Vadí vám slova "snažilky" a "nedonošeňátka"?
Snažím se konečně uzavřít své studium českého jazyka na filozofické fakultě. Píši práci na téma jazyk maminek a prosím vás o pomoc. Moc by mě zajímalo, co říkáte na slova 1. "snažilky" a 2. "nedonošeňátka". Napište mi prosím vaše odpovědi:
a) líbí se mi, používám to slovo i v běžné řeči, nevadí mi na webu ani v tištěné podobě, např. v časopisech
b) líbí se mi, nepoužívám to slovo v běžné řeči, nevadí mi na webu, ale v tištěné podobě, např. v časopisech by být nemělo
c) nevadí mi, v běžné řeči ho neužívám, může být na webu i v tištěné podobě, např. v časopisech
d) nelíbí se mi, v běžné řeči ho neužívám, může být na webu, ale nemělo by se vyskytovat v tištěné podobě, např. v časopisech
e) vadí mi, v běžné řeči ho neužívám, nemělo by být na webu ani v tištěné podobě, např. v časopisech
Jako vzor vám poslouží můj příklad: 1. d, 2. b
Pokud vás napadá ještě nějaká další odpověď, komentář nebo nějaké jiné slovo, které by stálo za to zmínit, prosím napište.
Moc vám děkuji za odpovědi!
tak z těchto slov mi nevadí ani jedno, odpovězeno tvým vzorem 1c, 2b. Co mi teda vadí podstatně víc, tak je mateřský plurál, z toho vyloženě rostu a mám nutkání ho komentovat, obzvlášt v případech, kdy se to týká toho "jak kakáme, spinkáme, jestli jsme nemocní, kolik máme zoubků, jak šikovně chodíme za ruce,...😀) a ze slov mě dost "bere" např. "přítul" a jiné rádoby vtipné zkomoleninky😀
Obojí A), s tím, že bych změnila "líbí se mi" na "nevadí mi". Nedovedu si představit říkat to jinak, například ptát se u nás v diskuzi, jak jsou na tom "naše snažící se ženy" ?
1D 2C
(mimo dotaz: do E bych zařadila těhulku a všechna od toho odvozená slova, dále snaženíčko, tuleníčko a vůbec všechny zdrobnělinečky, také ovulka, ovutestíček, manža a těhotenský a mateřský plurál - "tak jsme těhotní", "tak je nám dnes špatně", "tak nám praskla voda", "tak nám roste zoubek", "tak už sedíme")
1d, 2b
Kromě toho mi vadí již zmiňované těhulka, ovulka, manža apod. a odvozování sloves, která neexistují od podstatných jmen (těhulkování, snažilkování, plenkování...) a pak nadužívání mateřského plurálu.
1d, 2c (používat ale pouze na webech tohoto typu a časopisech pro maminky, v ostatních používat výraz nedonošenec).
Těhulky, ovulky, snaženíčka mi vadí velice a výslovně háklivá jsem na slovo tuleníčko - nevím, ale z této činnosti se ještě nikdy žádné miminko nenarodilo, zato já se běžně tulím se svým synem, takže jestli se někdy zapomenu a někde to napíšu, bude to vypadat přinejmenším divně 😀
1d
2d
jeste mam alergii na slovo 'kojo'' napsat kojeni snad neni tak tezky,ne? 🙄
1d, 2d
A vsechny ostatni priserny slova , receny vyse. Prstickova metoda je taky luxus.

Ahojky🙂 : 1. b, 2. a