Výjimka testů na Covid pro děti mladší pěti let. Kde najdu spolehlivý zdroj výkladu?
Ahoj. Nemáte někdo spolehlivý zdroj výkladu, co znamená "dítě mladší pěti let" v kontextu návratu letadlem do ČR (ze země v červené zóně nebezpečí nákazy). Jde mi o to, zda na test musí syn, kterému je 5 a půl... U rousek to je "mladší dvou let = do třetích narozenin. Je to i tady?
https://www.vlada.cz/cz/epidemie-koronaviru/dul...
neplati pro osoby mladsi 5 let (=do dovrseni 5 let veku) ;)
@cilkat poprvé tu slyším, že by u roušek "do 2 let" znamenalo do třetích narozenin. Co vím, tak roušky se týkaly dětí ode dne 2. narozenin, ne? Ale je pravda, že už se tím dávno nijak nezabývám. Jinak pocitově "do 2 let" = do dne 2. narozenin, "mladší 5 let" = do dne 5. narozenin.
@jajulin nene u roušek to je do 3 narozenin
@lachtanice86 fakt? Ale v tom případě označení "do dvou let" je úplně mimo.
@janedv No ale platí to takto nesmyslně jen u roušek, na to pozor. “Do dvou let” je prostě do 2. narozenin. Do 3. narozenin je “do tří let”.
@jajulin ono se to tu řešilo už xkrát, od kdy ty roušky musí nosit. Na ministerstvu prý řekli, že od 3. narozenin, až dítěti nejsou 2 roky - podle nich tedy do 2 let. Což je samozřejmě nesmysl, ale asi se chtěli vyhnout davu rozčilených matek.

U roušek to je "do dvou let". To je podle mě jiné než "mladsi pěti let". Mladší pěti let je podle mě prostě míň než 5 (tedy do 4,99)