Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.
    janedv
    17. zář 2023    Čtené 498x

    Gronsko 2023

    Slibeny cestovatelsky denik. 

    Z Prahy do Gronska pres Kodan, tam jsme si udelali kratkou prestavku, je to velmi prijemne mesto. Metro je pro deti hit, protoze jezdi bez ridice, takze muzou stat uplne vepredu a "ridit" metro samy. Plaz Amager, obligatni fotka male morske vily, zastavka v Lego kramu a plavba linkou 991 po rece - je to soucast jejich MHD, plavba je uzasna, klidna a clovek vidi cele mesto, vrele doporucuji.

    Pak jsme uz leteli do Kangerlussuaqu a vyjeli na vylet k Russel glacier a na point 660, kde je uz icecap (ta ledovcova pokryvka, ktera se tahne pres cele Gronsko a je 40tis let stara). V anglictine existuji vyrazy icecap - souvisla ledovcova pokryvka, glacier - ledovec, ktery se z icecap uvolni a postupne se sune po stranich rychlosti az 15cm za den (jak ktere ledovce ale, neda se to rict presne) a az priputuje k vode, k ledovcovemu fjordu, tak se z nej stava iceberg. Nevim, jestli cestina ma vyraz pro glacier vs. iceberg, asi je to oboji ledovec. 

    Pote jsme se presunuli do Ilulissatu, kde je unesco chranene ledovcove jazero, Icefjord. Nejdriv prochazka k fjordu na vyhledy, pak i plavba. Byli tam normalne supermarkety, dokonce i bezlepkovou sekci 🙂 

    Domaci deti si pred obchodem hraly a jezdily na kole/kolobezkach, maji proste leto. 

    Ilulissat je s 5000 obyvateli tretim nejvetsim mestem, takze maji tam i silnice, obchody, muzeum, cily turisticky ruch. My po par dnech prejeli lodi do male vesnicky  Oqaatsut, kde je cca 20 domu, zadne silnice, v lete se tam musi lodi, v zime po zamrzlem mori psim sprezenim. Vyslapli jsme na mensi kopec nad vesnickou, v restauraci (jedina, zazitkova, kam se jezdi z Ilulissatu na vylet) jsme si dali velrybu, pizmone (musk ox), jehne a halibuta. Pizmon byl vynikajici, stejne jako halibut, jehne je jehne a velrybu uz nemusim. 

    Tady jsme stravili nekolik dnu, z hotelu jsme mali nadherny vyhled na zatoku, ve ktere skakaly velryby. 

    V Oqaatsutu jsme par dnu zustali, pak se vratili do Ilulissatu, navstivili muzeum. 

    A pak uz se vydali na cestu zpatky, pres Kangerlussuaq do danskeho Billundu na Lego.