Zatuchlé ručníky. Dá se s nimi ještě něco udělat?

6. dub 2023

Ahoj holky, jdu si pro radu. Da se zbavit zapachu zatuchlych rucniku nebo jsou uz na odpis a mam je vyhodit? Nejsou uz nejmladsi - cca 8 let, nekolikrat zapomnenuty v pracce… po vyprani jsou celkem ok, ale jakmile se do jich utrem, smrdi. Zkousela jsem vyprat s predepirkou, dvojte machani, ocet,… nic nepomohlo… nechce se mi je vyhazovat, ale jestli se neprestanou smrdet, tak budu muset 🫤 Diky!

laxesis
6. dub 2023

Ručníky a osušky by se z hygienických důvodů měly kupovat nové po dvou letech používání. Takže bych řekla vyhodit a koupit nové. My je měníme teda tak po 4 letech většinou, pak už mi přijde, že dosloužily. Máme asi dva staré kousky, kterým bude tak 8-10 let a těmi suším psovi packy (resp sušila jsem, už není..). Ručníky prát co tři dny na 60 a žehlit, aby se prodloužila životnost🙂

ellyem
6. dub 2023

@laxesis To slysim poprve, ze by se rucniky mely menit po 4 letech 😀, asi by mi byla skoda je vyhodit stale pouzitelne.

laxesis
6. dub 2023

@ellyem Ne po 4, po 2! :D Ale to je mi taky líto měnit takhle brzy, hlavně mi po dvou letech ještě přijdou v pohodě🙂 Je to kvůli bakteriím, já tomu teda prd rozumím, ale ne všechny se dají vyprat, časem už je to líheň ... pokud už začnou nevypratelně smrdět, tak je to blbý.

klokanka31
6. dub 2023

Jak něco smrdí tak vyhodit...

eviicka
6. dub 2023

@laxesis to psal výrobce ručníků ne? Neumím si představit, že bych vyhazovala 2, ale i 4 roky starý ručník. Mám doma i mnohem mnohem starší kousky.
Ale každý má toto jinak. Pokud by bakterie z ručníků byly nějak nebezpečné a nevypratelné, tak by mi tedy bylo více proti srsti používat cizí ručník v hotelu, než si nechat oblíbený o pár let déle.

laxesis
6. dub 2023

@eviicka no věřím, že by se jim to líbilo, ale ne - brácha míval ekzémy a v pubertě mu jela i lupenka (ta už několik let "spí"), je to informace normálně od kožních lékařů... my to taky nedodržujeme, ale 8 let na ručník i osušku už mi teda přijde fakt hodně.. ale je to samozřejmě na každém 🙂

danca9257
6. dub 2023

@laxesis to je zajímavý 😃🙈 mám ručníky 7 let co žiju s přítelem a furt jsou jak nový 😃

luciebol
6. dub 2023

Naložit do teplé vody, dovnitŕ hodně sody v prášku, kapku jaru a peroxid vodíku. Pak vyprat na 90. Preventivně k praní pak přidávat hrnek jedlé sody.

toluma
6. dub 2023

mě na to pomohlo Savo perex, zkus 🙂

lenerka1
6. dub 2023

@laxesis Tak to ty mé dosloužily za 12 let a to jsem se s nima nemazala a jednou za čas je hezky vzala i na vyvářku. Taky je občas zapomenu v pračce, zatím vždy pomohlo vyprat v sodě nebo perkarbonatu.

journals
7. dub 2023

@laxesis tak to nevím… tchýně dělala roky na kožní klinice a dělá i teď, manžel léčí ekzém od malička a díky tchýni se dostal do různých léčebných programů a tohle nikdy neslyšel. Jako tchýně přijde sem tam s lecjakou kravinou, ale s tímhle ne. To brácha spíš nějak špatně pochopil. Vždyť ručníky jdou normálně desinfikovat.
Jediné co, tak si bere na každé osušení vždy čistý ručník

hezz17
7. dub 2023

Pomohlo vyprani na 90

sonaxoxo
7. dub 2023

Vyprat na vysokou teplotu a mě pomáhá vyvěsit ručníky venku, žádná sušička.

zdendula86
7. dub 2023

Nám pomohlo praní na parní program ☺️

klaari
7. dub 2023

Meli jsme v jednom vlhkem byte, odstehovali jsme se a rucniky prestaly smmrdet, dle mne byl problem ze nikdy poradne neuschly, jak po pouziti, tak po vyprani.soda je dobry tip, to vycisti i pracku.

eva118
7. dub 2023

Přidat k praní půl tabletky do myčky, prát na 90 stupňů.

mishka87
7. dub 2023

Petu všechny ručníky i s utěrkami zároveň na 60°C a přidávám Sanytol desinfekci na praní. Sušičku nemáme, takže suším normálně na sušáku nebo pak venku, když už je teplo. Ručníky mám dobrých 10 let a jsou v pohodě. Ono by to hlavně chtělo na ně nezapomínat, když se doperou.

autor
7. dub 2023

Ty jo, diky za tipy. Ani jsem necekala, ze s tim ma zkusenosti tolik lidi. Urcite neco z toho zkusim.
A ten ocet davate normalne do prihradky na avivaz nebo primo do bubnu?
Jinak pracku pravidelne cistim a mam ji novou 1,5 r.

tereza0111
7. dub 2023

tyjo, nekterym mym rucnikum je snad 20 😂 a nevidim zadny duvod je menit, nijak nesmrdi. Kdyz je hezky, susim na slunci venku, rucniky v susce nikdy. Bezne peru na 60, kdyz se mi ten rucnik nelibi tak ho vyperu klidne na 90 s tim, ze se bud rozpadne a ma osud jasny nebo se mu nic nestane a pak jsem si jista ja, ze v nem zadne bakterie nejsou..

levandule_k
7. dub 2023

Já bych je po praní vymáchala ve vodě, kam bych přidala savo a pak je dala na krátký program s dvojtým mácháním.

te_reza
7. dub 2023

@laxesis tvl já nedávno vyhazovala ručníky od mámy, co ona měla doma věky 🤣

te_reza
7. dub 2023

@anonym přidej do praní jedlou sodu a ocet.

kometkak
7. dub 2023

Nízká teplota praní. Hodit to na 90. a bude to ok.

luciee79
10. dub 2023

Nemyslím si, že je nutné ručníky vyhazovat. Bakterie se obecně zničí při teplotě nad 60 C. Co s týká zatuchliny, tak příčinou bývá vlhkost a nevhodné prací prášky, které obsahují plnidla (většina prášku v supermarketech). Dříve mi prádlo také zapáchalo, nyní peru v Euroně a prádlo krásně voní. 👍