Výmarský ohař - zkušenosti, péče atd.

pellullinka
12. dub 2016

Hezký den,

jsem na mateřské dovolené s 2letým chlapečkem, do práce bych se měla vrátit za rok.

Bydlíme na předměstí, v řadovém domku s malou zahradou, kde máme boudu a oddělený prostor pro psa, který tam doted byl - Irský teriér. Pes patří tchánovi, ale protože má zdravotní problémy je nyní uvnitř.

Zajímá mě, jak moc náročný pes je Výmarský ohař. Přes den by byl na zahradě, na noc by byl doma.
Ted rok by nebyl s procházkami problém, jde mi spíš pak o dobu, až začnu chodit do práce. Stačí pejskovi delší vyběhání ráno? (cca 30-45min) + večer po práci? Přes den tedy zahrada. Nebo je to málo?

Máme ještě staršího syna (7let). Máte zkušenosti, jak fenky VO snáší děti? A jak snáší ostatní psy?
Fence by se dostalo řádného výcviku.

Děkuji za názory.

kika_21
12. dub 2016

Je to lovecký pes se spoustou energie,honič. Měl by tudíž co nejvíce běhat.Při tom, že bude na dítě zvyklý od začátku a dítě mu nebude ubližovat, bude se s ním snášet dobře.Pes by neměl být s dítětem bez dozoru dospělého.Lovecký pes je nejraději, pokud může pracovat, byl k tomu původně vyšlechtěn.Zvažte tedy, zda mu poskytnete náhradní program, nejste-li myslivci. 🙂

pellullinka
autor
12. dub 2016

@kika_21 ano, to vše víme. Tchán myslivec je a myslím, že by i tedy psa do lesa bral.
Zajímají mě spíš zkušenosti konkrétní, lidí, kteří psa mají, nejsou myslivci a tak. děkuji

mika251
12. dub 2016

@pellullinka fenka určite lepšia ako pes, ale i tak počítať s tým, že je to pes nesmierne náročný na čas a energiu. Nepotrebuje len behať, on potrebuje pracovať - zamestnať hlavu. Nemusí to byť nutne lovecká činnosť, ale tá je jeho srdcu samozrejme najbližšia.
Po práci by to teda miesto prechádzky videla skor na nejaký aktívny program, do ktorého musí zaapojiť i mozog - agility, obedience, a koniec koncov aj športová myslivosť nie je na zahodenie.
¨
Inak . krátkosrsté plemeno bude mať v zime vonku zvýšené nároky na teplotný komfort, na to bude treba myslieť.
Čo sa týka znášanlivosti, tak v prípade tohto plemena platí - ako si to vychováte, tak to budete mať, nie sú tam žiadne zvláštne predispozície pozitívnym, alebo negatívnym smerom.

my máme nemeckú ohařku a v jej 10tich rokoch je furt jak torpédo. Z lovečiny má zložené len skúšky vloh, ale inak sa venujeme všetkému možnému - poslušnosti, záchranarčine - vodnej (je to vydra v psom kožuchu!), skúsila si aj laviny, agility. Teraz je to už staršia dáma, tak ocení teplý pelíšek, ale keď sa ide von, tak do toho dáva všetko. Je to prima pes.

veraga
15. dub 2016

Mám doma maďara, kterého jsem "vyvdala". A můžu upřímně říct, že dobrovolně bych si jej asi nepořídila. 🙂 Má 8 let, ale energie tak za čtyři mladé psy. Kromě něj máme ještě bílého ovčáka, který je o 3 roky mladší. Rozdíl v energii teda neskutečný. Pokud není unavený do mrtva, je to s ním na mašli. 😅. Takže dennodenně cvičíme, běháme, stopujem a i tak je ho plný barák. Výmar bude to samé. Oproti maďarovi navíc počítejte s větší dominancí. Se snášenlivostí k ostatním psům bych byla opatrná. Znám dost VO, kteří i přes řádnou socializaci druhé psy nesnesou.

jitavrtule
15. dub 2016

můžu porovnat ohaři (pointři) versus zmiňovaný irský teriér (máme v rodině již druhý kousek) - irčan proti ohaři je faaaaaakt přemýšlivý kliďas 😀 ohaří energy-level je ještě úplně jinde.
krásně to napsala mika251 - nejde o vyběhání (co pes naběhá do kondice bez zaměstnání hlavy, to s chutí použije na realizaci neplech),ale zaměstnat hlavu je naprosto klíčový, u ohaře drženého jen jako společník a navíc celý den v kotci bych měla docela obavy, aby mu z toho nehrabalo. Ale pokud je tchán myslivec a je šance že by dělal i smysluplnou práci, pro kterou je tohle plemeno vyšlechtěné, tak bych se toho zas tak zásadně nebála. Švagr má pointry taky venku v kotcích a se zateplenou boudou nemaj v zimě problém.

pellullinka
autor
17. dub 2016

@jitavrtule dekuji. Mluvili jsme o tom a je jasns,ze jednou VO prijde,resi se uz jen spravne nacasovani a tchan urcite bude psa vyuzivat v lese.

jitavrtule
17. dub 2016

@pellullinka tak to je super. bych se nebála - hele, není to váš první pes, není to ani váš první lovecký pes - to jsou takový nejvíc rizikový konstelace. Ohaři jsou prostě trochu turbo, ale když s tím počítáte, tak není důvod, aby to neklapalo. Ať dělá jen radost!

pellullinka
autor
17. dub 2016

@jitavrtule dekujeme. No,ja sem z toho vseho straseni z internetu trochu vystresla :D ale tchan s manzelem maji jasno. Tak snad to zvladneme v pohode. Nejradeji bych ho vzala ted,dokud sem na materske