dám max do některé z polívek, ale toť vše, na omáčky mám základ osmahlou cibulku
13. čer 2008 v 17:55  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tak já taky dávám masox skoro všude.Alespoň malý kousíček Do všech polévek,do rajské omáčky...Nic zdravého to není,ale na druhou stranu,co je dneska zdravé?
24. čer 2008 v 09:34  • Odpověz  •  To se mi líbí
co varim pro deti, tak bez masoxu. hodne pouzivam vegetu bez glutamatu.
24. čer 2008 v 09:38  • Odpověz  •  To se mi líbí
paolin-Tu vegetu mám taky ze zdravé výživy.Alespoň něco
24. čer 2008 v 09:39  • Odpověz  •  To se mi líbí
no, dětem bych masox do jídla nepřidávala vůbec. Přečtěte si složení, už jen to je všeříkající. Když už nějaké kostky, kupte si v dm drogerii bio, cenově to není taková hrůza a semtam je to fajn. Místo kostek bych raději používala zeleninu bylinky a koření
25. čer 2008 v 15:00  • Odpověz  •  To se mi líbí
Holly, přesně tak. U mě mluví za vše to, že 1 krabička Würzlu (6 kostiček) mi vydržela rok - dávám vždy opravdu jen ždibeček.
30. čer 2008 v 17:46  • Odpověz  •  To se mi líbí
Kromě "masoxu" z DM drogerie a wurtzlu můžu ještě vřele doporučit směs sušených bylinek a koření Horalka. Koupíte to v každém raciu a je to skvělé. Sypu to skoro do všeho.
Sušený libeček je taky supr.
Kde je glutaman a spousty "Eček", tak dětem rozhodně nedávat!
30. čer 2008 v 18:39  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
já bez masoxu vařit umím.
29. črc 2008 v 17:09  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahojky, no já masox používám jen na omáčky Nějak bez masoxu nemaj tu správnou chuť. A tolik peněz, abych kupovala maso na vývary nemáme .
Ale ráda bych - kvůli malému - to nějak zkusila, takže pokud máme tipy, tak sem s nima
30. črc 2008 v 07:06  • Odpověz  •  To se mi líbí
Holky, poradíte mi, kde ho přesně v DM mají? V jakém regálu a mezi čím ten bio masox ho hledat??
30. črc 2008 v 09:06  • Odpověz  •  To se mi líbí
zusma, mezi biopotravinama
4. srp 2008 ve 13:11  • Odpověz  •  To se mi líbí
není problém si uvařit vývar, hodně ho zredukovat na menší množství a pak zamrazit po menších dávkách, které na dochucení stačí - nemyslím, že je to kdovíjak drahé, pokud ovšem člověk nepoužívá vývar všude... nebo prostě uvařit dřív polévku a během dvou dní z ní spotřebovat část vývaru na vaření... no a taky jsou "vegety" bez glutamanů a všechny možné dochucovadla ze zdravých výživ, jen to pohledat, rozhodně to není otázka peněz...
a fakt myslím, že ochucuju docela dobře
mircka: když ale vaříš omáčky z masa, tak už ho nepotřebuješ, ne? Do rajské nebo hřibové ho nedávám, to je asi otázka zvyku...ale je pravda, že pak dochucuju kořením bez glutamanů...
13. srp 2008 ve 22:23  • Odpověz  •  To se mi líbí
Holky já vařím bez masoxu, nemám s tím žádný problém a věřím, že by vám chutnalo
13. srp 2008 ve 22:25  • Odpověz  •  To se mi líbí
ja masox vubec nepouzivam, ani do polivek ani do omacek (ta ani nevarime ), mam doma ten Bio a ten davam, kdyz varim kuskus.... ani nechapu, proc bych ho mela do polevky davat
15. srp 2008 ve 12:01  • Odpověz  •  To se mi líbí
dufam,ze ma tu nikto neukamenuje ale varim rada s bujonom , samozrejme ze pouzivane mnozstvo neprehanam ale nechyba v mojej kuchyni.Inak mam aj siroky repertoar byliniek z vlastnej zahradky,nasusim si vzdy na celu zimu a este aj trosku viac(pre istotu) chut bazalky,timianu,zelerovej vnate ci hoc i obycajnej pazitky.....atd atd...to prebije veskeru chut ...
knedlicek- mam malinku fintu.Poznas take tie malinke umele lyzicky z cukrarne co dostanes k zmrzline? ked dochucujem tak prave pouzivam tu malinku lyzicku a idem rad radom...velmi dobru chut urobi drveny kmin-rasca,a kedze bujon je slany ,ale tak inak slany ako len sol(viem to lebo rada si olizujem prsty ked ho melnim ) tak pouzi vegetu bez glutamanu,este je suprove korenie gyros,ale pozor je cervene,a este je skvele kari,mala stipka nicomu neuskodi a dokonca klasickej nedelnej slizikovej polievke doda krasnu farbu .... je dolezite aby si kazdy nasiel to prave co chuti jeho malickosti.....ja vravim,ze chuti sa netreba bat a je dolezite v kuchyni stale experimentovat aj taka sojova omacka...pre niekoho blivajz a pre niekoho mnamka
15. srp 2008 ve 22:01  • Odpověz  •  To se mi líbí
Knedlíčku pokud neumíš vařit bez masoxu objednej si bujon z JUSTU je kuřecí bez tuku a je výborny
3. zář 2008 v 07:29  • Odpověz  •  To se mi líbí
je, tak jsem zase chytrejsi - masox apod jsem taky davala do vseho, ale mala zacina jist s nami a tak to nepujde , zkusim vase rady
19. zář 2008 ve 22:38  • Odpověz  •  To se mi líbí
tak já zase neumím vařit s masoxem , nedávám ho totiž vůbec nikam , když ho jednou manža hodil do omáčky, přišlo mi to strašně umělý....
19. zář 2008 ve 22:43  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
ten z DM bio (mají masový i zeleninový) je fakt dobrý, min. obsah soli a myslím si, že je celkem fajn. Taky jsem vařila bez ničeho a teď kdy je Nelle víc jak rok ho sem tam použiju. Ve zdravý výživě kupuju bio koření -(saturejku a koření na maso).
19. zář 2008 ve 22:46  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tvůj příspěvek